Fysik

Gay Lussacs 1. lov

26. marts 2015 af mbn89 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Vi har lavet et forsøg, hvor vi skal bevise Gay Lussacs 1. lov. Jeg ved, at tryk og temperatur er proportionale, nu skal vi så med den graf, vi har lavet finde skæringen med 1. aksen. Grafen har ligningen
y = 0,3458x + 95,061

Hvordan gøres det og hvad er så eftervist og hvilken str er så fundet?

Herefter skal der sammenlignes med tabelværdien(af hvad?? Er det ikke en konstant?) og laves procentvis afvigelse.

Vi har så fået en formel til at finde det absolutte nulpunkt (-273 grader) som ser således ud: 0 = aTabs + b

men er lidt i tvivl om jeg skal bruge tallene fra ligningen i den formel?

Jeg kender godt idealgasligningen, så den behøver man ikke skrive ;)

Håber nogen kan hjælpe..


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

Løs ligningen  y = 0 . Løsningen er Celsiustemperaturen for temperaturskalaens absolutte nulpunkt.

        y = 0,3458x + 95,061 = 0


Svar #2
26. marts 2015 af mbn89 (Slettet)

Ja men er det a eller b, der er det absolutte nulpunkt?

Og hvad med det spørgsmål, der går på at finde skæringen med 1. aksen?


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#2

Man finder skæringen med x-aksen ved at løse ligningen y = 0. Læs #1.


Svar #4
26. marts 2015 af mbn89 (Slettet)

Ja det er jeg klar over, skriver det jo selv i forklaringen, men er det også sådan at man finder det absolutte nulpunkt? Og skal temperaturerne ændres til Kelvin? De 0 grader må jo være i Kelvin..


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#4

Man finder celciustemperaturen for det absolutte nulpunkt, som forklaret i #1. Løs ligningen

        0,3458x + 95,061 = 0


Svar #6
26. marts 2015 af mbn89 (Slettet)

Aha...så giver det mening.. opgaven forklarer det ikke særligt godt...tak.


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#6

Du har jo heller ikke selv forklaret, hvad dit udtryk i #0 beskriver. Det er jo ikke specielt en proportionalitet, men ved at flytte nulpunktet for temperaturen (x) , kan man opnå en proportionalitet mellem y og det transformerede x.


Svar #8
26. marts 2015 af mbn89 (Slettet)

Bare for at være sikker; x skal isoleres?


Brugbart svar (0)

Svar #9
26. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#8

Ja, det fremgår vel af svarene ovenfor. Det liger der jo i at løse en ligning af formen

        0,3458x + 95,061 = 0


Skriv et svar til: Gay Lussacs 1. lov

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.