Historie

Cubakrisen - de to breve

26. januar 2004 af Ktulu (Slettet)
Hej hej alle

Vi arbejder i øjeblikket med Cubakrisen i historie. Jeg tænkte på, om der var nogen, som har kendskab til situationen med de to breve fra Khrushchev til Kennedy?
Til at opfriske hukommelsen lidt, kan jeg sige, at det handler om, at Khrushchev først sender et mådenholdent brev til kennedy, hvori han foreslår, at hvis USA dropper alle invasionsplaner m.m. overfor Cuba, så vil Sovjet fjerne raketterne på Cuba.
Næste dag sender Khrushchev så et andet brev, hvori han også kræver, at USA skal fjerne sine raketter i Tyrkiet.

Er der nogle (evt. jer, der har skrevet om Cuba-krisen i his. opg. eller SSO -eller andre) - som kender noget til omstændighederne ved og forklaringen på de to breve?

Enhver hjælp / brainstorming m.m. er meget velkommen! På forhånd - tak for hjælpen!

Brugbart svar (2)

Svar #1
26. januar 2004 af jacob-ng (Slettet)

Vel. Som du nok ved opdagede amerikanerne, at USSR pønsede på at omstille mellemdistanceraketter på Cuba, der ville få enorme konsekvenser for det indbyrdes magtforhold mellem de to supermagter - USA og USSR.

USA handlede ved at lave en såkaldt blokade (karantænezone), rundt om Cuba, der begyndte d. 24 oktober 1962. De russiske skibe standsede efterfølgende op på selve karantænelinien samme dag, og d. 27 oktober modtog JFK to breve fra Khrustjov, hvori det første som du siger, gav store indrømmelser og løfter om tilbagetrækning. Det andet brev stillede som sagt krav om tilbagetrækning af amerikanske raketter i Tyrkiet. Kennedy vælger at svare på det første brev og ignorerer fuldstændig det andet.

Det vurderes, at eftersom USSR allerede havde raketter, der fra eget territorium kunne beskyde amerikanske mål, at opstillingen af raketter på Cuba mest af alt var en provokation af USA. USSR opnåede via den amerikanske reaktion, at befæste deres indflydelse i det ellers amerikansk dominerede Latinamerika, da USA gav løfte om ikke at invadere Cuba.

Cuba-krisen var vendepunktet i den kolde krig, hvorfor man taler om afspændingen i de interne supermagtrelationer i perioden 1963-78. Det var bl.a efter Cuba-krisen, at det røde linie (telefonforbindelse mellem USA og USSR) blev oprettet. Khrustjov lagde samtidig i sine to breve til JFK op til, at de to lande skulle indgå en aftale om forbud mod kernevåbensforsøg.

Khrustjovs breve til JFK var altså et svar på den amerikanske blokade af Cuba. USA "gamblede" ved kun at vedkende det første brev, men den udeblevne konfrontation fik afgørende betydning for det videre forhold mellem de to supermagter.
Jeg håber, at det hjalp lidt.
Godt materiale: Bender og Gade: Stormagtspolitikken 1945-1982, men den har i måske allerede?

mvh
Jacob

Svar #2
26. januar 2004 af Ktulu (Slettet)

Mange tak for dit svar!

Vi læser "Kilder til belysning af Cubakrisen 1962" - som er Ted Sorensens beretninger smat de forskellige brevvekslinger mellem Kennedy, Khruschev, U Thant osv...

Jeg kender godt til resultatet af cubakrisen mht magtbalancen osv - det er mere en forklaring af selve de to breve, jeg søger: Hvorfor blev der i det hele taget sendt to breve, der var så forskellige? - hvordan og af hvem (der er stærke indicier på, at det jo ikke udelukkende var Khruschevs gerning) blev de udarbejdet og hvad forventede man af dem fra Sovejetisk hold, osv osv...

Brugbart svar (2)

Svar #3
26. januar 2004 af jacob-ng (Slettet)

Hmm...det er ikke et helt let spørgsmål. På nettet stødte jeg ind i en historieopgave, der beskæftiger sig lidt med den specielle brevsituation.
http://www.tornbjerg-gym.dk/historie/ny_side_5.htm

Jeg fandt også en engelsk hjemmeside, der fortæller lidt om situationen og indeholder de specifikke dokumenter og taler i den højspændte periode:
http://library.thinkquest.org/11046/sitroom/index.html

mvh
Jacob


Svar #4
26. januar 2004 af Ktulu (Slettet)

Takker igen - jeg har dog være inde på siden med historieopgaven - der, selvom det angives i problemformuleringen, ikke svarer på "Hvorfor skrev Khrushchev to breve til Kennedy, og hvilken betydning fik de for krisens udvikling? "...

Forresten læs lige Castros brevveksling med Khruschev, citat:
"Kære kammerat Fidel Castro
......I dit telegram af 27. oktober forslog du, at vi som det første skulle iværksætte et angreb med kernevåben mod fjendens territorium. "

Damn, Castro var da ikke ved sine fulde fem, - jeg har revurderet mit syn på Khruschev...



Skriv et svar til: Cubakrisen - de to breve

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.