Matematik

Begrænsninger i wordmat?

13. oktober 2023 af skrrrtbrr - Niveau: B-niveau

Hej!

Jeg har lidt problemer med wordmat når jeg skal udregne følgende med begrænsning:  

f(x):=0,1x^2+100x-9000

Definer:250<x<750

f(600)

Hvor resultatet så bliver 87000, hvilket er forkert eftersom den ikke tager begrænsningen i mente. Den vil på ingen måde reagere på mit "definer:250<x<750", så er der nogle af jer genier som kan hjælpe mig på vej til at gøre det i wordmat korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. oktober 2023 af mathon

PRØV:
                    \small \mid x>0 \textup{ and }x<750


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. oktober 2023 af SuneChr

# 0
Hvis du ikke skal tegne det grafiske billede, men blot finde f(600), hvor x = 600 ligger indenfor
intervallet, behøver du vel ikke, i maskinen, at skulle angive intervallet?


Svar #3
13. oktober 2023 af skrrrtbrr

#2

Når jeg udregner som du skriver der bliver resultatet 87000, hvilket ikke er korrekt eftersom facit siger at resultatet er 15000 - derfor er det nødvendigt at angive intervallet.

Det er følgende opgave:

En keramiker producerer en bestemt type vase. I en model kan det månedlige overskud ved salget af disse vaser beskrives ved

f(x)=0,1x^2+100x-9000

Hvor O(x) er det månedlige overskud i kr. ved en salgspris på x kr. for en vase.

Modellen gælder for salgspriser mellem 250 og 750 kr.

A) Bestem det månedlige overskud hvis keramikeren vælger at sætte salgsprisen til 600kr.


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. oktober 2023 af SuneChr

Der er tilsyneladende to funktioner i spil, f(x) og O(x).
Beskriv, hvad x er for en størrelse, f(x) og O(x) er vel to forskellige funktioner?
Beskriv dem. Der er vel også en produktionsomkostningsfunktion?
Er det den originale tekstformulering i opgaven, og er det hele med?


Svar #5
13. oktober 2023 af skrrrtbrr

#4

Beklager for forvirringen, det er selvfølgelig kun funktionen O(x) der er tale om. Havde bare selv skrevet f(x) i stedet i min egen udregning.

Det er den originale tekstformulering.

Brugbart svar (0)

Svar #6
13. oktober 2023 af SådanDa

Det er ikke et problem med grænserne da, som nævnt i #2, 600 er inden for grænserne.

Med f(x)=0,1x^2+100x-9000 er f(600)=87000.

f(x) er strengt voksende for positiv x. Det vil sige at i følge modellen bør keramikeren blot sætte salgsprisen så meget op som muligt.

Det der er sket er formentlig at opgavestilleren ville have en model som voksede i en periode for derefter at falde. Men glippede et "-"-tegn i processen. Hvis nu funktionen hed:

f(x)=-0,1x^2+100x-9000

så ville vi have:

f(600) = -0.1*600^2+100*600-9000 = -36000+60000-9000 = 15000


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. oktober 2023 af SuneChr

Detektivarbejdet, # 6, ser ud til, at koefficienten til x2 skal være negativ.
Det er ret sandsynligt, da funktionen har maksimum for x = 500 og hermed er midtpunkt i det opgivne interval.
16000 kr. skal så være det maksimale overskud, når salgsprisen pr. vase er 500,- kr.
Sætter keramikeren prisen ned eller op, vil overskuddet blive mindre.
Men WordMat har jeg ikke lært eller erfaring med.
Hvis opgaven ikke  s k a l  løses i WordMat, er det ikke nødvendigt at kende andet end parablens
koordinater for maksimum.


Skriv et svar til: Begrænsninger i wordmat?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.