Fysik

kapacitans

31. marts 2015 af ghdfir (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har brug for hjælp med 2'eren og 3'eren i den vedhæftede fil

Vedhæftet fil: Kapacitans.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
01. april 2015 af Soeffi


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. april 2015 af peter lind

Du kan bruge de samme regler som for ohmske modstande, hvor du bare skal erstatte R med 1/C


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. april 2015 af Soeffi

#0

Jeg har brug for hjælp med 2'eren og 3'eren i den vedhæftede fil

Må jeg spørge, hvad du fik i første delopgave?


Svar #4
02. april 2015 af ghdfir (Slettet)

Ja. Jeg regnede det ud ved først at regne de serieforbundne kapacitorer:

Den samlede kapacitans af C1 og C2:

\frac{1}{C}=\frac{1}{C1}+\frac{1}{C2} <=> C=\frac{C1\cdot C2}{C1+C2}

Den samlede kapacitans af C3 og C4

\frac{1}{C}=\frac{1}{C3}+\frac{1}{C4} <=> C=\frac{C3\cdot C4}{C3+C4}

Disse ligger parallelforbundet med hinanden. Dermed kan den samlede kapacitans beregnes sådan:

C=\frac{C1\cdot C2}{C1+C2}+\frac{C3\cdot C4}{C3+C4}

Jeg indsætter tallene:

C=\frac{3.2\cdot 4.6}{3.2+4.6}+\frac{2.3\cdot 5.4}{2.3+5.4}=3.5 nF=3.5\cdot 10^{-9} F


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. april 2015 af peter lind

2. Jeg ser kun på den øvre gren. Den nedre gren kan behandles analogt. Når du har den samlede kapacitet kan du finde ladningen på hele systemet af Q = Q1+Q2=C*U.

spændningen mellem AB må være 220 V - spændningen mellem B og D. Brug dette samt Q = C*U til at finde en sammenhæng mellem de to ladninger på C1 og C2. Du kender summen så nu har du to ligninger med to ubekendte


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. april 2015 af Soeffi

Se evt. en tilsvarende opgave med resistorer: https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1585696.


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. april 2015 af peter lind

Beklager meget. Mit svar i #5 er forkert. Det rigtige er at der er den samme ladning på begge kondensatorer. Denne ladning er lig med ladningen på den samlede ladning. Hvis ladningen på C1 på den venstre side er q er ladningen på den højre side -q,. Ladningen på C2 er helt tilsvarende på venstre side q og på højre side -q. Der forsvinder eller opstår ikke ladning på midterstykket, hvorfor ladningerne på de to kondensatorer må være lige store men med modsat fortegn


Brugbart svar (0)

Svar #8
03. april 2015 af Soeffi

Om parallelkoblede kapacitorer, se evt. https://www.youtube.com/watch?v=r2dpTIXOi2s&t=9m25s.

For 2) får du

Q1 = Q2 = Ce1,2 ·220V og

Q3 = Q4 = Ce3,4 ·220V, hvor Ce er erstatningskapacitancen i hver serieforbindelse.

Dette giver

Q1,2 = 220V · [(3,2·4,6)/(3,2+4,6)] nF = 4,15·10-7 C

Q3,4 = 220V · [(2,3·5,4)/(2,3+5,4)] nF = 3,54·10-7 C


Svar #9
03. april 2015 af ghdfir (Slettet)

Mange tak! Har du også et link omkring, hvad der sker med ladningen og kapacitans når der er en kontakt som man tænder for?


Brugbart svar (0)

Svar #10
03. april 2015 af peter lind

Der gælder q = C*U.  Differentiere den får du i =dq/dt = C*dU/dt. Normalt vil man også indføre en ohmsk modstand et eller andet sted i kredsløbet Derefter bruger man omhs lov samt at hvis man følger spændningsfalld og stigning  rund i kredsløbet vil man ende med samme samme potential


Brugbart svar (0)

Svar #11
04. april 2015 af Soeffi

#9

Mange tak! Har du også et link omkring, hvad der sker med ladningen og kapacitans når der er en kontakt som man tænder for?

Prøv evt. at forenkle kredsløbet som vist:

Vedhæftet fil:kredsløb.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #12
04. april 2015 af hesch (Slettet)

#11:  Nej, da, kredsløbet skal deles på den anden led, med en "B-side" bestående af C1 og C2, og en "A-side" bestående af C3 og C4. B-siden kan man ækvivalere med en kondensator

CB = C1 || C2 = 7,8nF   opladet med spændingen UB . Tilsvarende med A-siden.

Når man lukker kontakten, svarer det til at man blander 7,8L koldt vand med 7,7L varmt vand, (termodynamik) hvor vandtemperaturer modsvarer UB og UA .

Find fællestemperatur/fællesspænding. Udregn herudfra ladningsflytning gennem kontakten, fx:

Q = ΔUA * CA


Brugbart svar (0)

Svar #13
04. april 2015 af Soeffi

Mener du det her:...?

Vedhæftet fil:kreds2.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #14
04. april 2015 af hesch (Slettet)

#13:  Nej, ligesom i  #1.

Ideen er, at når du stiller dig i K og kigger mod B, så "ser du ind i" en impedans, der er parallelværdien af C1 og C2 .  Du kigger ikke gennem C1 og C2  ( serieforbindelse ). Man kan sige, at C1 og C2 i den anden ende er korsluttede gennem en spændingsforsyning, og dermed sidder i parallel.

Du skal i  #12 betragte det, som at du laver en slags Thevenin-ækvivalent af B-siden ( og A-siden ).


Brugbart svar (0)

Svar #15
04. april 2015 af Soeffi

#14

#13:  Nej, ligesom i  #1.

Ideen er, at når du stiller dig i K og kigger mod B, så "ser du ind i" en impedans, der er parallelværdien af C1 og C2 .  Du kigger ikke gennem C1 og C2  ( serieforbindelse ). Man kan sige, at C1 og C2 i den anden ende er korsluttede gennem en spændingsforsyning, og dermed sidder i parallel.

Du skal i  #12 betragte det, som at du laver en slags Thevenin-ækvivalent af B-siden ( og A-siden ).

Er det ikke muligt at forenkle kredsløbet? Sidder C1+C2 i serie med C3+C4, eller hvordan?


Brugbart svar (0)

Svar #16
04. april 2015 af hesch (Slettet)

#15:  I #12 bliver det jo forenklet ved at du står tilbage med to kondensatorer, CA og CB, med hver deres spænding, UA og UB.

Bland disse to spande vand og find fællestemperaturen.


Brugbart svar (0)

Svar #17
04. april 2015 af Soeffi

CA og CB er altså i serie?


Brugbart svar (0)

Svar #18
04. april 2015 af hesch (Slettet)

Ja, det kan du godt sige, men det var nu ikke det, der var min pointe.

CB = 3,2nF + 4,6nF = 7,8nF.  CA = 2,3nF + 5,4nF = 7,7nF.

Lad os nu sige, at UA = 90V,  UB = 150V  (før kontakten lukkes).

Du har så efter kontakt er lukket: 

Ufælles = ( CB*UB + CA*UA ) / (CB+CA) = 120,19V.   ( Ligesom vandblanderi i termodynamik).

Man har så:  ΔUA = 120,19V - 90V = 30,19V

Q = ΔUA * CA = 232,46nC   ( positiv fra B mod A ).


Brugbart svar (0)

Svar #19
04. april 2015 af Soeffi

Så er #13 altså rigtig?


Brugbart svar (0)

Svar #20
04. april 2015 af hesch (Slettet)

Nej ,det synes jeg egentlig ikke, for UA og UB er ikke vist på skitsen. Til gengæld er 220V og 0V vist, men disse spændinger har ikke med sagen at gøre i  #18.

Man kan regne opgaven på flere måder, men metoden i  #18 fremgår ikke af skitsen i  #13.


Forrige 1 2 3 Næste

Der er 47 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.