Studieretningsprojekt/-opgave (SRP/SRO)

Fermats sætning - Bevis

08. december 2011 af hh2410 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

Jeg er ved at bevise Fermats lille sætning: a^p ≡ a (mod p), men er gået i stå ved et punkt.

I beviset står der, at der skal bruges følgende sætning: (a+b)^p ≡ a^p + b^p (mod p).

I sætningen starter jeg med at indsætte tallene a = b = 1.

Jeg får dermed ved bruge sætningne ovenover, at 2^p ≡ 1^p + 1^p = 2 (mod p).  (**)

Så vælger jeg a = 2 b = 1 og får: 3^p ≡ 2^p + 1^p (mod p).

Der står så, at hvis jeg bruger (**), vil jeg få: 3^p ≡ 2^p + 1^p ≡ 2 + 1 = 3 (mod p).  Og det er det, som jeg ikke helt forstår, hvordan man kommer frem til den sidste sætning, ved at bruge (**) og den sætning man fik efter.

Nogen, der kan hjælpe mig med en forklaring?

 

 

 


Skriv et svar til: Fermats sætning - Bevis

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.