Kemi

Sammenhæng mellem opløselighedsprodukt og opløselighed?

17. juni 2023 af pleasehjælp123 - Niveau: A-niveau

Hvordan hænger opløselighedsproduktet og opløselighed sammen?


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. juni 2023 af mathon

Når opløseligheden i vand af \small A_xB_y ved en given temperatur
er \small s  (M)
haves:
                                                 \small A_xB_y\;\rightleftharpoons \;xA^{a+}\;+\;yB^{b-}=K_O
og opløselighedsproduktet:

                                                 \small \left [A^{a+} \right ]^a\cdot \left [ B^{b-} \right ]^b=K_O

                                                 \small \left [ x\cdot s \right] ^a\cdot \left [ y\cdot s \right ]^b=K_O

                                                 \small s^{a+b}=\frac{K_O}{x^a\cdot y^b}

                                                 \small s=\left ( \frac{K_O}{x^a\cdot y^b} \right )^{\frac{1}{a+b}}


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. juni 2023 af Christianfslag

Når du snakker om opløselighedsprodukt så taler du reelt om ligevægtskonstanten mellem et stof på fast form og på opløst form. Lad os betragte en simpel opløseligheds ligevægt

aA(s)\rightleftharpoons bB(aq)

Denne reaktion har det følgende opløselighedsprodukt/ligevægtskonstant

K_{eq}=\frac{[B]^b}{[A]^a}

Ser vi da på brøken er det da tydeligt, at desto større en opløselighed vi har, og hermed hvor stor [B] vil være ift. [A], desto større vil opløselighedsproduktet være.

Husk, at det faste stof, i dette tilfælde A vil indgå som '1' i brøken, og hermed vil opløselighedsproduktet være givet ved

K_{eq}=[B]^b


Brugbart svar (1)

Svar #3
18. juni 2023 af mathon

korrektion af #1:
 

og opløselighedsproduktet:

                                                 \small \left [A^{a+} \right ]^x\cdot \left [ B^{b-} \right ]^y=K_O

                                                 \small \left [ x\cdot s \right] ^x\cdot \left [ y\cdot s \right ]^y=K_O

                                                 \small s^{x+y}=\frac{K_O}{x^x\cdot y^y}

                                                 \small s=\left ( \frac{K_O}{x^x\cdot y^y} \right )^{\frac{1}{x+y}}


Skriv et svar til: Sammenhæng mellem opløselighedsprodukt og opløselighed?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.