International økonomi

Microeconomics

10. oktober 2011 af sashii

Jeg har en opgave der lyder:

1) Suppose the demand curve for a product is given by Q=300-2p+4I, where I is average income measured in thousand of dollars. The supply curve is Q=3p-50.

a) If I=25, find the market-clearing price and quantity for the product.

 

I would put the two equations together, isolate P and put 25 in the place of I:

300 - 2p + (4 * 25) = 3p - 50 <=>

400 - 2P = 3P - 50 <=>

450 = 5P <=>

P = 90

Then I would put the market-clearing price into the demand quantity:

3*90-5=265

Put I have no idea if I'm doing it right..

 

And how do I calculate the price elasticity of demand if I know that the price is $80 and $100. Don't I need more information?


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. oktober 2011 af Walras

Your computation of the market clearing price is correct. The equilibrium quantity can be derived by substituting this price into either the demand or the supply curve. Your choice. Hence

Q=300-2*90+4*25 <=> Q=220;

or equivalently

Q=3*90-50 <=> Q=220,

which is of course also a check that you computed the correct equilibrium price.

The price elasticity of demand is given by the formular

εp=p/Q*ΔQ/Δp

Find the demanded quantities with p=80 and p=100

p=80: Q=300-2*80+4*25 <=> Q=240

p=100: Q=300-2*100+4*25 <=> Q=200

This gives us

p=80, Q=240 and ΔQ/Δp=-40/20.

Using these numbers we find that

εp=80/240*(-40/20) <=> εp=-2/3

which says that as price increases by 1 % the quantity demanded will decrease by 2/3 %.


Svar #2
12. oktober 2011 af sashii

Hey, thanks a lot. Ir really helped!
 

The last sentence in #0: And how do I calculate the price elasticity of demand if I know that the price is $80 and $100. Don't I need more information? It's actually another assignment :)
 

Have a nice day


Svar #3
12. oktober 2011 af sashii

... and why do you use 240 instead of 200 when u are finding the quantity demanded with p=80 and p=100?

(just trying to get it)


Brugbart svar (2)

Svar #4
12. oktober 2011 af Walras

#2 You cannot compute price elasticities with prices alone so if that problem is from another assignment, more information is needed. 

#3 I just assumed that p=80 was the initial price which increases to p=100. As you see from the formular, you must use information about the initial price, the corresponding quantity demanded as well as the changes in both price and quantity.


Svar #5
12. oktober 2011 af sashii

thanks


Skriv et svar til: Microeconomics

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.