Fysik

Xe133

24. januar kl. 00:45 af eminem87 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Da Xe133  har en forholdsvis kort halveringstid, skal en kilde med Xe133 anvendes inden 10 dage efter produktionen.

Ved produktionen af en kilde er aktiviteten af Xe133 i kilden 740 MBq. 

Bestem aktiviten af kilden efter 10 dage. 

Her har jeg lavet følgende udregning, som jeg ikke ved er rigtig eller ej: A(10) = 740 MBq *(1/2)^10 dage/5,25 dage = 197,63 MBq 

Og så er der et spørgsmål, hvor man skal bestemme effekten af kilden efter 10 dage. Jeg har beregnet Q-værdien i en anden opgave og fået den til 427369 eV. Jeg ved, at jeg skal benytte formlen P = Q * A, men jeg kan ikke få enhederne til at gå op? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. januar kl. 09:42 af mathon

          \small \begin{array}{lllllll}\textup{Massedefekt}&& \left | \Delta m \right |=0.000459\;\mathrm{u}=7.62187\cdot 10^{-31}\;\mathrm{kg}\\\\\textup{Energi pr. omdannelse:}&&Q=\left ( 7.62187\cdot 10^{-31}\;\mathrm{kg} \right )\cdot c^2=6.8502\cdot 10^{-14}\;\mathrm{J}\\\\ \textup{Effekt:}&&\left ( 197.63\cdot 10^6\;\mathrm{s^{-1}} \right )\cdot\left ( 6.8502\cdot 10^{-14}\;\mathrm{J} \right ) =13.538\;\mathrm{\mu W} \end{}


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. januar kl. 11:29 af mathon

          \small \textup{Bq}= s^{-1}


Svar #3
24. januar kl. 16:01 af eminem87 (Slettet)

#2
Mathon, vil du ikke med (ord) forklare, hvordan du kom frem til resultaterne

Brugbart svar (0)

Svar #4
25. januar kl. 09:35 af mathon

#3

Henfald af \small _{54}^{133}\textrm{Xe}\textup{:}

                                 \small \underset{132.905888\;\textrm{u}}{\underbrace{_{54}^{133}\textrm{Xe}}}\;\longrightarrow\;\underset{132.905429\;\textrm{u}}{\underbrace{_{55}^{133}\textrm{Cs}}}\;+\; _{-1}^{0}\textrm{e}\;+\;\bar \nu

Massedefekt:
                                 \small \begin{array}{lllllll} 132.905888\;\textrm{u}-132.905429\;\textrm{u}=0.000459\;\textrm{u}=7.62187\cdot 10^{-31} \;\textrm{kg}\end{}

Udviklet energi
pr. omdannelse:
                    \small \begin{array}{lllllll} \Delta E=\Delta m\cdot c^2=\left (7.62187\cdot 10^{-31} \;\mathrm{kg} \right )\cdot \left ( 2.99792 \cdot 10^8\;\mathrm{\frac{m}{s}} \right )^2=6.8502\cdot 10^{-14}\;\mathrm{J} \end{}
Antal omdannelser
pr. sekund:                \small \begin{array}{lllllll} 197.63\cdot 10^6\;\mathrm{Bq}= 197.63\cdot 10^6\;\mathrm{s^{-1}} \end{}

Effekt = \small \begin{array}{lllllll} \frac{\textup{energi}}{\textup{tid}} \end{}            \small \begin{array}{lllllll} \left ( 6.8502\cdot 10^{-14}\;\mathrm{J} \right )\cdot \left ( 197.63\cdot 10^6\;\mathrm{s^{-1}} \right )=1.3538\cdot 10^{-5}\;\mathrm{W}=13.538\cdot 10^{-6}\;\mathrm{W}=13.538\;\mathrm{\mu W} \end{}                           


Skriv et svar til: Xe133

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.