Fysik

Elektrisk kredsløb bestem resistans

22. august 2023 af HmmmJegVedDetIk - Niveau: B-niveau

Opgavebeskrivelse: Bestem den relative luftfugtighed i lokalet når Uud er 1,65 V. 

Jeg tænker vel, at man skal bruge noget som R=U*I, da U af Rrf må være 9 V - 1.65 = 7.35 V. Men hvordan kan man få strømmen? Da det er et elektrisk kredsløb er det vel I=U/R, men vi kender jo ikke totalresistansen?


Svar #1
22. august 2023 af HmmmJegVedDetIk

Eller vent er 1.65 V * 45 kΩ lig med strømmen af det hele?


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. august 2023 af mathon

\small \small \begin{array}{lllll} \textup{F\ae lles str\o mstyrke: }&I=\frac{9\;\mathrm{V}}{\left ( 2.5+45 \right )\, \cdot 10^3\;\mathrm{\Omega}}=0.000189\;\mathrm{A} \end{array}


Svar #3
22. august 2023 af HmmmJegVedDetIk

#2

\small \begin{array}{lllll} \textup{Afsat effekt: }&P=\frac{U^2}{R}=\frac{\left (8,0\;\mathrm{V} \right )^2}{2.5\cdot 10^3\;\mathrm{\Omega}}=0.0256\;\mathrm{W}=25.6\;\mathrm{mW} \end{array}

Undskyld måske gjorde jeg det udtydeligt, men det var spørgsmål b) Bestem den relative luftfugtighed i lokalet når Uud er 1,65 V, som jeg havde brug for hjælp med. Jeg gav bare skærmbillede af alt, fordi jeg ikke vidste om det var nødvendigt for at løse opgaven


Svar #4
22. august 2023 af HmmmJegVedDetIk

Eller vent ligemeget, jeg tror, jeg forstår nu tusind tak!


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. august 2023 af mathon

Rettelse:

\small \begin{array}{lllll} \textup{F\ae lles str\o mstyrke: }&I=\frac{9\;\mathrm{V}}{\left ( 2.5+45 \right )\, \cdot 10^3\;\mathrm{\Omega}}=0.000189\;\mathrm{A}\\\\ \textup{Afsat effekt i }R_{Rf:}&P_{Rf}=U\cdot I=\left ( 8.0\;\mathrm{V} \right )\cdot \left (0.000189\;\mathrm{A} \right )=0.001516\;\mathrm{W}=&1.516 \;\mathrm{mW} \end{array}


Svar #6
22. august 2023 af HmmmJegVedDetIk

#5

Rettelse:

\small \begin{array}{lllll} \textup{F\ae lles str\o mstyrke: }&I=\frac{9\;\mathrm{V}}{\left ( 2.5+45 \right )\, \cdot 10^3\;\mathrm{\Omega}}=0.000189\;\mathrm{A}\\\\ \textup{Afsat effekt i }R_{Rf:}&P_{Rf}=U\cdot I=\left ( 8.0\;\mathrm{V} \right )\cdot \left (0.000189\;\mathrm{A} \right )=0.001516\;\mathrm{W}=&1.516 \;\mathrm{mW} \end{array}

Jeg er stadig lidt i tvivl, om hvorfor det er 8.0 V * 0.00189 A? Behøver man overhovedet at regne den afsatte effekt, skal man ikke finde resistansen og aflæse grafen ud fra den information?


Brugbart svar (0)

Svar #7
22. august 2023 af mathon

Beregn den effekt, der afsættes i \small R_{Rf}.


Brugbart svar (1)

Svar #8
22. august 2023 af ringstedLC

b)

\begin{align*} U &= U_{R_{Rf}}+U_{ud} \\ &= R_{Rf}\cdot I+U_{ud} \\ U &= R_{Rf}\cdot \frac{U_{ud}}{45\,\textup{k}\,\Omega}+U_{ud} \\ R_{Rf} &= ... \;\textup{k}\Omega \end{align*}


Brugbart svar (0)

Svar #9
22. august 2023 af ringstedLC

\begin{align*} R_{Rf} &\approx ...\,\%\,RF \end{align*}

NB. Andenaksen er logaritmisk!


Svar #10
23. august 2023 af HmmmJegVedDetIk

#8

b)

\begin{align*} U &= U_{R_{Rf}}+U_{ud} \\ &= R_{Rf}\cdot I+U_{ud} \\ U &= R_{Rf}\cdot \frac{U_{ud}}{45\,\textup{k}\,\Omega}+U_{ud} \\ R_{Rf} &= ... \;\textup{k}\Omega \end{align*}

Tusind tak, det var også det jeg selv endte med at komme frem til, og det hjælper, at du svarede, fordi jeg var ikke helt sikker på, strømmen var den samme hele kredsløbet, men tak!


Brugbart svar (0)

Svar #11
23. august 2023 af ringstedLC

Seriekobling ⇒ samme strøm i alle komponenter.

Parallelkobling ⇒ samme spændingsfald over alle komponenter


Skriv et svar til: Elektrisk kredsløb bestem resistans

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.