Fysik

Fysik A stx eksamen 02/06-2015

02. juni 2015 af Henriksen54 - Niveau: A-niveau

Forum for de fymere, som var oppe i dag.

Det tager nok tid før alle opgaver er lavet og facit er kommet ud, så jeg kunne bare godt tænke mig at høre facit til 4b og 5b, da jeg er lidt et tvivl med disse :)

Vh 

En meget glad (kommende) student, der nu er færdig med fysik!

Vedhæftet fil: 20150602FysikA.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #1
03. juni 2015 af Soeffi

Angående 4b) skulle facit gerne være 8,3 km. Det er den højde, som raketten nåede op i ifølge Wikipedia.

Højden kan findes ved at integrere under kurven for v(t) mellem t=0 og t=45s, hvor kurven skærer t-aksen. Dette punkt, hvor v(t) = 0, markerer toppunktet, hvor raketten vender.

Man får tilnærmelsesvis en trekantet kurve for v(t) med grundlinjen = 45 sekunder og højden = 370 m/s. Arealet af denne trekant er 0,5·45 s·370 m/s = 8.325 m = 8,3 km.


Svar #2
03. juni 2015 af Henriksen54

Fedt det var også det jeg fik det til!
Ved du om man får point alt efter hvor godt man har "fittet" regressionen. Jeg gik med en kubisk regression i beskrevet tidsinterval.

Brugbart svar (0)

Svar #3
03. juni 2015 af Soeffi

Så præcist er mit ikke lavet. Med den usikkerhed, som jeg har i min beregning, kan jeg godt få 7,8 km i stedet.


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. juni 2015 af Soeffi

Jeg har lavet en tegning over min beregning. Tegningen viser en kurve for rakettens hastighed v(t) (blå streg) som funktion af tiden. Oveni er tegnet en tilnærmet retlinet kurve (rød streg). Der er cirka lige stort areal under rød og over blå kurve som omvendt (skraverede områder).

Rakettens maksimale højde indtræder når v(t) er nul, dvs. når t = 46 s i følge grafen. 

Højden bestemmes som arealet under blå kurve fra 0 s til 46 s = arealet under rød kurve i samme tidsinterval = 0,5·360 ms-1·46 s = 8.280 m = 8,3 km.

Vedhæftet fil:raket_v-t.png

Svar #5
04. juni 2015 af Henriksen54

Har du ikke beregnet integralet kurvens funktion fra 0-51 s?

Ved du desuden hvordan censorer tildeler point til forskellige opgaver? Jeg er nemlig blevet lidt i tvivl. Er det ligesom i mat at et rigtigt svar giver 1 point eller at et rigtigt svar kan give mellem 1-10 point alt efter besvarelsen? 

Jeg har vedhæftet mit svar for 4b.

Vedhæftet fil:opgave 4b.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #6
04. juni 2015 af Soeffi

#5 Har du ikke beregnet integralet kurvens funktion fra 0-51 s?

Ved du desuden hvordan censorer tildeler point til forskellige opgaver? Jeg er nemlig blevet lidt i tvivl. Er det ligesom i mat at et rigtigt svar giver 1 point eller at et rigtigt svar kan give mellem 1-10 point alt efter besvarelsen? 

Jeg har vedhæftet mit svar for 4b.

Min kurve i #4 er tegnet fra 0 s til 51 s, men jeg beregner kun arealet fra 0 s til 46 s, som man kan se i formlen for trekants-arealet: 0,5·360 ms-1·46 s.

Jeg tror, at opgaven bedømmes ud fra om, man har forstået, at man skal finde arealet under kurven fra 0 s til kurvens skæringspunkt med x-aksen.

Derudover kommer selve resultatet.

En regressionskurve vil altid søge at ligge lige meget over som under målepunkterne, så arealet skulle blive nogenlunde det rigtige uanset regressionens forklaringsgrad.

Det er klart: jo større forklaringsgrad, jo bedre resultat. Din kurve har en forklaringsgrad 0,97, hvilket selvfølgelig kunne forbedres med at vælge en højere potens af polynomiet.

Spørgsmålet er så: hvilken forklaringsgrad ønskes som minimum? Det ved jeg ikke.

Et andet problem med din kurve er skæringspunktet med x-aksen: skal man her vælge regressionskurvens skæringspunkt eller den rigtige kurves skæringspunkt? Her ville jeg nok vælge den rigtige kurve. Jeg tror dog, at vi har nogenlunde samme usikkerhed på vores beregninger.


Brugbart svar (0)

Svar #7
04. juni 2015 af Soeffi

#5

Angående usikkerhed: husk på, at tid og hastighed er opgivet med 2-3 betydende cifre, så resultatet kan ikke få flere betydende cifre end det, hvilket gør vores usikkerhed acceptabel efter min mening.


Svar #8
04. juni 2015 af Henriksen54

Men nu når jeg tænker over det, så er min fremgangsmåde vel tildels forkert i det jeg har beregnet integralet i tidsintervallet 0-51s?

Det skulle vel egentlig stoppe når v(t)=0, da de spørger hvor langt den har bevægede sig men hvor langt den er nået op.
Øv det trækker nok ned at jeg ikke har nævnt noget med hvor langt den er nået op men kun hvor langt den har bevæget sig fra 0-51 s
:/

Brugbart svar (0)

Svar #9
04. juni 2015 af Soeffi

#8. Du har beregnet højden efter 51 s. i stedet for den maksimale højde.


Svar #10
04. juni 2015 af Henriksen54

Ja præcis, det var det ikke så smart..


Brugbart svar (2)

Svar #11
04. juni 2015 af alexandersvanholm

#0

5b) får jeg til 5,3 kJ

E_{mek,tab}=-\Delta E_{kin}=-A_{res}=F_{res}\cdot \Delta s=(F_{luft}+F_{gnidning})\cdot \Delta s

=(F_{luft}+\mu \cdot m\cdot g)\cdot \Delta s

E_{mek,tab}=(48N+0,0095\cdot 630kg\cdot 9,82\frac{m}{s^2})\cdot 50m=5338,635000J=5,3kJ


Svar #12
05. juni 2015 af Henriksen54

#11 det fik jeg det også til.

-

Er der nogle kvalificerede bud på opgave 7?

mine svar:

a) svage vekselvirkning

b) jeg tror jeg skrev 235,5MeV


Brugbart svar (2)

Svar #13
06. juni 2015 af alexandersvanholm

Jeg har nu beregnet alle opgaverne og opskriver nu facit til hver opgave. Skriv endelig hvis noget virker uforståeligt eller hvis du har brug for mellemregninger. Bemærk at dette blot er mine egne kvalificerede besvarelser af opgavesættet.

Opgave 1

a)
Bestem energien af en foton med bølgelængden 532 nm.

3,73\cdot 10^{-19} J

b)
Vurder massen af det vand, der fordamper pr. sekund fra huden på grund af laserbehandlingen.

0,000002061855670 kg
Altså fordampes der cirka 2,1 mg. pr. sekund.


Brugbart svar (2)

Svar #14
06. juni 2015 af alexandersvanholm

Opgave 2

a)
Opskriv reaktionsskemaet for henfaldet af den radioaktive isotop 76As.

\begin{matrix} 76 \\ 33 \end{matrix}As\rightarrow \begin{matrix} 76\\ 34 \end{matrix}Se+ \begin{matrix} 0\\ -1 \end{matrix}e+\bar{v}

b)
Gør rede for, at massen af 76As-kerner i prøven var mindre end 2,92·10^14 g.

m=76\cdot 1,66\cdot 10^{-27}kg\cdot 6,351638041\cdot 10^{6}=8,0\cdot 10^{-16}g

Dermed er massen mindre end 2,92·10^-14 g.


Brugbart svar (2)

Svar #15
06. juni 2015 af alexandersvanholm

Opgave 3

a)
Bestem størrelsen af bilens acceleration, når bilen sætter i gang.

3,7\frac{m}{s^2}

b)
Bestem elmotorens effekt, når bilen kører med den konstante fart 38 km/h.

4,0 kW


Brugbart svar (2)

Svar #16
06. juni 2015 af alexandersvanholm

Opgave 4

a)
Bestem ved hjælp af tabellens data rakettens kinetiske energi 13,5 s efter affyringen.

7,92\cdot 10^6J

b)
Vurder ved hjælp af tabellens data, hvor langt raketten nåede op.

8,1 km


Brugbart svar (3)

Svar #17
06. juni 2015 af alexandersvanholm

Opgave 5

a)
Bestem den maksimale fart, en bobslæde kan opnå på denne bane, hvis man ser bort fra friktionskræfter.

47,4\frac{m}{s}

b)
Bestem bobslædens tab i mekanisk energi på denne strækning.

5,3kJ

c)
Første del kan hurtigt gøres. Anden del: Bestem bobslædens fart i cirkelbevægelsen.

25\frac{m}{s}


Brugbart svar (2)

Svar #18
06. juni 2015 af alexandersvanholm

Opgave 6

a)
Bestem den effekt, hvormed opladeren omsætter elektrisk energi.

0,92W

b)
Bestem det spændingsfald, der induceres i tandbørstens spole under opladning til tiden t = 0,010 ms.

1,7V


Brugbart svar (0)

Svar #19
06. juni 2015 af Soeffi

#12

Er der nogle kvalificerede bud på opgave 7? mine svar:

a) svage vekselvirkning

b) jeg tror jeg skrev 235,5MeV

Hvordan nåede du frem til det?


Svar #20
07. juni 2015 af Henriksen54

Opgave 7 a 

del 1 vedhæftet

Vedhæftet fil:7a.PNG

Forrige 1 2 Næste

Der er 26 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.