Samfundsfag

Den græskegælds krise ?

25. februar 2013 af Supermannn1 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hejsa! 

 

Jeg skal lave en fremlæggelse omkring hvorfor Grækenlands ringe økonomi ikke blev opdaget ved medlemskabet af EU ? 

 

Jeg har før lavet en tysk fremlæggelse omkring det, men kan simpelthen ikke finde de daværende brugte hjemmesider :/ 

 

Mener det handler om at Grækenland havde et skjult militær bugdet som ikke var blevet oplyst ? 

 

Håber en kunne give mig et par hjemmeside eller kunne skrive sin baggrundsviden :) 

 

Mange tak ! 


Brugbart svar (2)

Svar #1
25. februar 2013 af Pettson

Du finder nogle kvalificerede bud på årsagerne til situationen i Grækenland i denne artikel:

Grækenland er i moralsk krise
Jens-Arne Sørensen
AVISARTIKEL: (Gældskrise, 1) Information. - 2011-10-20. - Sektion 1, s. 12-13 : ill.
Emne: Grækenland ; statsbankerot ; politiske forhold ; økonomiske forhold ; økonomiske kriser ; historie ; gældskriser ; etik ; samfundsetik
Grækenlands afgrundsdybe krise har fået grækerne selv til at kigge indad og spørge, hvordan det kunne gå så galt. Mange mener, de står i en etisk og moralsk krise, som ligger dybt i deres mentalitet. Og kan spores helt tilbage til militærdiktaturet og borgerkrigen i 1940'erne

I nævnte artikel står der bl.a.:

"Danmarks ambassadør siger under et interview ..., at Grækenland og grækerne også står i en moralsk krise. Det bekræfter mange græske eksperter, Information har talt med. Problemet er grundlæggende, at Grækenland ikke er et velfærdssamfund med rettigheder og pligter, men et samfund baseret på forbindelser og gensidige vennetjenester.
»Det er en mentalitetskrise. De har en helt anden tilgang til samfundet og dets indretning. Og med klientgørelsen får man heller ikke de bedst kvalificerede til jobbene, men dem, der kender nogen. De sidder med en opblæst offentlig sektor, og det er bundråddent og har sat alt i dårlig forfatning. Bare det, at man fik Goldmann Sachs til at lave falske statsbudgetter for at EU ikke skulle opdage gælden, taler jo for sig selv,« siger Tom Nørring.
Grækenlands socialister pyntede allerede på statens budget i årene op til 2001, da landet kom med i eurozonen. Og de optog lån i udenlandske banker til 2,1 pct. som var deres økonomi som Tysklands.
Ambassadøren tilføjer, at stenen i skoen til smerten i dag skal findes helt tilbage i borgerkrigen mellem kommunister og kongetro konservative fra 1944-49 og under militærdiktaturet, hvor alle venstreorienterede var fredløse.
»Indtil 1973 kunne man som socialist ikke få et offentligt embede. Da socialistpartiet Pasok så kom til magten i 1981 for første gang, ansatte man så mange venstreorienterede i det offentlige, og op til hvert valg ansatte hver regering blå som rød 20.-30.000 nye offentlige ansatte, så var man sikker på at få hele deres families stemme også. Og når de så kunne gå på pension som 45-årig og have sort arbejde ved siden af, så har man en del af forklaringen på nedturen,« forklarer Tom Nørring."
[mine understregninger]

Men jeg kan være usikker på, om artiklen i sin helhed er nok til at belyse din konkrete problemstilling.
Hvad mener du?


Svar #2
25. februar 2013 af Supermannn1 (Slettet)

Jo mange tak for svaret !

Det giver mig et godt baggrundsbillede af hele situationen :) 

 

Super god artikel !  Tak for ulejligheden ! 


Brugbart svar (1)

Svar #3
25. februar 2013 af Pettson

Denne artikel bestyrker oplysningerne om 'tal-magi' i forbindelse med optagelsen i Euro-samarbejdet:

Det græske bedrag
Michael Bjerre
AVISARTIKEL: Berlingske tidende. - 2011-11-06. - Sektion 2, s. 12-15 : ill.
Emne: Grækenland ; gældskriser ; gæld ; økonomiske forhold
Grækenlands truende statsbankerot, der har rystet Europa, begyndte med en magiker, en mystisk munkeorden og masser af skattefusk. Nu gør folk alt for at slippe for nye skatter af alt fra fast ejendom til swimmingpools

Et citat fra artiklen:

"Det er nødvendigt at rulle tiden tilbage til slutningen af 1990erne for at forstå, hvordan Grækenland kunne skubbe Europa ud i sin nuværende dybe krise.
Dengang så grækerne den fælles mønt, euroen, som en kærkommen mulighed for at komme af med deres egen svage valuta, drakmer, og få skabt økonomisk vækst. Men det betød, at Grækenland ligesom sine europæiske venner skulle opfylde visse krav herunder ikke at overskride et budgetunderskud på højst tre procent af sit bruttonationalprodukt.
Dette opnåede grækerne i år 2000. Men, skulle det senere vise sig, kun ved hjælp af en byge af statistiske manipulationer.
For at sænke budgetunderskuddet ned til det tilladte i EU-zonen flyttede den græske regering bl. a. alle former for underskud - fra pensioner til dyre tomater - ud af sit regnskab.
Chefen for Grækenlands Nationale Statistik fik påfaldende nok øgenavnet »magikeren« for sin enestående evne til at få inflation, underskud og gæld til at forsvinde. I 2001 fik Grækenland lov til at udskifte sine drakmer med euro.
Grækerne kunne endelig bryste sig af at været blevet en del af det gode selskab."

Artiklen kan læses i sin helhed i Infomedia - log dig Skoda eller på bibliotek.dk, så har du sandsynligvis direkte adgang til den, ellers må du en tur på biblioteket for at få hjælp til at læse resten :)


Skriv et svar til: Den græskegælds krise ?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.