Biologi

nedarvning

05. november 2022 af mariaole1234 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej jeg har et spørgsmål vedrørende nedarvning:

Forestil dig en to-gens nedarvning, som involverer to autosomale recessive gener, og hvor man krydser en dobbeltstrenget heterozygot far med en mor, der er homozygot recessiv for begge egenskaber. Hvad er sandsynligheden for at et barn bliver dobbelt homozygot for de recessive egenskaber? 

a. 100% 

b. 50% 

c. 25% 

d. 12,5% 

Svaret på gerne begrundes en smule, på forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. november 2022 af ringstedLC

\begin{array} {llllll} &\underset{\quad\begin{matrix} p(Aa)=p(aa)=\tfrac{2}{4}=50\% \end{matrix}} {\underbrace{\begin{matrix} \textbf{I} & A & a \\ a & Aa & aa \\ a & Aa & aa \end{matrix}}} &\; \underset{\quad\begin{matrix}p(Bb)=p(bb)=\tfrac{2}{4}=50\% \end{matrix}} {\underbrace{\begin{matrix} \textbf{II} & B & b \\ b & Bb & bb \\ b & Bb & bb \end{matrix}}} \\\\ &\qquad\qquad\qquad\qquad\;\;\; p(aa,bb) &= \; p(aa)\cdot p(bb)= ... \end{array}


Svar #2
11. november 2022 af mariaole1234 (Slettet)

jeg forstår ikke hvad en to-gens nedarvning er og hvordan spørgsmålet skal forståes. Hvad betyder dobbelt homozygot for de recessive egenskaber?


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. november 2022 af Soeffi


Svar #4
12. november 2022 af mariaole1234 (Slettet)

Jeg forstår ikke det krydsningsskema som er lavet. Kan du forklare? og er det nødvendigt med et krydsningsskema?


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. november 2022 af ringstedLC

#2:

Der nedarves to egenskaber som hver ligger på ét gen, derfor to-gens nedarvning.

Moren er dobbelt homozygot (aabb) for de recessive egenskaber. Det vil sige, at hun kun laver en slags kønsceller (ab).

Faren er dobbelt heterozygot (AaBb). Hans kønsceller bliver (AB), (Ab), (aB) eller (ab).

#4:

Barnet bliver dobbelt homozygot (aabb) som sin mor med sandsynligheden 25%.

Et krydsningsskema kan være en god hjælp:

\begin{align*} p(aa) &= \frac{\textup{gunstige}_\textbf{\,I}}{\textup{mulige\,}_\textbf{I}}=\frac{2}{4} \\ p(bb) &= \frac{\textup{gunstige}_\textbf{\,II}}{\textup{mulige\,}_\textbf{II}}=\frac{2}{4} \\ p(aa, bb) &= p(aa)\cdot p(bb)=50\%\cdot 50\%=25\% \end{align*}


Svar #6
12. november 2022 af mariaole1234 (Slettet)

Så svaret er 25%?

Brugbart svar (0)

Svar #7
12. november 2022 af ringstedLC

Du må gerne bruge lidt mere end ca. 120 sek. på at tænke over, hvad vi skriver. Så var det måske heller ikke være nødvendigt spørge mere...


Skriv et svar til: nedarvning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.