Kemi

Hvorfor er methanol giftigere end ethanol?

25. april 2017 af Admin005 (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Som overskriften lyder, hvorfor er methanol giftigere end ethanol? Tænker at molekylestrukturen må have en påvirkning, men hvilken?

Tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. april 2017 af Skaljeglavedinelektier

Methanol (LD50 = 5,628 g/kg) og ethanol (LD50 = 7,06 g/kg) er omtrent lige giftige. Det er de produkter stofferne bliver omdannet til i kroppen dog ikke. Methanol og ethanol er begge giftige i form af alkoholforgiftning, hvor tilpas høje mængder kan føre til koma og død pga. virkninger på CNS. 

Gennem to enzymer alkoholdehydrogenase og aldehyddehydrogenase omdannes methanol til henholdvis formaldehyd og myresyre. Myresyre hæmmer cytokrom c oxidase i mitokondrierne, hvilket kan føre til f.eks. metabolisk acidose og hypoxi. 

Ethanol udskilles meget langsomt i kroppen, så det omdannes til nogle andre produkter, som udskilles lettere. Det gøres ved brug af de samme enzymer som ved methanol. Ethanol omdannes blandt andet til acetaldehyd (mellemprodukt), som også er giftigt og kan forårsage skader i kroppen og kan f.eks. give fostre føtalt alkoholsyndrom, hvis der drikkes for store mængder alkohol, af moderen, under graviditeten. 

Du må hellere end gerne spørge, hvis der er noget, du er i tvivl om eller vil have uddybet. 


Svar #2
25. april 2017 af Admin005 (Slettet)

Hvad menes der med (LD50 = 5,628 g/kg) og (LD50 = 7,06 g/kg)? Hvad er cytokrom c oxidase? En form for enzym?


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. april 2017 af AngelOneOne

Hej,

LD50 er en forkortelse for Lethal Dosis, eller dødelig dosis, og den bruges inden for toksikologien og om radioaktiv stråling. Den beskriver hvilken dosis af stoffet eller strålingen, der vil slå halvdelen (50%) af de testede individer i et forsøg ihjel.

Cytrokrom c oxidase, er et stort transmembran kompleks i der findes i bakterier og i mitokondrierne hos eukaryote celler. Det er det sidste led i elektrontransportkæden.

Du kan læse yderligere om det her hvis det har interesse: https://en.wikipedia.org/wiki/Cytochrome_c_oxidase

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Skriv et svar til: Hvorfor er methanol giftigere end ethanol?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.