Fysik

"Hvor mange ordener kan man se?" - optisk gitter

14. december 2016 af kristinehansenn - Niveau: C-niveau

Hej alle sammen,

jeg er i gang med en aflevering, og arbejder lige nu på en opgave, der handler om lys, der sendes igennem et optisk gitter.

Jeg vedhæfter opgaven som billede, og mangler hjælp til 2b.

Jeg er overhovedet ikke sikker på, om 2a + 2c er regnet rigtigt, for jeg synes jeg får et forvirrende resultat ved  2a.

Mvh, Louise


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. december 2016 af peter lind


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. december 2016 af peter lind

Grænsen ligger ved 90º  Der kan jo ikke sendes stråler bagud


Svar #3
14. december 2016 af kristinehansenn

Hvordan skal det forståes? Det vil sige, at 2c skal give over 90º?


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. december 2016 af peter lind

Undskyld jeg har sovet i det.

Din a er forkert.  Gitterformlen siger at d*sin(θn) = n*λ  Heraf findes at  d = n*λ/sin(θn) og her med n = 1

da sinus har sin største værdi for 90º og denne største værdi er 1.Dermed sin(θn) = nλ/d < 1


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. december 2016 af mathon

Linseformlen siger at d*sin(θn) = n*λ     \rightarrow    gitterformlen.


Svar #6
14. december 2016 af kristinehansenn

så for 2a siger jeg n*λ/sin(θn) = 1*590/sin(18)=1909

så siger du, at 2b er sin(θn)=n*λ/d<1?

hvordan skal den regnes?

undskyld alle de dumme spørgsmål, fysik er slet ikke min stærke side :-)


Brugbart svar (0)

Svar #7
14. december 2016 af mathon

                     d\cdot \sin\left ( \theta _n \right )=n\cdot \lambda    som for \sin\left (90^\circ \right )=1

giver:
                     n_{max}=\left [ \frac{d}{\lambda } \right ]            hvor \left [ \frac{d}{\lambda } \right ] er heldelen af \frac{d}{\lambda } .


Brugbart svar (0)

Svar #8
14. december 2016 af peter lind

Det giver n < d/λ og n heltallig


Brugbart svar (1)

Svar #9
14. december 2016 af mathon

                      d=\frac{590\;nm }{\sin(18^\circ)}=1909{,}28\;nm


Brugbart svar (0)

Svar #10
14. december 2016 af mathon

                     n_{max}=\left [ \frac{1909{,}28\; nm}{590\; nm } \right ]=3      


Svar #11
14. december 2016 af kristinehansenn

okay, tusinde tak :)


Skriv et svar til: "Hvor mange ordener kan man se?" - optisk gitter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.