Historie

Problemformulering-Hjælp

04. april 2012 af Quidditch (Slettet) - Niveau: A-niveau

Pænt goddag til jer allesammen,

jeg skal skrive en historieopgave, og har problemer med at skrive en god problemformulering. Min historieopgave skal omhandle pestens indflydelse på samfundet i middelalderen. Derfor vil jeg meget gerne spørge om nedenstående problemformulering lyder fyldestgørende/godt:

Hvilke samfundsmæsseige konsekvenser kom der af den sorte død i middelalderen?

Med mange venlige hilsener I-Ved-Hvem ;)


Brugbart svar (2)

Svar #1
04. april 2012 af Moderatoren

Hvad er kravene til opgaven?


Brugbart svar (2)

Svar #2
04. april 2012 af JonasKbh (Slettet)

Den er alt for bred. Reelt set har du kun omformuleret overskriften på din opgave. Du må indsnævnre fokus i din opgave, da jeg ikke går ud fra at du er ved at skrive en Phd.

Der er ret oplagt at se på f.eks demografien, landbruget, produktionsforholdene etc. Bare du snævre den virkeligt meget ind, så går det nok.


Svar #3
04. april 2012 af Quidditch (Slettet)

Lyder denne problemformulering bedre?

--> Hvorfor spredte pesten sig så hurtigt som den gjorde fra 1348-1352, og hvilke konsekvenser af pesten ændre på samfundsudviklingen dengang?

Mine krav til opgaven er ligesom en dansk-historieopgave, og den bør fylde omkring 5-6 siders skrift.


Brugbart svar (3)

Svar #4
04. april 2012 af JonasKbh (Slettet)

Med hensyn til, hvorfor pesten spredte sig så hurtigt som den gjorde, så er du ude i en form for bakteologisk udredning. Men det kan du sikkert også godt gøre. Taget i betragtning, at den kun skal være 6 sider, så vil jeg satse på en meget mere snæver tilgang. Hvad har du læst af materiale? Det er jo din litteratur der skal udgøre baggrunden for din problemstilling i denne sammenhæng.

 

Så helt basalt: Hvad ved du om emnet?

 

Jeg vil igen opfordre til noget a la "Hvilke konsekvenser havde pesten for bondestandens position i samfundet?".  Det er selvsagt indlysende, at en så voldsom reduktion af befolkningstallet har haft en betydning for landbruget og landbefolkningen. Færre mennekser = mere jord til hver enkelt.

 

 


Svar #5
10. april 2012 af Quidditch (Slettet)

Mit problem herfor er, at jeg ingen litteratur kan finde der omhanbdler den sorte død. Alt er simpelthen udlånt. Men tilgengæld, så kender jeg tilkonsekvenserne af pesten i Europa fra omkring 1348 til 1352, som bl.a. var jødeforfølgelser, mere frit land til bøndernde som gjorde dem rigere, et religiøst sammenbrud osv.

Herefter vil jeg spørge om min problemformulering bliver bedre, hvis jeg afgrænser den indenfor et specifikt tidsrum, og fx. skriver hvad jeg vil redegøre om, analysere og vurdere?


Brugbart svar (3)

Svar #6
10. april 2012 af JonasKbh (Slettet)

Jeg tror sagtens du kan finde noget materiale. Hvis du bruger bibliotek.dk, så kan du bestille materiale hjem til dit lokale bibliotek. Alternativt kan du jo se i Gyldendal og Politikens Danmarkshistorie bind 5 (1989), eller kigge i Historisk Tidsskrift eller Den jyske Historiker. Specielt sidstnævnte vil være god, da den primært er skrevet af historikere fra Århus Universitet, som traditionelt set er rigtig dygtige til middelalderhistorie. Professor Bjørn Poulsen er en af de helt store kanoner her.

Med hensyn til din problemstilling.

Det er altid godt at lave en virkelig stram ramme for undersøgelsen. 1348-1352 er jo i sig selv ret snæver, men man må jo gå ud fra, at konsekvenserne af pesten rækker meget længere end dette.

Da jeg læste historie på universitetet havde jeg en del om bondeoprør, og dette kunne være en indgangsvinkel til emnet. Jeg ville måske skrive noget i stil med: "Hvilken konsekvens havde den sorte død for bøndernes levevilkår i perioden efter 1352?". På den måde kan du inddrage noget med bøndernes forhold til adel, kirke og kongemagt, noget om jorden og noget om styrkeforholdene klasserne imellem.

Det er ved at være nogen år siden, men jeg mener at der findes en række artikler i bogen "Til kamp for friheden" du måske vil kunne bruge. Tror den er redigeret af Anders Bøgh.

 


Svar #7
10. april 2012 af Quidditch (Slettet)

Kunne jeg herefter redegøre om den sorte død og de forskellige stænder og derved inddrage noget om bøndernes forhold til adel, kirke og kongemagt. Så ville jeg kunne analysere om konsekvenserne af den sorte død for bøndernes levevilkår. Men hvad ville jeg kunne vurdere?


Brugbart svar (3)

Svar #8
10. april 2012 af JonasKbh (Slettet)

Nu skal jeg jo ikke lave arbejdet for dig, men du vil kunne se, at bønderne kom i en mere gunstig situation og blev mere mobile, da der nu var langt færre til at passe jorden. Da der var færre til at dyrke jorden kunne bønderne bosætte sig der hvor de blev behandlet bedst.

 

Jeg går ud fra at din opgave skal være ret kort, så her er mit bud på en disposition:

Kort indledning (emnevalg).

Redegørelse for stændersamfundet

den sorte død og dens umiddelbare konsekvenser (død og ødelæggelse)

Konsekvenserne for bønderne (forbedrede levevilkår)

Afslutning/konklusion (at den store mængde dødsfald styrkede de overlevende i kampen mod adel, kirke og kongemagt)


Svar #9
10. april 2012 af Quidditch (Slettet)

Jeg tror jeg begynder at bruge mine tanker til at udvide dette fra nu af :D. Jeg har blot været lidt for "lost" her på det sidste, og jeg kunne ikke overskue min problemformulering :). Så mange tak for hjælp :D


Skriv et svar til: Problemformulering-Hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.