Fysik

To blokke og en trisse

23. juni 2016 af swampendk (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej. Har prøvet i stykke tid at løse denne opgave, men sidder lidt (meget) fast.

En blok med massem m1 =2,0 kg og en blok med massen m2 = 6,0kg er forbundet med en masseløs snor over en trisse, som er forment som en disk/cylinder med massen M = 10,0 kg. Massen m1 er pladeret på en vandret overflade og massem m2 er placeret på en overflade der hælder med en vinkel på θ = 30,0 grader. 


b) Hvad er accelerationen af de to blokke? 
mit bud: Jeg ved ikke rigtig hvor jeg skal starte andet end beregne kraften for m2 ved 6kg*g*sin(30). Jeg tænkte umiddelbart noget med intertimoment for M, men der skal jeg vel bruge radius, som ikke er oplyst i opgaven.

c) Hvad er snorkraften på hver side af trissen? 
Jeg tænker at her skal jeg vel benytte det forrige resultat =/


på fohånd tak
 


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. juni 2016 af Soeffi


Svar #2
23. juni 2016 af swampendk (Slettet)

tak. det var en god video :) , et problem for mig er at trolleyen har en masse (og ikke nogne radius) :/


Brugbart svar (1)

Svar #3
23. juni 2016 af mathon

     Momentet i begge snorstykker på hver side af trissen er ens,
     da radius r er fælles og radius står vinkelret på kraften i begge tangeringspunkter.


Svar #4
23. juni 2016 af swampendk (Slettet)

Bliver det så:
for m1
t1 = 2kg * a

for m2
-t2 = 9.80m/s^2 * sin(30) * 6kg
 
for M
t2-t1=(10/2)*a

t1 er snoren til højre for m1, t2 er snoren til venstre for m2. 10/2 kommer fra at I=M/2 R^2 (hvor R skal ikke bruges)

og så løser jeg ligningerne...er det rigtigt?
 


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. juni 2016 af Eksperimentalfysikeren

Du mangle at begrunde, hvorfor R ikke skal med.


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. juni 2016 af hesch (Slettet)

#0:  Erstat trissen med en masse, der skal sættes i bevægelse, og lav en energibetragtning:

Inertimomentet, Jcyl = ½*m*r2

Substituèr:  v = ω*r  →  r = v/ω  →  r2 = v22  →

Jcyl = ½*m*v22

Ekin,cyl = ½*Jcyl2 =  ½ * (½*m*v22) * ω2 = 1/4 * M * v2

Ekin,m1,m2 = ½ * m * v2

Så du erstatter cylinderen med massen M, med en blok med massen m3 = ½M. Forbind de tre blokke med snore. Træk i den højre blok med kraften t2 og beregn accelerationen i systemet, osv.

Accelerationen for de tre blokke er ens.

Trækket i snorstykkerne på hver side af m3 , bliver ikke ens, som skrevet i #3.


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. juni 2016 af hesch (Slettet)

#6:  PS:  Du skal benytte at

ΔEkin,masser + ΔEpot,m2 = 0


Skriv et svar til: To blokke og en trisse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.