Historie

Borgerkrig Bosnien 92-95

01. februar 2012 af helenevist (Slettet)

Vi skal lave projektopgave om borgerkrigen i bosnien 92-95.

Eller krigen mellem bosnien, jugoslavien, kroatien, serbien.

Vi kan ikke finde nogle brugbare oplysninger, gratis... Kan I hjælpe os?


Brugbart svar (3)

Svar #1
06. februar 2012 af rakijovic

Jeg tager afstand fra termen borgerkrig  -- ret beset begyndte de serbiske aggresioner mod Bosnien-Herzegovina (BiH) for alvor 6. april 1992, godt og vel en måned efter at BiH havde erklæret sin uafhængighed og forladt føderationen Jugoslavien (3. marts 1992). Man skal også huske på at de (bosnisk-)serbiske og (bosnisk-)kroatiske fraktioner fik støtte fra moderlandene, hhv. Serbien og Kroatien. Sidstnævnte havde forladt føderationen allerede 25. juni 1991 (Sloveniens uafhængighedserklæring fulgte dagen efter, og Makedoniens 25. september 1991).

Da officerskorpset i forbundshæren, JNA (Jugoslovenska/-slavenska Narodna Armija), hovedsagelig var serbere, kan det ikke komme bag på nogen at de serbiske fraktioner i stor udstrækning gjorde brug af forbundshærens materiel.

Det er imidlertid for firkantet og sort-eller-hvidt-agtigt at påstå at alle støttede netop deres etnicitet; der var en betragtelig del kroatere og serbere i den nyformede bosniske hær (ARBiH, Armija Republike Bosne i Hercegovine), for slet ikke at tale om mennesker født i interreligiøse/-etniske ægteskaber. Denne blanding var også årsag til at netop BiH fik så mange tæsk i krigen(-e); Slovenien og Makedonien var stort set homogene og derfor uden interesse for hverken Serbien eller Kroatien -- til anseelig forskel fra "etnokludetæppet" BiH, som blev splittet ad i flere quasistater og bananrepublikker (fx Republika Srpska (serbiskdomineret), Republika Herceg-Bosna (kroatisk domineret) og endelig Republika Bosna i Hercegovina (bosniskdomineret), som også var dén føderale enhed der havde erklæret udtrædelse fra og uafhængighed af føderationen, og derfor også dén hvis uafhængighed verdenssamfundet anerkendte.

I et globalt, eller for den sags bare europæisk, perspektiv er belejringen af Sarajevo (Siege of Sarajevo / Opsada Sarajeva) nok dét som er mest ikonisk for krigen(-e); i næsten fire år blev Sarajevo daglig bombarderet af serbisk artilleri fra de omkringliggende bjerge. Belejringen begyndte 5/4-92, som sagt en måned efter uafhængighedserklæringen og dagen før den formelle krigserklæring, og det er derfor jeg er imod begrebet "borgerkrig"; det var én stat der angreb en anden stat og denne stats suverænitet -- færdig.

RBiH var selvsagt den der kæmpede for bosnisk suverænitet og imod ophugning af landet i interesseområder. Sådan skulle det ikke gå, viste det sig senere via Daytonaftalen...den dag i dag er BiH opdelt i en serbisk entitet (Republika Srpska ("spøgelsesrepublik", kalder jeg den)) og en kroatisk-bosniakkisk del (Føderationen BiH / Federacija BiH). Selve det etnoreligiøse epitet "bosniak" skærer i mine ører -- det var en sproglig hovsaløsning som man i sin tid smed på bordet i 1995. mest for at lukke røven på serberne og kroaterne, som ikke anerkendte bosniere som et folkeslag per se.

Nå, men jeg kunne da tale vidt og bredt om emnet, men det er ret beset I som skal lave research. Der er masser om emnet på landets biblioteker, ganske gratis endda. Søg evt. via bibliotek.dk eller kb.dk. Hvis I vil have et hurtigt overblik og forslag til videre litteratur, kan engelsksprogede Wiki anbefales, men brug for alt i verden ikke den ene side som jeres primære og eneste kilde! ;)

- - -

Vriendelikheid is net sinisme wat 'n jol gekry het! ◄ |||| ► Ljubaznost je samo cinizam što je dobio piće! ◄ ||||

► Prietenia este doar cinism care a băut puțin alcool ! 


Brugbart svar (1)

Svar #2
07. februar 2012 af rakijovic

Kære spørger,  jeg yder gerne yderligere hjælp. Skriv enten hér, eller smid noget i min indbakke eller mail mig på [email protected]. :)

- - -

Vriendelikheid is net sinisme wat 'n jol gekry het! ◄ |||| ► Ljubaznost je samo cinizam što je dobio piće! ◄ ||||

► Prietenia este doar cinism care a băut puțin alcool ! 


Skriv et svar til: Borgerkrig Bosnien 92-95

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.