Kemi

Forklare om en omvendt reaktion

13. december 2023 af SkolleNørd - Niveau: B-niveau

hej

nogle der kan hjælpe med at forklare hvordan b (BEREGNES), har fået et enkelt svar, som jeg altså ikke fidner brugbar, da der ikke er ngole forklaringer på hvorfor han/hun har gjort somd er blevet gjort


Svar #1
13. december 2023 af SkolleNørd

Og hjælpe med disse opgaver?


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. december 2023 af M2023

#1. Indsætter billedet.

a) Ko(25 °C) = 1,12·10-12 M3.

b) Opløselighedsproduktet er ligevægtkonstanten for Ag2CrO4 ⇔ 2 Ag+ + CrO42-. Når dette vokser, så betyder det, at ligevægten forskydes til højre, når temperaturen øges. Dermed er opløsningsprocessen endoterm.

c) Opløselighed af Ag2CrO4 er m(Ag2CrO4 i 100 mL) = n(Ag2CrO4 i 100 mL)·M(Ag2CrO4) = 0,1·n(Ag2CrO4 i 1 L)·M(Ag2CrO4) = 0,1·c(Ag2CrO4)·M(Ag2CrO4).

Ag2CrO4 ⇔ 2 Ag+ + CrO42-
                      2n    +    n

(2n)2·n = 1,12·10-12 M3 ⇒ n = (1,12·10-12/4 M3)1/3 = 6,54·10-5 M

Opløseligheden er derfor: 0,1·c(Ag2CrO4)·M(Ag2CrO4) = 0,1·(6,54·10-5 M)·(331,73 g/mol) = 2,2 mg/100 mL

(Da saltet er tungtopløseligt, kan man godt antage, at mL vand og 100 mL opløsning er det samme).

Tilsætning af andre stoffer

d) Opløselighed bliver mindre, idet AgNO3 forskyder opløsnings-ligevægten mod venstre, da man tilsætter Ag+-ioner, der findes i forvejen på højre side.

e) K2CrO4 gør ligeledes, at opløseligheden bliver mindre, da stoffet forskyder ligevægten mod venstre.

f) Opløseligheden bliver større, da opløsningsligevægten forskydes mod højre som følge af reaktionen Ag+ + Cl- → AgCl, der fjerner Ag+ fra af opløsninge, så andre Ag+ må forlade Ag2CrO4-bundfaldet for at erstatte dem. Samtidig reagerer chromat med syre, hvis øger opløseligheden.

g) Opløseligheden bliver større som i f) på grund af, at syre reagerer med chromat.


Svar #3
15. december 2023 af SkolleNørd

#2

#1. Indsætter billedet.

a) Ko(25 °C) = 1,12·10-12 M3.

b) Opløselighedsproduktet er ligevægtkonstanten for Ag2CrO4 ⇔ 2 Ag+ + CrO42-. Når dette vokser, så betyder det, at ligevægten forskydes til højre, når temperaturen øges. Dermed er opløsningsprocessen endoterm.

c) Opløselighed af Ag2CrO4 er m(Ag2CrO4 i 100 mL) = n(Ag2CrO4 i 100 mL)·M(Ag2CrO4) = 0,1·n(Ag2CrO4 i 1 L)·M(Ag2CrO4) = 0,1·c(Ag2CrO4)·M(Ag2CrO4).

Ag2CrO4 ⇔ 2 Ag+ + CrO42-
                      2n    +    n

(2n)2·n = 1,12·10-12 M3 ⇒ n = (1,12·10-12/4 M3)1/3 = 6,54·10-5 M

Opløseligheden er derfor: 0,1·c(Ag2CrO4)·M(Ag2CrO4) = 0,1·(6,54·10-5 M)·(331,73 g/mol) = 2,2 mg/100 mL

(Da saltet er tungtopløseligt, kan man godt antage, at mL vand og 100 mL opløsning er det samme).

Tilsætning af andre stoffer

d) Opløselighed bliver mindre, idet AgNO3 forskyder opløsnings-ligevægten mod venstre, da man tilsætter Ag+-ioner, der findes i forvejen på højre side.

e) K2CrO4 gør ligeledes, at opløseligheden bliver mindre, da stoffet forskyder ligevægten mod venstre.

f) Opløseligheden bliver større, da opløsningsligevægten forskydes mod højre som følge af reaktionen Ag+ + Cl- → AgCl, der fjerner Ag+ fra af opløsninge, så andre Ag+ må forlade Ag2CrO4-bundfaldet for at erstatte dem. Samtidig reagerer chromat med syre, hvis øger opløseligheden.

g) Opløseligheden bliver større som i f) på grund af, at syre reagerer med chromat.

Kan du hjælpe med den anden del som jeg også vedhæftede som det alleførste


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. december 2023 af M2023

#0. Indsætter billede.

a) Reaktionsbrøken er 

\frac{\left [ CH_3OH \right ]}{\left [ H_2 \right ]^2 \left [ CO \right ]}=\frac{\left [ 0,398\;M \right ]}{\left [ 0,318\;M \right ]^2 \left [ 0,507\;M \right ]}=7,76\;M^{-2}

b) Den nye reaktionsbrøk, ligevægtskonstanten, er mindre end den foregående. Dermed er reaktionen forløbet mod venstre.

c) n(CH3OH) ændres med V·((0,398 - 0,377) M) = V·(0,021 M). Der dannes (0,021 M)·V mol CO og (0,042 M)·V mol H2. V kendes ikke, men er ens for alle stoffer. Stofmængdekoncentrationerne er:

[H2] = V·((0,318 + 0,042) M)/V = 0,360 M

[CO] = V·((0,507 + 0,021) M)/V = 0,528 M 


Skriv et svar til: Forklare om en omvendt reaktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.