Oldtidskundskab

Platon

06. november 2005 af Malfoy (Slettet)
Hej,

Er der nogle der kan fortælle mig hvem hr. Platon er?

Hvad gik hans lære ud på? Og hvad er forkellen på ideer og fænomener, og hvorfor kunne mennesket få indblik i ideerens verden?

Malfoy

ps. Håber der er nogle der kan hjælpe mig inden imorgen...


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. november 2005 af Norn (Slettet)

http://en.wikipedia.org/wiki/Platon

Læs godt!

Brugbart svar (2)

Svar #2
06. november 2005 af hlst (Slettet)

Platon var en græsk filosof i Athen.
Han delte verden op i to: Ideernes verden og fænomenernes verden. I ideernes verden(som er åndelig) findes den overordnede form for alle ting, men man i fænomenernes verden(den fysiske verden) kun kan sanse en ”kopi” af denne original.
Platon er især kendt for sin hulelignelse, som illustrerer ovenstående. Det er vist noget med at der sidder nogle folk ved et bål i en hule, og på hule-væggen kan de se en masse skygger (men de ved ikke selv det kun er skygger), dvs. uklare gengivelser af virkeligheden. På et tidspunkt slipper en af personerne ud, og han ser at alt hvad han har set på hule-væggen kan ses meget tydeligere udenfor hulen(de originale ”forme”). Dvs. det der kan ses inden i hulen er fænomenernes verden mens det der kan ses udenfor er ideernes…
Platon mente at fornuften er medfødt, den er fyldt med ideer fra ideernes verden. Erfaringen sker så gennem genkendelse i fænomenernes verden, dvs. man genkender det der er i ideernes verden. Derved får man bekræftet viden der findes på forhånd.
Platon ”tror” på deduktion: dvs. at man slutter fra det almene til det enkelte. Ex. Aller svaner er hvide, ergo er den næste svane jeg ser hvid.

Ved ikk’ helt hvor meget mening det gav?!

Skriv et svar til: Platon

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.