Historie

D-mark valutareform - HASTER!

03. marts 2013 af Mille1311 - Niveau: 9. klasse

Hej! 

Er der nogle kloge hoveder, der kan hjælpe mig med den tyske valutareform i Den Kolde Krig? 

Så vidt jeg har forstået var det Vesttyskland der indførte den, men var valutaen højere, lavere eller den samme i Østtyskland? 

 

Håber i kan hjælpe! 

 


 


Brugbart svar (2)

Svar #1
03. marts 2013 af 123434

Valutaen i Vest var lavere ind den i Øst. Jeg synes, jeg læste noget med at den østtyske mark var 4*vesttysk mark. Det må I ikke hænge mig op på. Før muren blev opført, stod mange østtyske butikker tomme. Det var billigere i Vest og såmænd også et større udvalg.

Jeg hørte engang en østtysker sige: "I Vesten var der 30 forskellige ost, I DDR var der 3, men kun én, der smagte godt."


Brugbart svar (1)

Svar #2
03. marts 2013 af candphil

Der var vist to reformer - den første omkring '48, hvor reichmarken blev afskaffet og erstattet med D-mark. Den anden ved Berlinmurens opførelse i '61. Man kan nok, med god ret sige, at 2. del af historien om opbygningen af den kolde krig ligger der i mellem (48-61), og selve 'den kolde krig' ligger fra '61 til murens fald i '90. 

Pengeombytningen eller afskaffelsen af Reichmark var for at få et dueligt pengesystem og for at få afskaffet rationeringsmærker og mærkelige selvbestaltede udbud af gældsbeviser, der fungerede som penge, uden om selve valutasystemet. 

Russerne var ikke med på pengeombytningen, og dermed var delingen af øst og vest tyskland endeligt funderet. Russerne lukkede for transport af penge, mennesker og varer fra og til Vest Berlin.

Man kan med god ret sige, at d-marken blev væsentligt mere værd end den østtyske mark. D-marlkens værdi eksploderede og blev på et årti en af verdens stærkeste og mest solide valutaer.


Skriv et svar til: D-mark valutareform - HASTER!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.