Fysik

Hydraulisk maskine

18. juni 2017 af andr485e (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Jeg forstår ikke helt, hvordan en hydraulisk maskine fungerer. Jeg kan forstå det er noget med trykforskelle, men hvordan fungerer det mere præcist?


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. juni 2017 af Eksperimentalfysikeren

Der er flere typer, ligesom der er flere typer elektriske maskiner.

Den ene type består af to ens tandhjul, der  griber ind i hiananden og som er anbragt i et fælles tætsluttenden hus. Når tandhjulene drejer rundt, vil de afspærre noget hydraulikvæske mellem tænderne og huset og trække væsken med rum, dog kan den ikke komme forbi det sted, hvor hjulene er i indgreb. På hver side af dette sted er der tilsluttet rør, hvor væsken tages fra det ene rør og pumpes ud i det andet.

En anden type har en cylindrisk rotor, hvori der er et antal cylindriske boringer med hver sit stempel. En plade er monteret, så den slutter tæt mod den ene ende af rotoren. Den har to slidser, der er forbundet til to rør. I den anden ende kommer stempelstængerne ud. De har hver en glidemekanisme, der kan køre lang en kant af en plade, der danner en vinkel med rotorens akse. Når rotoren drejer rundt, bevirker det, at stemplerne køres frem og tilbage i boringerne og derved pumper væske fra den ene slids til den anden. Maskinen kan også fungere som motor ved at en tryforskel mellem de to rør får maksinen til at rotere. Momentet kan reguleres ved at ændre på den skræ plades vinkel med rotoraksen.

På siden: https://www.google.dk/search?q=hydraulisk+motor&client=firefox-b&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjrz_KQvMfUAhVnP5oKHUntAn4QsAQIQQ&biw=1457&bih=745

er der helt til venstre vist en maskine af den sidste type, og helt til højre, en af den første type.


Skriv et svar til: Hydraulisk maskine

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.