Matematik

Råd til eksamen i matematik

21. maj 2016 af Soeffi - Niveau: A-niveau

Nogle råd til skriftlig eksamen i matematik.

Vækstmodeller

Vær opmærksom på at en vækstmodel godt kan beskrive en aftagende udvikling. Selv om ordet vækst bruges, er det ikke sikkert at noget bliver større. F.eks. f(x) = -20x + 100 er en model for en negativ lineær vækst.

Trigonometri

Husk at CAS som udgangspunkt regner vinkler i radianer. Det er en almindelig fejl at glemme det og tro, at man får resultatet i grader.

I trigonometriske funktioner som f(x) = 3·sin(2x - π) - 1 er det underforstået at der regnes i radianer. (Huskeregel: π = radianer, º = grader)

Differentialligninger

At gøre prøve i en differentialligning kræver ikke, at man løser differentialligningen (et typisk spørgsmål til opgaver uden hjælpemidler). Man skal bare indsætte den angivne funktion og dens afledede i differentialligningen og se, om venstre og højre side giver det samme. 

Hvis der spørges efter en væksthastighed til et bestemt tidspunkt eller ved en bestemt populationsstørrelse, skal man heller ikke løse differentialligningen, men som oftest bare indsætte tal på højre side. (Typist første delopgave i en differentiallignings-opgave med hjælpemidler).

Chi-i-anden test

Der er GOF og uafhængighedstest. Den første kendes på, at man får oplyst andele, procentdele og nogle gange "antal %". I den anden type får man kun oplyst antal. 

Nulreglen

Hold øje med opgaver, hvor nulreglen kan bruges. Den type opgave kan som regel løses ret nemt i hånden, og det vil sikkert give point, at man kan henvise til reglen. Opgaverne kendes på at f(x) kan skrives som et produk af led, hvor et eller flere led er parenteser af formen (x + a). F.eks. f(x) = (x - 7)·e-x.

Vær også opmærksom på nul-reglen, hvis der kommer en ligning som: (x - a)(x - b) = 0. Her skal man svare: "af nulreglen følger, at x = a eller x = b".

3D geometri

3D vektor- og geometri-opgaver kan som regel ret nemt løses i Geogebra, idet programmet ikke kræver kendskab til formler. Man skal dog nok give en kort forklaring af sin fremgangsmåde.


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. maj 2016 af pingpon (Slettet)

Det skal noteres, at man ikke får fuld point, hvis opgaven blot løses via Geogebra. 


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. maj 2016 af Skaljeglavedinelektier

Du får fuld point for at løse en opgave i GeoGebra så længe, du fortæller, hvad du gør i programmet. GeoGebra er dog ikke en valid løsning til alt. 


Svar #3
26. maj 2016 af Soeffi

#2. Se evt. denne besvarelse af sættet fra 24. maj 2016. https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1684416 (især svar 1 og 2).


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. maj 2016 af JonathanAznar (Slettet)

Men hvordan er nulhypoteserne i GOF og uafhængighedstest? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. maj 2016 af Skaljeglavedinelektier

Det vil nemlig give fuld point hos langt de fleste censorer. GeoGebra gør særligt analytisk geometri, vektor- og uafhængighedstest opgaver meget lette at løse. Flot besvarelse af opgaven, dog er det måske værd at skrive ca. eller ≈, når du skriver, at vinklen er lig med 50,7°. 


Skriv et svar til: Råd til eksamen i matematik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.