Matematik

Matematik Rumgeometri Fender

17. februar 2021 af Kristianskolenord - Niveau: B-niveau

Hej alle sammen er der muligvis nogle der kan hjælpe mig med følgende opgaver ville være en stor hjælp:

En fender er sammensat af en kegle med sideængden |AB|=18 og et kugleafsnit med centrum i og radius r=20. Alle mål er i centimeter. 

a) Bestem |AC|.

b) Vis at h = 47.

c) Bestem fenderens volumen. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. februar 2021 af Eksperimentalfysikeren

Der mangler oplysninger. Er der en tegning?


Svar #2
17. februar 2021 af Kristianskolenord

du skulle meget gerne kunne se tegninen i det bilag 

Vedhæftet fil:Fender opgave.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #3
17. februar 2021 af StoreNord

I trekant ACO kan du bruge den udvidede cosinus-relation. Find så de to sidste vinkler.

P.S.  Der er 2 ubekendte, så du skal gøre det samme med trekant ABC for at få en ligning mere.


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. februar 2021 af StoreNord

Du skal også lige bruge, at vinkelsummen i en firkant er 360 grader.


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. februar 2021 af Soeffi

#0. En fender er sammensat af en kegle med sideængden |AB|=18 og et kugleafsnit med centrum i O og radius r=20. Alle mål er i centimeter. 


Svar #6
17. februar 2021 af Kristianskolenord

#3
I trekant ACO kan du bruge den udvidede cosinus-relation. Find så de to sidste vinkler.

P.S.  Der er 2 ubekendte, så du skal gøre det samme med trekant ABC for at få en ligning mere.

Kan du måske skrive det op i en formel?

Brugbart svar (0)

Svar #7
17. februar 2021 af ringstedLC

b)

\begin{align*} h &= r+\left | BO \right | \\ \left | BO \right |^2 &= r^2+\left | AB \right |^2 \end{align*}


Brugbart svar (0)

Svar #8
17. februar 2021 af StoreNord

AC² = 20²+20²-2*20*20*cos(O)    for trekanten inde i kuglen
AC² = 18²+18²-2*18*18*cos(B)    for trekanten uden på kuglen

Summen af vinklerne O og B er 180.

Du skal også bruge formelen for cos(x-y)


Svar #9
17. februar 2021 af Kristianskolenord

Mange tak det var en stor hjælp

Brugbart svar (0)

Svar #10
17. februar 2021 af Soeffi

#0. 

a) AC er diagonal i et kvadrat, hvor AB er den ene side. Dermed har man, at: |AC| = 18·√2 cm = 25,46 cm

b) h = r + |DO| + |BD|.

    |DO| = √[202 - (18/√2)2] cm = √238 cm = 15,43 cm

    |BD| = (18/√2) cm = 12,73 cm

    h = (20 + 15,43 + 12,73) cm = 48,16 cm

c) Volumenet er summen af kuglekalot og en kegle. 

Kuglekalot: (4/3)·π·r3 - (1/6)⋅π⋅|BD|⋅(3⋅|AD|+ |BD|2) = 

    (4/3)·π·203 - (1/6)⋅π⋅(20-√(202-182/2))⋅(3⋅(18/√2)2 + (20-√(202-182/2))2) cm3 = 32297 cm3

Kegle: (1/3)·H·G = (1/3)·|BD|·π·|AD|2 = (1/3)·(18/√2)·π·(18/√2)2 cm3 = 2159,3 cm3

Fender rumfang: 32297 cm3 + 2159,3 cm334456 cm3

Vedhæftet fil:2000159.png

Brugbart svar (0)

Svar #11
17. februar 2021 af ringstedLC

#10: Vinkel B er vel ikke 90º

#0

b) Vis at h = 47.


Brugbart svar (0)

Svar #12
17. februar 2021 af Soeffi

#11. #10: Vinkel B er vel ikke 90º

Nej det er rigtig, Jeg forenklede for meget!


Brugbart svar (0)

Svar #13
17. februar 2021 af StoreNord

-


Brugbart svar (0)

Svar #14
17. februar 2021 af StoreNord


Brugbart svar (0)

Svar #15
18. februar 2021 af StoreNord

Mere præcise mål


Brugbart svar (0)

Svar #16
18. februar 2021 af Soeffi

#0.

a) Man bestemmer først vinkel ABO som: tan-1(20/18) = 48,01°. Vinkel CAB er dermed 90° - 48,01° = 41,99°.

Halvdelen af |AC| er dermed: 18·cos(41,99°) cm = 13,38 cm. Dermed er |AC| = 2·13,38 cm = 26,76 cm

b) Der gælder, at |BO|·sin(ABO) = r, dvs |BO| = 20/sin(48,01°) cm = 26,91 cm. Højden er |BO| + r, dvs.:

h = (20 + 26,91) cm = 46,91 cm

c) 

Rettelse til #10:

c) Volumenet er summen af kuglekalot og en kegle. 

Kuglekalot: (4/3)·π·r3 - (1/6)⋅π⋅(r-|DO|)⋅(3⋅|AD|+ (r-|DO|)2

Kegle: (1/3)·H·G = (1/3)·|BD|·π·|AD|2 

Man skal finde |DO| og |BD|. 

|DO| kan findes ved hjælp af Pythagoras læresætning:

|DO|2 + |AD|2 = r2 ⇒ |DO|2 = (202 - 13,382) cm2 ⇒ |DO| = 14,87 cm

|BD| = 18·cos(ABO) cm = 12,04 cm

Rumfang af kuglekalot: (4/3)·π·203 - (1/6)⋅π⋅(20-14,87)⋅(3⋅13,382 + (20-14,87)2) cm3 = 31997 cm3

Rumfang af kegle: (1/3)·12,04·π·13,382 = 2257,2 cm3

Rumfang af fender: (31997 + 2257,2) cm3 = 34254 cm3


Skriv et svar til: Matematik Rumgeometri Fender

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.