Fysik

Optisk gitter

03. august 2015 af Arccossintan (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Hvad kan et optisk gitter konkret bruges til? At det kan sprede lys i dets farvebestanddele må vel kunne anvendes teknologisk på en eller anden måde. Jeg har læst nogle meget overfladiske beskrivelser, som ikke giver mig nogen som helst fornemmelse af, hvad der sker fysisk, bl.a. at et optisk gitter kan anvendes i CD-afspillere. Kan et optisk gitter anvendes til videnskabelige analyser?

Mvh. Emil


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. august 2015 af mathon

Først og fremmest kan det optiske gitter anvendes til beregning af monokromatisk lys' bølgelængde.


Brugbart svar (1)

Svar #2
03. august 2015 af Eksperimentalfysikeren

Der benyttes ikke optiske gitre i CD-afspillere. CD-en har ligesom en traditionel vinylplade et spiralformet spor, der dog ikke er en rille, men en række af meget små huller i et spejlende lag inde i skiven. Sporene ligger så tæt, at man kan få en gittervirkning frem ved spejling i skiven, men denne virkning er ikke tilsigtet ved fremstillingen.

Det optiske gitter benyttes til spektralanalyse. Hvert grundstof har sit karakteristiske mønster i, hvilke bølgelængder det lyse i, hvis man anbriner det i en elektrisk udladning eller på anden vis tilfører det energi. Det samme gælde de kemiske forbindelser, der ikke ødelægges ved processen.

De mønstre, der er i spektrene, giver desuden information om atomernes opbygning. Det simpleste eksempel er brint, hvor Balmerserien gav starten på at finde frem til strukturen i atomer.

I astronomien bruges optiske gitre til at finde den kemiske sammensætning af objekter langt ude i rummet. Desuden giver det mulighed for at finde rødforskyning og dermed relative hastigheder af objekter i rummet.

Man benytter også optiske gitre til at udvælge en enkelt bølgelængde i lyset fra en hvid lampe, så man har en lyskilde med variabel bølgelængde, iddet man kan vælge hvfra i spektret, man tager lyset.

En del af disse opgaver løses også ved brug af prismer. Gitteret har den fordel, at man har en simpel formel til beregning af bølgelængden. Prismets fordel er, at det giver større lysudbytte, idet der kun sendes lys ud i en retning, mens gitteret sender ud i flere ordner, hvoraf 0. orden er den kraftigste ved de simple gitre.


Skriv et svar til: Optisk gitter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.