Matematik

Nulpunkter til 3. gradsfunktion

26. marts 2015 af AngelzNight22 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har fået stillet opgaven "En funktion er bestemt ved f(x)=3x^3-3x^2-x+1. Find funktionens nulpunkter".

Jeg har aldrig løst en 3. gradsligning før, så håber I kan hjælpe!:S :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. marts 2015 af Therk

Du kan faktorisere f(x) til

(x-1)(3x^2-1)

og nu er én af rødderne åbelys. :) De to andre rødder kan du finde som normalt, når du finder rødder for et andengradspolynomium!


Svar #2
26. marts 2015 af AngelzNight22 (Slettet)

Skal jeg så differentiere f(x)=3x^3-3x^2-1? :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. marts 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Du kan gætte, at x = 1 er en løsning. Lav så polynomiumsdivision med x-1 som divisor.


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. marts 2015 af Soeffi

Vedhæftet fil:tredjegradsf.png

Svar #5
26. marts 2015 af AngelzNight22 (Slettet)

Men hvorfor er det jeg ved at x=1? Er det ligesom når man differentierer x til 1?


Svar #6
26. marts 2015 af AngelzNight22 (Slettet)

#4 Tak - Det kan bruges i min opgave! :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. marts 2015 af Therk

Jamen er det ikke åbenlyst at hvis x = 1, så er

(x-1)(3x^2-1)

nul? :) (Se den første parentes). Dvs. du skal bare finde ud af hvornår

3x^2-1 = 0

for at finde de to andre løsninger.


Brugbart svar (0)

Svar #8
26. marts 2015 af Soeffi

#5

Men hvorfor er det jeg ved at x=1? Er det ligesom når man differentierer x til 1?

Du gætter på løsningen x=1. Det er tilladt at gætte på løsninger, bare man husker at gøre prøve.


Brugbart svar (0)

Svar #9
26. marts 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Du skal ikke differentiere noget.

Der findes formler til at løse 3.gradsligninger, men disse er ikke gymnasiepensum. Når du møder opgaver med 3.gradsligninger, skal du enten sætte noget udenfor parentes og bruge nulreglen, eller, som her, gætte en løsning og lave polynomiumsdivision. Disse opgaver er altid lavet sådan, at det er nemt at gætte den ene løsning ( som regel x=0 eller x=1).


Svar #10
26. marts 2015 af AngelzNight22 (Slettet)

Jeg forstår godt, hvad det er I siger jeg skal gøre, men jeg kan bare overhovedet ikke se for mig, hvordan den skulle sættes op:/


Brugbart svar (0)

Svar #11
26. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

Man har

        f(x) = 3x3 - 3x2 - x + 1 = 3x2·(x - 1) - (x - 1) = (x - 1)·(3x2 - 1)


Brugbart svar (0)

Svar #12
26. marts 2015 af hesch (Slettet)

#10:  Hvis du har et vilkårligt 2. grads polynomium: 

f(x) = ax2 + bx + c

og ganger det med ( x-1 )  får du

g(x) = ax3 + (b-a)x2 + (c-b)x - c

Adderer du alle koefficienterne i g(x) fås  a+b-a+c-b-c = 0

I polynomiet f(x) = 3x3 - 3x2 - x +1  er summen af koefficienterne = 0.

Derfor ved man at dette polynomium indeholder et faktorled = ( x - 1 )   og derfor ved man, at x = 1 er en rod i f(x).  Du kan kalde det en "tommelfingerregel".


Brugbart svar (0)

Svar #13
26. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

For ethvert polynomium er f(1) lig med summen af polynomiets koefficienter. Hvis summen af polynomiets koefficienter er lig med 0, gælder derfor at f(1) = 0, dvs. at x = 1 er en rod i polynomiet.


Brugbart svar (1)

Svar #14
26. marts 2015 af Therk

(For mange kokke ...)


Brugbart svar (0)

Svar #15
26. marts 2015 af Soeffi

#6

#4 Tak - Det kan bruges i min opgave! :)

Du googler bare venstresiden af ligningen som den står over grafen. Det giver en ide om evt. heltallige løsninger. 


Skriv et svar til: Nulpunkter til 3. gradsfunktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.