Historie

Middelalder og renæssance - økonomisk vækst efter krise og adelens magt?

14. juni 2015 af B96 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Teknologihistorie C

Så vidt jeg har forstået var de sidste 100 år af den europæiske middelalder præget af uro, krige, hungersnød og sygdom. Men som krisetiden tog af, o. 1450, skabte det fundament for ny økonomisk vækst, en styrket kongemagt og nye tanker om mennesket og verden - hvorledes? 

Desuden begyndte folk at flytte mod byerne/byer etableres, og den økonomiske vækst her styrker kongemagten overfor adelen - hvorfor?

Adel og godsejerne sad primært på magten i det feudale samfund - hvordan mistede de den magt? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. juni 2015 af mathon

…byerne formår at løsrive sig fra feudalismens greb og etablere sig som en ny type fyrstedømmer med et mere åbent og kollektivt styre. Landdistrikterne mister noget af deres dominans og forvandles til opland for de rigere byer. Noget forenklet kan man sige, at pengearistokratiet besejrer godsejeradelen. I byerne udvikler der sig en helt ny økonomisk og politisk kultur, der inddrager tidligere betydningsløse sociale lag i det politiske spil. Der er dog ikke tale om en demokratisering. I de fleste tilfælde lykkes det nemlig for det nye pengearistokrati at tilrane sig arvelige eller halvarvelige magtbeføjelser.


Skriv et svar til: Middelalder og renæssance - økonomisk vækst efter krise og adelens magt?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.