Studieretningsprojekt/-opgave (SRP/SRO)

udenrigspolitik?

25. november 2011 af sygtbrandt (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej! 

Jeg skal til at skrive SRP her snart -  Historie og Samfundsfag og jeg har et par grundlæggende spørgsmål til mine fokuspunkter, som jeg håber I er vilige til at hjælpe mig med!

1. hvordan kan jeg undersøge samarbejdspolitikens indflydelse på danskernes selvforståelse(af udenrigspolitiken) ? 

2. udover at perspektivere til Anders Foghs misbrug af i historien med hensyn til samarbejdspolitiken  (hvor han taler om, at dette var et moralsk svigt i talen til søværnet), hvordan kan jeg så binde emnet til noget mere aktuelt? 

3. er det muligt at få den nye udenrigspolitik ind i opgaven? og hvordan? 

4. Ville det give mening hvis jeg først kiggede på udenrigspolitiken under samarbejdspolitiken og herefter udenrigspolitiken fra Fogh til Helles tid. ? 

5. har I eventuelt gode råd, til andre fokuspunkter for min opgave? 

på forhånd tak! 

:)


Brugbart svar (1)

Svar #1
26. november 2011 af Rastapopoulos (Slettet)

Jeg har ingen erfaring med SRP eller kravene overhovedet, men jeg skrev sidste år DHO om 'dansk udenrigspolitik i et national identitetsmæssigt perspektiv'.

Det er helt sikkert muligt at flette den nye udenrigspolitik ind i et historisk perspektiv. Hvis du gerne vil 'binde emnet til noget mere aktuelt' kan du eventuelt kigge på Irak krigen. Anders Fogh brugte jo indirekte samarbejdspolitikken under Anden Verdenskrig til at argumentere for at vi skulle deltage i Irak-krigen. Det skulle altså være en slags kompentasion for vores manglende 'kamp mod det onde' under Anden Verdenskrig. Som han skulle man 'hvis man mener noget alvorligt med vore værdier [..] så må vi også selv yde et aktivt bidrag til at forsvare dem'. 

Der er helt sikkert sammenligningen pragmatisme (og realisme) overfor idealisme. Hvis du vil længere tilbage i historien, kan du evt se denne pragmatisme (som prægede dansk udenrigspolitik i hele 1900-tallet og kulminerede med samarbejdspolitikken) som et resultat af nederlaget i 1864. Vores nationale identitet og selvforståelse som 'stormagt' led et kæmpe knæk her. ..

Min konklusion i opgaven er ret kludret, men jeg formår at argumentere for at 'den aktivistiske udenrigspolitik' er en slags tilbagevenden til hvad der prægede dansk udenrigspolitik før vi tabte krigen til Preusserne i 1864. Dette var et kæmpe slag for den nationale selvtillid og den 'nationale idealisme'. I stedet lod vi os styre af en pragmatisk tilgang, selvfølgelig kulminerende med samarbejdspolitikken under Anden Verdenskrig (en praksis der ikke ligefrem spiller på nationalisme eller smukke idealer)..

 


Brugbart svar (1)

Svar #2
26. november 2011 af Rastapopoulos (Slettet)

Og lige et meget sigende citat:

"Politik er ikke Jura, heller ikke Udenrigspolitik [..] Den må hvile paa Erkendensel af de faktisk bestaaende magtforhold"

- Erik Scavenius

 


Svar #3
30. november 2011 af sygtbrandt (Slettet)

Tak for hjælpen!! 

Jeg ønsker at tage udgangspunkt i Anders Foghs tale, hvor han referer  til samarbejdspolitiken som et moralsk svigt. 
Problemet er, at dette ikke er SUPER aktuelt eftersom vi ikke længer har VK-regeringen- derudover har vi haft to statsministre siden da. Jeg håber dog, at dette vil blive accepteret alligevel. 

Men super brugbart svar! at du ikke har SRP erfaring, gør ikke det store, eftersom dette er emne relateret :D 


Hvilke kilder brugte du under DHO? - kan nærmest bruge ALT! :)  jeg skal dog ikke ALT for langt tilbage i tiden, mit ældste stof skal gerne ligge omkring udenrigspolitiken under andenverdens krig, det jeg har brug for, er en måde at relatere ydeligere til nutidens udenrigspolitik. 

Kan du eventuelt udbyde det med pragmatisme og realisme overfor idealisme? :) 


Brugbart svar (1)

Svar #4
01. december 2011 af Rastapopoulos (Slettet)

Jeg skriver lige et uddybende svar imorgen :-)


Svar #5
08. december 2011 af sygtbrandt (Slettet)

Tusind  tunsind tak :D 
har nu fået min opgaveformulering, --har du evt. noget at sige om tilpasningspolitik? eller skiftet fra at være pasiv til aktiv 
eller noget om hovedteorierne inde for udenrigspolitik for den sags skyld  :D? 


Brugbart svar (1)

Svar #6
08. december 2011 af Rastapopoulos (Slettet)

Jeg sidder faktisk med - lidt - materiale angående de udenrigspolitiske målsætninger. Et par sider. Jeg kan maile det til dig, hvis du sender din mail i en privat besked. Hvis der findes sådan noget herinde?

Med hensyn til tilpasningspolitik: Tilpasningspolitikken i 30'erne og under krigen (Samarbejdspolitikken) er vældig godt beskrvet i Bo Lidegaards bog, Overleveren. Den er sprængfyldt med spændende og nyttige informationer :-) 

 

EDIT: Jeg vil også godt hjælpe dig lidt uddybende. Har simpelthen haft så travlt de seneste dage (og nu - 2.g, ak ;)), men imorgen skal jeg nok svare på dine spørgsmål. Og hvis du har flere, så bare skyd ;-)


Svar #7
08. december 2011 af sygtbrandt (Slettet)

Fedt fedt fedt, Det lyder godt! :D jeg prøver lige at finde ud af, om man kan sende en:) 

-Den har jeg lige bestilt hjem fra bibloteket, deeejligt :) 

faaantastisk, jeg vil meget gerne se noget om det, da min opgaveformulering kom lidt bag på mig- havde snakket om noget andet med mine vejledere :) 


Svar #8
13. december 2011 af sygtbrandt (Slettet)

har sendt en mail, ved ikke om du har set den:) ?


Skriv et svar til: udenrigspolitik?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.