Oldtidskundskab

Apollinsk livssyn??

24. maj 2006 af Pære (Slettet)
Hej..

Er der nogen der gider forklare mig hvad apollinsk livssyn er??

Brugbart svar (2)

Svar #1
24. maj 2006 af zjoz (Slettet)

apollinsk = noget som udstråler harmoni og klarhed

livssyn = et menneskes holdning til livet


Brugbart svar (2)

Svar #2
24. maj 2006 af Marcus (Slettet)

Et af de vigtigste dele af det apollinske livssyn er sofrosyne, som kan oversættes til mådehold. Dette livssyn kommer især frem i Herodots værker.

Brugbart svar (2)

Svar #3
24. maj 2006 af zjoz (Slettet)

Til udbyggelse af #1 og #2:

For at man kunne have et apollinsk livssyn måtte man besidde de 4 kardinaldyder:
(dikaiosyne)retfærdighed, (sofrosyne)besindighed/mådehold, (andreia)tapperhed og (sofia)visdom

Disse ser man i højgrad i Platons Symposion (Agathons tale)

Brugbart svar (1)

Svar #4
26. maj 2006 af sortesilass (Slettet)

#2 hvordan kommer de frem i herodots værker?? er det f.eks. noget der går igen i kong Kroisos og polykratis ring?? Og i så fald i hvilken sammenhæng? hybris og nemises er ngt der lægges vægt på i disse tekster, men hvordan kommer det appolinske livssyn ind på billedet?

på forhånd tak

Brugbart svar (2)

Svar #5
26. maj 2006 af zjoz (Slettet)

#4
Kong Kroisos mener selv, at han er verdens lykkeligste mand.

Mådeholden = en som er tilbageholdende, især med hensyn til at nyde livets goder.

dvs. Kroisos lever ikke efter det apollinske leveregler.
Herodot viser, at det ikke er måden at leve livet på. Derfor lader han Kroisos blive ramt af nemesis.

Polykrates lever et liv med for meget held dvs. for meget hybris. Ikke mådeholden. Rammes af nemesis. Dør

Samlet konklusion:
Herodot fortæller tilhørerne, at man skal leve med Sofrosyne som noget af det vigtigeste.


Brugbart svar (1)

Svar #6
26. maj 2006 af sortesilass (Slettet)

tak zjoz :) Du lyder til at være ekspert i det her.. forresten ved du hvorfor Poseidon bliver kaldt for sortenloksguden i odysseen??

Brugbart svar (1)

Svar #7
26. maj 2006 af zjoz (Slettet)

Har du fået mine noter?

Det skulle meget gerne stå der.

Sortenlok er et smykkende adjektiv. Ordet har 2 funktioner:
1) Det fortæller os, at Poseidon har sort hår.
2)Rapsoden kan huske, hvad han skal kvæde.

Dybbere forklaring af ovenstående:
Slå op i noter:)

Brugbart svar (2)

Svar #8
26. maj 2006 af sortesilass (Slettet)

jep det har jeg.. mange tak!

Brugbart svar (1)

Svar #9
26. maj 2006 af sortesilass (Slettet)

forresten ved du om der til eksamen vil blive spurgt til de forskellige geografiske steder der nævnes f.eks. i Herodot hører man om floden haylis skal man vide hvor den ligger??

Brugbart svar (1)

Svar #10
26. maj 2006 af zjoz (Slettet)

Det er ikke et krav, men det er selvfølgelig blæret at kunne lire sådan noget af.

Brugbart svar (1)

Svar #11
26. maj 2006 af sumguliguli (Slettet)

Det apollinske livssyn ifølge min lærer...:
DET APOLLINSKE LIVSSYN (repræsenteret af apollon i Delphi)
-Guderne/skæbnen har tildelt alle mennesker en vis potion lykke, den kan falde forskelligt ud, feks. ved et langt ikke overdådigt liv, eller berømmelse osv.. Afhængig af om man begår hybris, kan den tages fra en.

nogenlunde sådan...håber du forstår det :-)

Brugbart svar (1)

Svar #12
26. maj 2006 af zjoz (Slettet)

#11
Din lærer bør læse lidt op på skæbneguinderne...

Skæbnegudinderne(moirerne) udtales møjrerne
Klooto spinder livstråden, Lakasis bestemmer længden og Atropos klipper tråden
NB! NB! Hele det græske univers er opbygget af ligevægt. Når der er en ond, er der også en god, når der er en rig, er der en fattig. Engang imellem spinder skæbnegudinderne tråden ujævnt. Eksempel: For mange bliver rige. De bliver ramt af hybris. Guderne skal opretholde ligevægten dvs. menneskene rammes af nemesis.

Derudover:
Se #4

Skriv et svar til: Apollinsk livssyn??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.