International økonomi

Er lidt inflation sundt for økonomien?

29. maj 2013 af nikonicolai (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg sidder og læser om inflation - altså vedvarende prisstigninger.

Idet inflation lyder som noget negativt, har jeg tænkt på om ikke bare en smule inflation på en måde er sundt for samfundsøkonomien?

Er der nogle som har et input på dette?


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. maj 2013 af Walras

Det kan da sagtens mene. For eksempel kan det være nødvendigt at få lønningerne til at falde for at øge konkurrenceevnen eller beskæftigelsen, men det er aldeles upopulært at sænke de nominelle lønninger (i Danmark er det upopulært for regeringen at blande sig i den danske model). Men så kan reallønningerne udhules via svagt stigende priser (lav inflation). 

I en krise er det populært i økonomier med fleksibel pengepolitik at sænke renten for derved at øge investeringer og forbrug. Den nominelle rente kan dog kun sænkes til knap 0, og så havner økonomien i en likviditetskrise. Ved at skabe inflation er det muligt at sænke renten yderligere (den nominelle rente starter ud fra et højere niveau), og derved få realrenten presset længere ned (det er realrenten, der er relevant for at sætte gang i efterspørgslen). Faktisk var der flere topøkonomer (heriblandt Olivier Blanchard), der i kølvandet på den finansielle krise var ude at efterlyse inflationsrater på op til 4-8 pct. i stedet for de omkring 2 pct., der ellers i Europa og USA er det foretrukne niveau. Det var for at give mere fleksibilitet. 

Men det er jo bare to eksempler. 


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. maj 2013 af Walras


Skriv et svar til: Er lidt inflation sundt for økonomien?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.