Historie

Problemstillinger

20. juni 2012 af Imprafir (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, sidder med en række tekster der handler om: Bøndernes liv i middelalderen, gennemsnitlig levealder, franciskanermunkenes strenge regler til den lave/fattige del af befolkningen, et billede af nogle marker fra 1400 tallet, tekst om en vassal der afgiver troskabsed til kongen, et kort over korstogene, en wiki artikel om Saladin, erobringen af Jerusalem set fra begge sider (kristne, muslimske) samt en artikel om civilisationernes sammenstød, hvor der fokuseres på forholdet mellem den vestlige verden og den muslimske.

Ville høre om der var nogen der havde nogle bud på nogle problemstillinger til dette materiale.

Indtil videre er jeg selv kommet frem til:

"Hvem var Saladin og hvilken betydning havde han under korstogene?" (Redegørende)

"Hvilken betydning havde korstogene for datidens bønder?" (Analyse, prøver at inddrage nogle af de første tekster om bønderne)

"Kan man mærke konsekvenserne af korstogene i dag, med henblik på kultursammenstødet mellem vesten og den muslimske verden?" (Diskuterende, perspektiverende)

 

Mangler lidt nogle ideer til hvordan jeg kan få inddraget resten af teksterne. Blandt andet tabellen over levealderen, samt billedet af markerne.

 

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
20. juni 2012 af CoSMoS

Hvis jeg var dig, ville jeg nok ændre det redegørende til at være en anelse bredere - fx: "Redegør for korstogene mod Jerusalems historiske baggrund og forløb", og så derunder inddrage Saladin.

Lidt på samme vis kan du brede dit diskuterende spm lidt mere ud, ved i stedet for at sige "korstogene" sige "religiøse forhold" (eller et eller andet lignende), så teksten om Franciskanerne hører naturligt ind under, udover alene korstogene. Måske skrive noget a la "Analysér levevilkårene for den brede befolkning i korstogstiden, med særligt henblik på hvordan religion på forskellig vis påvirkede disse" - der kan både tabellen over levealderen og det med markerne også passe fint ind.


Svar #2
20. juni 2012 af Imprafir (Slettet)

Tak for svaret, det er til stor hjælp. Havde også tænkt på at inddrage levevilkår for befolkningen dengang, da tabellen for levelalderen ikke siger noget om korstogene, men derimod om tiden efter (pesten). Jeg giver dig ret i, at man kan gøre det diskuterende spørgsmål mere bredt ved at foksuere på religiøse forhold i stedet for blot korstogene. Du siger at teksten om Fraciskanerne vil høre ind under dette, men har svært ved at se sammenhængen...

Mht. teksten om vasaller, tænkte jeg at disse havde betydning i sammensætningen af korsfarernes hære. 

Som selvvalgt kilde, har jeg valgt pava Urban II´s tale, da denne giver en god beskrivelse af baggrunden for korstogene samt kirken (pavens) magt dengang. 

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
20. juni 2012 af CoSMoS

Talen af Urban er absolut også oplagt!

Det er en god vinklig, med vassalerne. Det senere Kingdom of Jerusalem blev i høj grad også domineret af lavadel fra primært Frankring, som egentlig var vassal under den Franske konge derhjemme. Hvad omhandler teksten mere præcist?

Min tanke ang. Franciskanerne var at du ved at vinkle det således bedre var i stand til at inddrage flere kilder i samme spørgsmål - det gav mening i mit hovede, at det udfra hvad du siger teksterne omhandler, ville kunne stilles sådan op, men det er du jo selvfølgelig bedre ind i , når du sidder med kilderne selv.


Svar #4
20. juni 2012 af Imprafir (Slettet)

Teksten er meget kort, men omhandler en fransk konge der modtager troskabsed fra en kronvasal, der lover at han vil stille rytteri til rådighed for kongen, til gengæld for herredømme over et grevskab. (Kongen er Karl den Store)

lavadel? Blev lidt forvirret over ordet, men du mener vel "lavadler"? 

 


Skriv et svar til: Problemstillinger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.