Oldtidskundskab

Apologien

21. maj 2005 af MiwKat (Slettet)
ehm...

Sidder lige på falderebet til old-eksamen, og kan ikke huske hvordan man putter begreberne (de tre overtalelsformer):

Logos = fornuft
Pathos = følelse, overtalelsesevne
Ethos = moral, værdier, normer

Ind i Sokrates' forsvarstale?

Nogen der kan erindre sammenhænge og evt. hvornår han bruger hvilke?

Brugbart svar (0)

Svar #1
22. maj 2005 af *A* (Slettet)

Nje er også i tvivl.

Ser man det på et konkret sted, eller er det noget han samlet set gør over hele talen. Bruges det forøvrigt også i Symposion?

Brugbart svar (0)

Svar #2
23. maj 2005 af natgizzer (Slettet)

Sokrates bruger ikke pathos (officielt iht.) idet han sætter sin ære meget højt...Ved at bruge pathos, tigge og bede/appellere til medlidenhed osv. ville han jo virke ynkelig og det synes han ikke er det værd. Han sammenligner sig selv med achilleus - der jo også blev dræbt, men som fik en ærefuld død istedet for en kujons død.

Det er dog lidt dobbeltsidigt, for han fortæller jo at han KUNNE have fortalt alle mulige ting (at han har børn osv) men ikke vil gøre det pga. æren. Men idet han fortæller om alt det han IKKE vil sige, så har han jo allerede sagt det. smart smart...kan sammenlignes med Shakespeare's "Julius Caesar", hvor markus antonius, i Caesars gravtale, siger til folket at det er godt at de ikke vidste at Caesar havde skrevet et testamente hvori han overlod ALT til det romerske folk, for så ville de blive rasende.

Sokrates bruger LOGOS når han f.eks. gør rede for at han jo ikke kan være ateist idet han tror på dæmoner osv. I det hele taget når han rationaliserer.

Han bruger ETHOS idet han bla. siger at det også er for dommernes EGEN skyld at han vil frifindes idet de vil få det dårligt/blive straffet for at have dræbt en uskyldig mand. ...Altså, hver gang han appellerer til retfærdighedssansen.

Håber at det hjalp lidt. Du må undskylde at det ikke er særligt velformuleret, men jeg har skrevet dette indlæg i viiild hast. Du kan bare sige til hvis der er noget jeg skal udybe.

Svar #3
25. maj 2005 af MiwKat (Slettet)

tak for svaret;o)..! det var lige hva jeg kunne ha brugt, men var oppe til eksamen igår - og trak heldigvis ik det spørgsmål hehe..


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. maj 2005 af natgizzer (Slettet)

Nice! Man har jo lov at være heldig ;)
Jeg håber at det gik dig godt.

Hvad kom du op i? Jeg ved intet om hvordan old spørgsmålene kommer til at se ud, og ville være enormt glad hvis du ville fortælle hvad du trak.

Brugbart svar (0)

Svar #5
25. maj 2005 af studerende19 (Slettet)

ja det ville være rart, hvis du kunne vise os dit spørgsmål så man har en fornemmelse for det ?

Svar #6
30. maj 2005 af MiwKat (Slettet)

Jeg kom op i Odysseus 1.sang..!
Der var faktisk ikke noget spørgsmål til min tekst..(hvilket undrede mig lidt) På min seddel stod blot sidetal + tekststykke...

Men tror det afhænger af hvad man trækker om der er spørgsmål eller ej...men det var slet ikke så slemt! Holdt mig meget til tekstuddraget og derefter perspektiverede til hele bogen samt de homerske træk og sårn..

Skriv et svar til: Apologien

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.