Studieretningsprojekt/-opgave (SRP/SRO)
multiplikaotren og induktionsbevis
Hej :)
Jeg sidder og har netop fået min SRP opgave.
Dertil er jeg blevet bedt om ved hjælp af et induktionsbevis, at vise:
se vedhæftede word dokument :)
Dernæst er jeg blevet bedt om at vise, at for nomerisk q<1 gælder det, at
Se ligeledes samme vedhæftede dokument (under opgave 2).
Håber meget der er en som har tid til at give et hint :)
Svar #1
07. december 2012 af wut123 (Slettet)
I opgave 1 er påstanden
Vis P(0), det vil sige vis at påstanden holder for n=0. Vis derefter at hvis P(n) gælder, da gælder P(n+1) også. Konkludér at P(n) gælder for alle n.
I opgave 2 lader du n gå mod uendelig.
Svar #2
07. december 2012 af amaliebrunjunior (Slettet)
Tusind tak for det hurtige svar - det var virkelig pænt af dig!
Nu spørger jeg måske dumt, men hvordan skal jeg vise påstanden er sand for n=0, skal jeg sætte 0 ind på n's plads og vise at det giver 1, og sætte n=1 og vise dette giver q? :)
Svar #4
07. december 2012 af amaliebrunjunior (Slettet)
tak! :)
Til opgave 2, ved du da hvordan q^0+q^1+q^2 bliver til (1-q^2)/(1-q)?
Svar #5
07. december 2012 af wut123 (Slettet)
Hvad har det med opgave 2 at gøre?
Hvis du forsøger at vise ligheden for n=2 fås venstresiden til
og højresiden
Svar #6
07. december 2012 af Andersen11 (Slettet)
At
∑ni=0 qi = (1 - qn+1) / (1-q)
gælder kan også ses ved direkte multiplikation, idet der for n > 0 gælder
(1-q) · ∑ni=0 qi = ∑ni=0 qi - q·∑ni=0 qi = ∑ni=0 qi - ∑n+1i=1 qi = q0 - qn+1 = 1 - qn+1
Svar #7
07. december 2012 af amaliebrunjunior (Slettet)
Det er netop n=2 jeg forsøger. Men jeg har fået at vide den kan forkortes yderligere, sådanne at q^0+q^1+q^2 bliver til (1-q^2)/(1-q). Hvis man skriver disse to lig hinanden i TI-interactive siger den også at det er sandt, men spørgsmålet er hvorfor det er sandt :)
Og Andersen11 tak for svaret jeg vil lige kigge på det!
Svar #8
07. december 2012 af Andersen11 (Slettet)
#7
q0 + q1 + q2 = 1 + q + q2
(1 + q + q2)·(1-q) = 1 + q + q2 -q -q2 -q3 = 1 - q3 ,
hvorfor
1 + q + q2 = (1 - q3) / (1 - q)
Svar #9
07. december 2012 af amaliebrunjunior (Slettet)
Nu spørger jeg måske dumt, men hvorfor må du gange med (1*q) er det fordi det viser sig at være smart at gange det ind i venstresiden og det du så har trukket fra på højresiden er det der er i overskud når man gør det? :)
Svar #10
07. december 2012 af Andersen11 (Slettet)
#9
Det er vanskeligt at forstå det du skriver.
Der gælder a = b/c ⇔ b = a·c .
Man udregner produktet (1 + q + q2)·(1-q) simpelthen ved at gange hvert led i den ene størrelse med hvert led i den anden.
(1 + q + q2)·(1-q) = 1·(1 + q + q2) - q·(1 + q + q2) = (1 + q + q2) - (q + q2 + q3) = 1 - q3
Svar #11
07. december 2012 af amaliebrunjunior (Slettet)
Det forstår jeg godt og undskyld jeg skrev det lidt kringlet :)
Det jeg ikke helt er med på, er hvor du for parentesen (1-q) fra, der hvor du skriver (1 + q + q2)·(1-q), da vi skal finde ud af hvorfor q^0+q^1+q^2 kan blive til (1-q^2)/(1-q). Da har vi jo kun q^0+q^1+q^2, så hvor kommer parentesen (1-q) fra? :)
Svar #12
07. december 2012 af Andersen11 (Slettet)
#11
Læs hvad jeg skrev i #10
Der gælder a = b/c ⇔ b = a·c
At vise, at 1 + q + q2 er lig med (1-q3)/(1-q) er jo ensgyldigt med at vise, at
(1 + q + q2)·(1-q) er lig med 1 - q3 .
Svar #13
07. december 2012 af amaliebrunjunior (Slettet)
Det forstår jeg godt. problemet er, at jeg ikke må bruge at jeg ved det skal give (1-q3)/(1-q), men at det bare er noget jeg skal nå frem til, vha. opgave 2 som jeg har vedhæftet i starten :)
Svar #14
07. december 2012 af Andersen11 (Slettet)
#13
Man må da altid kunne benyttte divisionsprøven. Man efterviser, at b/c er lig med a, netop ved at vise, at b er lig med a·c .
Man skal vise, at
∑ni=0 qi = (1 - qn+1) / (1-q)
og det kan man gøre enten direkte ved at benytte divisionsprøven, som jeg viste i #6, eller også kan man vise formlen ved induktion efter n. Man skal så vise
p(n): ∑ni=0 qi = (1 - qn+1) / (1-q)
ved at vise, at p(n) er opfyldt for et vist n0 , og dernæst vise, at p(n) ⇒ p(n+1) . I stedet for at starte med n0 = 2, giver det da mere mening at starte med n0 = 1. Her får man
p(1): venstre side: ∑1i=0 qi = q0 + q1 = 1+q
p(1): højre side: (1 - q2)/(1-q) = (1+q)(1-q)/(1-q) = 1+q .
Hermed er p(1) vist.
Vi antager så p(n), dvs vi antager, at ∑ni=0 qi = (1 - qn+1) / (1-q) . Vi får nu
∑n+1i=0 qi = ( ∑ni=0 qi ) + qn+1 = (1 - qn+1) / (1-q) + qn+1 = (1 - qn+1 +qn+1 - qn+2) / (1-q) = (1 - qn+2) / (1-q)
og hermed følger p(n+1).
Skriv et svar til: multiplikaotren og induktionsbevis
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
