Kemi

Ligevægte

21. august 2016 af Rune1244 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Halløj!

Kan slet ikke finde ud af vedhæftet opgave. Er der én der kan hjælpe mig med den?


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. august 2016 af mathon


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. august 2016 af mathon

a)
     reaktionsbrøk
                                  \frac{p_{CH_3OH}}{{p_{H_2}}^2 \cdot p_{CO}}=\frac{17{,}3\; bar}{\left ( 13{,}8\; bar \right )^2\cdot \left ( 22\; bar \right )}=0{,}004129\; bar^{-2}


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. august 2016 af mathon

b)
             At reaktionsbrøken bliver mindre ved en ny temperatur, betyder da, partialtrykkene forholder sig som molbrøkerne, at reaktionsbrøkens tæller mindskes og nævneren øges dvs

              p_{CH_3OH} mindskes
              p_{H_2} øges
              p_{CO} øges

hvilket kun kan ske hvis den oprindelige ligevægt forskydes mod venstre (omvendte reaktion) indtil den nye ligevægt er opnået.

        


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. august 2016 af mathon

c)
        Herved øges trykket i beholderen, da der på venstre side er 3 molekyler for hvert molekyle på venstre side.

        Beholderens tryk under den nye ligevægts betingelser overstiger således 53,1 bar.


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. august 2016 af mathon

d)
       Da ved den givne temperatur T\! \! :

                                      p_{partial}=(R\cdot T)\cdot c_{gas}     dvs proportionalitet mellem partialtryk og partialkoncentration
gælder for ligevægten med ligevægtskonstanten 0,0028 bar-2:

     
             \frac{\left ((17{,}3\; bar)-x\right ) }{\left ( (13{,}8\; bar)+2x \right )^2\cdot \left ( (22\; bar)+x \right )}=0{,}0028\; bar^{-2}\; \; \; \; \; 0<x<17{,}3\; bar

                                 x=1{,}03857


Brugbart svar (0)

Svar #6
22. august 2016 af mathon

hvoraf: 
                                p_{H_2}=(17{,}3\; bar)+2\cdot (1{,}03857\; bar)=19{,}4\; bar
                                p_{CO}=(22\; bar)+(1{,}03857\; bar)=23{,}0\; bar
                                p_{CH_3OH}=(17{,}3\; bar)-(1{,}03857\; bar)=16{,}3\; bar

Beholdertryk:
                                p_{total}=(19{,}4+23{,}0+16{,}3)\, bar =58{,}7\; bar


Brugbart svar (0)

Svar #7
22. august 2016 af mathon

korrektion:

c)
        Herved øges trykket i beholderen, da der på venstre side er 3 molekyler for hvert ligevægtsudskiftet molekyle på højre side.

        Beholderens tryk under den nye ligevægts betingelser overstiger således 53,1 bar.


Brugbart svar (0)

Svar #8
22. august 2016 af mathon

                                 x=1{,}03857\; bar              


Svar #9
22. august 2016 af Rune1244 (Slettet)

hvorfra har du fundet partialtrykket af CO? 


Svar #10
22. august 2016 af Rune1244 (Slettet)

glem det! har fundet ud af det :D Tusind tak for hjælpen


Skriv et svar til: Ligevægte

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.