Historie

renæssancen ?????

18. marts 2014 af håbløse (Slettet) - Niveau: A-niveau

jeg har AT-uge og har svært ved tre spørgsmål som jeg ikke kan finde 100% pålidelige kilder til.

Hvordan og hvorfor opstod den italienske renæssance? Og hvilken betydning/ indflyvendes havde det på tidens Danmark??

Hvilken historisk personligheder/begivenheder har sat sit præg på renæssancen?

Har perioden stor eller lille indflyendse på nutidens Danmark?

jeg har brug for hjælpe til disse spørgsmål, alt fra link(undtagen wikipedia) til facts til alt var i nu har af viden så ville det betyde super meget :) !!!!


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. marts 2014 af mathon

Først og fremmest gælder det vel om at forstå renæssancens menneskesyn:

Med renæssancen opstår tanken om mennesket som et helt uafhængigt væsen, der hviler i sig selv og selv er udgangspunktet for alle virksomheder.
Renæssancen var blevet træt af arvesynd, samvittighedsnag og imaginære rædselsvisioner om et liv efter døden. Den vendte ryggen til døden, vendte sig mod livet og priste fornuftens stemme, som så længe var blevet overdøvet af larmen fra de stridende trosretningers sammenstød. 

Dette nye syn viser sig først og fremmest i, at man frigør sig fra alle bånd. Man accepterer ikke længere nogen autoritet, man lader sig ikke noget foreskrive, men man kræver ret til at tage sit liv i egen hånd og give det den udformning, man selv ønsker. Der kommer i dette opgør - først og fremmest med kirken – noget stolt og trodsigt over selve den måde, man hævder sin individualitet på.

Tidligere havde man altid forstået mennesket ud fra noget andet. Man måtte først beskrive dette andet, Gud eller verden, inden man kunne forstå mennesket, men da kunne man til gengæld også forstå det, for dets væsen gav sig ud fra den plads, det havde i den samlede tilværelse.
Med dette skema bryder renæssancen radikalt. Man vover for første gang det stolte forsøg at forstå mennesket alene ud fra det selv, man hævder for første gang, at mennesket slet ikke kan forstås ud fra noget andet, for det er selv sit eget udspring, eller kilden til, hvad det er, findes ikke andre steder end i det selv. Mennesket er i denne dybtgående forstand af ordet sin egen herre.

Renæssancens livsstemning var en overvældende fornemmelse af at besidde grænseløse muligheder og utrættelige kræfter, en dyb følelse af helt at være hjemme i verden og at være uindskrænket herre over alt, hvad den havde at byde på. Mennesket finder ikke længere sin naturlige plads i en helhed, men det stiller sig i centrum og forlanger, at alt andet skal bestemmes i forhold til det.


Svar #2
18. marts 2014 af håbløse (Slettet)

ja men, har stadig problemer med spørgsmålene !!!


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. marts 2014 af Leakat1307 (Slettet)

Sprøgsmål nr. 2. Christian den 4 har sat sit præg på København, med alle de bygning der blev opført. Jeg er lidt i tvivl om de to andre, men håber du kan bruge mit svar til noget. Og lige til sidst så betyder renæssance genfødsel, det er vigtig at få med.

Skriv et svar til: renæssancen ?????

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.