Kemi

Spektrofotometri - sammenhæng mellem absorbans og koncentration

02. december 2023 af SkumfidusElskeren - Niveau: B-niveau

I følge lambert beers lov er der en proportional sammenhæng mellem absorbans og stofmængdekoncentrationen, hvilket vil sige at der er en lineær sammenhæng og at jo højere koncentrationen er jo højere vil absobansen også være. MEN dette er ikke tilfældet hvis koncentrationen bliver FOR høj... hvad er grunden til det?

Er det fordi koncentrationen bliver for mættet så lyset ikke kan slippe igennem? Eller er det fordi ionerne skygger for hinanden og derfor ikke bliver taget med? Eller noget tredje? Har svært ved lige at gennemskue det...

Håber i kan hjælpe!


Brugbart svar (1)

Svar #1
02. december 2023 af mathon

Lambert og Beers love forudsætter, at lysintensiteten kun nedsættes ved absorption og eksempelvis ikke
ved  tilbagekastning af lys, som det sker i kolloide opløsninger og koncentrerede opløsninger.


Brugbart svar (1)

Svar #2
02. december 2023 af mathon

Da lysstråling er en energiform, må lysets absorption føre til energioptagelse i det absorberende materiale.
Resultatet af denne energioptagelse kan vise sig på forskellig måde:


Brugbart svar (1)

Svar #3
02. december 2023 af mathon

\small \textbf{1)}
      Som varme.


Brugbart svar (1)

Svar #4
02. december 2023 af mathon

\small \small \textbf{2)}
      Energien kan blive optaget i molekylernes samlede energi og give sig til kende i molekylvibration eller
      lignende molekylære eller atomare fænomener. 


Brugbart svar (1)

Svar #5
02. december 2023 af mathon

\small \small \textbf{3)}
      Molekylerne i materialet spaltes (dissociation).


Brugbart svar (1)

Svar #6
02. december 2023 af mathon

 \small \textbf{4)}
      Der kan forekomme dissociation, hvor et eller flere af produkterne er exiterede.
    


Brugbart svar (1)

Svar #7
02. december 2023 af mathon

 \small \small \textbf{5)}
      Molekylerne exiteres, d.v.s. en elektron bringes over i en orbital med højere energiindhold. Dette kan
      kun ske, hvis energidifferencen i molekylets elektron er

                                                         \small E=h\cdot f

      for lyset. Energien kan sendes ud igen eller benyttes til at forøge reaktionssandsynligheden i en
      reaktion, der er lysfølsom.


Brugbart svar (1)

Svar #8
02. december 2023 af mathon

\small \textbf{6)}
      Molekylet kan blive ioniseret, idet en eller flere elektroner kan blive slynget helt ud af molekylet,
      der derved omdannes til en positiv ion. Herpå hviler den fotoelektriske effekt.


Brugbart svar (1)

Svar #9
02. december 2023 af mathon

\small \textbf{7)}
      Endelig kan noget af energien sendes ud med en mindre frekvens og derfor en mindre energi.
      Energitabet for lyset bliver da lig med energigevinsten for molekylerne:

                                                         \small E=h\cdot \left (f_1-f_2 \right )

      Energien \small E=h\cdot f_2 kaldes fluorescensen. Mange stoffer fluorescerer i ultraviolet lys.


Svar #10
03. december 2023 af SkumfidusElskeren

Okay det giver god mening, TUSIND TAK for hjælpen!


Skriv et svar til: Spektrofotometri - sammenhæng mellem absorbans og koncentration

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.