Matematik

Transitive relationer

27. oktober 2023 af Markus2300 - Niveau: Universitet/Videregående

Er det korrekt, at det er svar 1, 3, 4 og 5, som er de eneste rigtige svarmuligheder? Jeg ved nemlig ikke hvordan man overhovedet kan tolke svar 2 og 6 i denne sammenhængen, nemlig fordi at transitive relationer siger at hvis xRy og yRz, så gælder xRz, men jeg ved ikke hvordan man kan tolke det i svar 2 og 6. 

Svar 1 tolker jeg fx som, at hvis x er større end y, og y er større end 0, så så x-y større end 0. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. oktober 2023 af Eksperimentalfysikeren

1: y behøver ikke at være større end 0:   -2-(-4) = -2+4=2.

2: x går op i y betyder, at der findes et n, så y=n*x. Brug det på y går op i z.

3: x = -2 og y=10 og z=-3 giver modstrid. Find andre tilfælde.

4: Prøv med de 8 mulige kombinationer af fortegn for x,y og z (Kan nogen af dem være 0?)

5: Som 4, men husk at undersøge muligheder for 0.

6: Prøv med de mindste værdier for x,y og z, hvor de to første relationer er opfyldt.


Svar #2
27. oktober 2023 af Markus2300

Hvordan indgår z i svar 6?

Brugbart svar (1)

Svar #3
27. oktober 2023 af SådanDa

6)

Lad x,y,z være givet så xRy og yRz.

xRy => x≥5 og y≥3

yRz => y≥5 og z≥3

x≥5 og z≥3 => xRz


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. oktober 2023 af Eksperimentalfysikeren

Ligesom i 5.


Svar #5
27. oktober 2023 af Markus2300

Så det er 1, 2, 4 og 5 som er sande?


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. oktober 2023 af Eksperimentalfysikeren

Nej. Prøv i 5 med x=-1, y=0 og z=+1.

Beskriv, hvorda du er kommet frem til dit resultat i 6.


Svar #7
27. oktober 2023 af Markus2300

Hvis man tager udgangspunkt i (6), har man at 

x≥5 og y≥3

y≥5 og z≥3

x≥5 og z≥3 

Men jeg kan ikke se hvordan den er sand eller falsk. 


Brugbart svar (1)

Svar #8
27. oktober 2023 af Eksperimentalfysikeren

Du skal finde x,y,z sådan at de to første relationer er sande. Første relation kræver, at x≥5. Den kræver også, at y ≥ 3, men anden relation kræver, at y≥5. Hvis y ≥5, så er y≥3, så hvis y≥5 er den godkendt for begge relationer. Så mangler z, som skal være større end eller lig med 3 for at anden relation er opfyldt. Vi har altså at for at opfylde begge de to første relationer, skal x≥5,y≥5 og z≥3. I den sidste relation skal x≥5 og z≥3, hvilket vi har fra de to første relationer.


Svar #9
27. oktober 2023 af Markus2300

Nu giver bedre mening, mange tak


Skriv et svar til: Transitive relationer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.