Fysik

En bils acceleration m.m , Vejen til Fysik B, Opgave 134, Side 203, (Knud Erik Nielsen og Esper Fogh)

25. februar kl. 16:07 af ca10 - Niveau: B-niveau

Opgave 134.

En bil kører 90 km/t og bremser hårdt. Bilen kører herefter 30 m, inden den holder stille.

a) Hvor stor er accelerationen under opbremsningen ?

------------------------------------------------------------------------------

(se evt den vedhæftede fil som viser opgaveteksten side 203 desværre er lidt utydeligt, men den kan læses, det har ikke været muligt at indscanne facitlisten side 203)

Mit forsøg:

Jef har formlen

v = 0

v0 = 90 km/t = 90000 m / (60 s • 60 ) = 90000 m / 3600 s = 25 m / s 

(der går 1000 meter på en kilometer derfor er 90 km = 90000 m og der går 60 sekunder på et minut og 60 minutter på en time derfor 60 s • 60 = 3600 s)

v2 - v02 = 2 • a • s

Bilen bevæger sig stykket sb = 30 m før den holder stille

          v2  - v02             02 - (25 m / s )2           -  625 m2 / s2

a = ------------------ = -------------------------- = ----------------------- = - 10,4 m / s2

             2 • sb                   2 • 30 m                        60 m

Det passer med facitlisten side 209.  

Mit spørgsmål er, om min måde at bestemme hvor accelerationen er under opbremsningen er den korrekt foretaget?

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. februar kl. 16:11 af mathon

Den er korrekt.


Brugbart svar (1)

Svar #2
25. februar kl. 18:23 af ringstedLC

-1 g ≈ -9.82 m s-2

Bilen bremser altså med mere end 1 g og væsentligt bedre end lovens krav på -5.8 m s-2.


Svar #3
26. februar kl. 08:34 af ca10

Tak for svaret


Svar #4
26. februar kl. 16:09 af ca10

b) Hvor lang tid går der, inden farten er nede på 60 km/t ?

----

Begyndelseshastigheden                  v( t )= 90 km / t

Hastighed under opbremsning           v ( t )  = 60 km / t

Accelerationen under opbremsning  a   = - 10,5 m / s2   ( se evt spørgsmål a )

(der går 1000 meter på en kilometer derfor er 90 km = 90000 m og der går 60 sekunder på et minut og 60 minutter på en time derfor 60 s • 60 = 3600s).

Jeg anvender følgende formel:

v ( t ) = a • t + v0 

  90000 m / s                               60000

----------------   = - 10,4 m / s2 • ----------------  • 

    3600 s                                      3600

                                60000 m / s - 90000 m / s

- 10,4 m / s2 • t =  ---------------------------------------

                                             3600

               - 30000 m / s

           ----------------------

                 3600                         -30000   m / s                       - 30000 ( m / s ) • ( s2 / m )

t   = ----------------------   = -----------------------------------   =    -------------------------------------  = 0,80128 s       

           - 10,4 m / s 2              36000 • (- 10,4 m / s2 )                     3600 • ( -10,4 )

t = 0,80128 s ≈ 0,8 s

Altså, efter 0,8 sekunder er farten nede på 60 km/ t.

Det passer med facitlisten.

c) Hvor lang tid går der, inden bilen holder stille ?

----

Begyndelseshastigheden                  v0 ( )  = 90 km / t 

Sluthastighed                                     v  ( t )  =  0 km / t  = 0 m / s

Jeg anvender følgende formel:

v ( t ) = • t + v0

0 m / s = -10,4 m / s 2 • t + 90000 m / s / ( 3600 )

                

      0 m / s - 90000 m / s

      ----------------------------

               3600                   -90000 m / s                      -90000 ( m / s ) • ( s2 / m )

t = ---------------------  = ----------------------------------- = -------------------------------------- = 2,4038 s ≈ 2,4 s

        - 10,4 m / s2          3600 • ( - 10,4 m / s)              3600 • ( -10,4 )

Altså, der går 2,4 sekunder før bilen holder stille.

Det passer med facitlisten.

Selvom resultatet i b) og c) passer med facitlisten er, mit spørgsmål om min fremgangsmåde er korrekt ?

På forhånd tak

   


Brugbart svar (1)

Svar #5
26. februar kl. 17:41 af ringstedLC

Fremgangsmåden er korrekt, men ikke så praktisk. Ved at isolere i den anvendte formel og først indsætte til sidst (som du gør i a):

b)

\begin{align*}v &= a\,t+v_0 \\ t &= \frac{v-v_0}{a} \\ t_{90-60} &= \frac{\bigl(\frac{60\,-\,90}{3.6}\bigr)\,\textup{m\,s}^{-1}}{-10.4\,\textup{m\,s}^{-2}} \\ t_{90-60} &= 0.8\,\textup{s} \end{align*}

c)

\begin{align*} t_{90-0} &= \frac{\bigl(\frac{0\,-\,90}{3.6}\bigr)\,\textup{m\,s}^{-1}}{-10.4\,\textup{m\,s}^{-2}} \\ t_{90-60} &= 2.4\,\textup{s} \end{align*}


Svar #6
26. februar kl. 17:59 af ca10

Tak for svaret

Til Svar # 5 ringstedLC

Jeg kan godt se at min fremgangsmåde ikke er praktisk. Jeg skulle have gjort  i b og c som jeg gjorde i a.


Skriv et svar til: En bils acceleration m.m , Vejen til Fysik B, Opgave 134, Side 203, (Knud Erik Nielsen og Esper Fogh)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.