Matematik

hvad er f(7)

26. oktober 2016 af Mm98 - Niveau: A-niveau

2. Om en funktion f oplyses, at f(f(x)) = 4x+3 for alle x, og at f(f(f(0))) = 7.

Hvad er f(7)?

skal jeg først differentere f(x) ? eller er det ikke nødvendigt? hvis ikke, så vil jeg gøre som følgende:

f'(7)= 4*7+3 = 31

Det synes jeg blev beregnet alt for nemt, så det må nok være forkert..


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. oktober 2016 af Soeffi

#0 Jeg kan ikke bevise det, men f(x) lineær, og man har derfor, at f(x) = a·x + b.

f(f(x)) = 4x + 3 ⇒ a·(a·x + b) + b = 4x + 3 ⇒ a2 = 4 ∧ 3b = 3 ⇒ a = 2  ∧ b = 1.

Det giver, at f(x) = 2x + 1. 


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. oktober 2016 af PeterValberg

Jeg tænker, at hvis f(f(x)) = 4x + 3
så må f(f(0)) = 4·0 + 3 = 3 og derved er f(f(f(0))) = f(3) = 7

men hvordan det hjælper dig til at bestemme f(7) kan jeg
ikke lige gennemskue i skrivende stund, måske kan du?

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #3
26. oktober 2016 af Mm98

Hmm, jeg forstår det ikke rigtigt :)..


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. oktober 2016 af AMelev

f(x) = a·x + b

f(f(x)) = 4x + 3 ⇔ a·(a·x + b) + b = 4x + 3 ⇒ a2 = 4 ∧ a·b + b = 3 ⇔ a = ±2 og ±2b + b = 3 ⇔ 

1) f(x) = 2x + 1 eller 2) f(x) = -2x - 3

1) f(f(f(0)))=7 ⇔ 2(f(f(0)) + 1 = 7 ⇔ 2(2(f(0)) + 1 ) + 1= 7 ⇔ 4·(1) + 2 + 1 = 7 ⇔ 7 = 7 Sandt!

2) f(f(f(0)))=7 ⇔ -2(f(f(0)) - 3 = 7 ⇔ -2(-2(f(0)) - 3 ) - 3 = 7 ⇔ -4·(-3) - 6 -3 = 7 ⇔ 3 = 7 Falsk!


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. oktober 2016 af peter lind

Her er en lidt lettere metode f(0)  = (fºf)º-1ºfº3(0) = (fºf)(7) = (7-3)/4 = 1

 da den inverse til fº2(x) er  (x-3)/4


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. oktober 2016 af Soeffi

#5 Du er inde på noget. Jeg har hele tiden regnet det for uelegant, at finde f(x) og derefter indsætte x = 7, da der kun bedes om f(7).

Man kunne vel gøre sådan:

      f(f(f(0))) = 7 ⇒ f(4·0 + 3) = 7 ⇒ f(3) = 7. Nu tager man f(x) på begge sider:

      f(f(3)) = f(7) ⇒ f(7) = 4·3 + 3 = 15


Brugbart svar (0)

Svar #7
27. oktober 2016 af AskTheAfghan

Bemærk at f(f(x)) = 4x+3. Nu er f(f(f(x))) = 4f(x) + 3. Da f(f(f(0))) = 7, har man 4f(0) + 3 = 7, dvs. f(0) = 1. Observer, at vi kan bestemme f(7) ved f(f(f(f(0)))), dvs. f(7) = f(f(f(f(0)))). For at gøre det, skal man bestemme f(0), f(f(0)), f(f(f(0))) og dermed f(f(f(f(0)))). Værdien f(0) er allerede bestemt. Resten har vi da

f(1) = f(f(0)) = 3,   f(3) = f(f(1)) = 4·1 + 3 = 7, og dermed er   f(7) = f(f(3)) = 4·3 + 3 = 15.


Skriv et svar til: hvad er f(7)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.