Fysik

Rødforskydning

21. juni 2016 af Koplop (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Er formlen for rødfoskydning ikke:

z = Δλ/λ?

Hvad er følgende formel så?

λ/λuds = z + 1?

Jeg forstår det ikke..


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. juni 2016 af peter lind

Det skriver du jo egentlig selv. Forskellen ligger i hvad der står i tælleren.

z = Δλ/λ = (λobs - λ)/λ = λobs/λ - λ/λ  = λobs/λ -1 her er λ bølgelængden af det afsendte lys set fra gallaksen og λobs er den bølgelængde vi observerer her på jorden


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. juni 2016 af Jerslev

#0: Den samme formel. Omskrivningen går via

z = \frac{\Delta \lambda}{\lambda} = \frac{\lambda_{obs} - \lambda_{uds}}{\lambda_{uds}} = \frac{\lambda_{obs}}{\lambda_{uds}} - \frac{\lambda_{uds}}{\lambda_{uds}} = \frac{\lambda_{obs}}{\lambda_{uds}} - 1 \Leftrightarrow z + 1 = \frac{\lambda_{obs}}{\lambda_{uds}}.

Bemærk, at min \lambda_{obs} i din formulering blot hedder \lambda.

- - -

mvh

Jerslev


Svar #3
21. juni 2016 af Koplop (Slettet)

Okay, så... dette kan jeg altså kalde formlen for rødforskydning hvis jeg trækker det til eksamen?


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. juni 2016 af Jerslev

#3: Ja.

- - -

mvh

Jerslev


Skriv et svar til: Rødforskydning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.