Historie
latinamerikanske oprørsbevægelser
20. maj 2007 af
GuffeHamSelv (Slettet)
Hey, jeg har en opgave, hvor en af delopgaverne er at redegøre og analysere for udvalgte latinamerikanske oprørsbevægelsers mål og midler. Nogen som ved hvor jeg specifikt kan læse om de forskellige oprørsbevægelser fra latinamerika fra 1945 til i dag?
Svar #1
23. maj 2007 af Chr26 (Slettet)
Kan være god idé at begrænse sig til ét geografisk land, og én eller nogle få oprørsbevægelser/oprørere. Ellers kan det hurtigt blive uoverskueligt.
Prøv at gøre op med dig selv, hvad du gerne vil undersøge/vide?
........................
Den mest berømte af oprørerne i Sydamerika er selvfølgelig:
Guevara, Che
artikel i fx Lademanns Leksikon
……………………
Den Store Danske Encyklopædi:
Prøv at søge på ordene:
Latinamerika, Che Guevara, Gode Nabos Politik, guerilla, Sydamerika, Chaco(Chacokrigen)
Den Store Danske encyklopædi:
Søgte på (søg i hele teksten)”Sydamerika oprør” : Bolivia, Brasilien, Colombia, Ecuador, Peru,
Ved de enkelte lande står der noget om oprør i afsnit ”historie”
Fx ”Peru” er der henvisninger til andre artikler i Den Store Danske encyklopædi :
Lysende Sti, Den: peruviansk guerillaorganisation, blev oprettet i 1970.
MRTA: peruviansk guerillabevægelse, blev i 1984 en guerillabevægelse.
…………………………………………
Der er en bogserie om latinamerikanske lande:
Prøv at skrive i fritekst på www.bibliotek.dk :
”Lande i lommeformat. Syd- og Mellemamerika”
Og du vil få en masse lande.
Der er mange korte bøger i serien, som du måske kan bruge, som er hurtigt læst.
…………………
Hvis du vil vide noget om nuværende situation i landene: http://www.um.dk/da
Landefakta kan du også søge på nettet via ”bibliotekernesnetguide”
……………………
Netartikel om de to førnævnte guerillabevægelser fra Peru:
www.bibliotek.dk :
fritekst=guerillabevægelser og sprog=dansk og materiale=netdokumenter
Perus politiske fanger
Nielsen, Stig
Emne: Peru ; fængsler ; politiske fanger ; fængselsvæsen
Der blev slået hårdt ned på alle der var med i eller på mindste måde var mistænkt for at støtte de to guerillabevægelser i Peru. I dag sidder der knapt 2.000 politiske fanger i fængslerne
TIDSSKRIFTSARTIKEL: (Peru - sandhed uden forsoning?)Amnesty. - 2003, nr. 4. - S. 18-20 : ill. • 85 biblioteker •
Serie: Peru - sandhed uden forsoning?
I: Amnesty. - 2003, nr. 4. - S. 18-20 : ill.
Interviews
……………………
www.bibliotek.dk
emne=guerillabevægelser og ma=(fag1 og bå)
Encyclopedia of modern separatist movements
Hewitt, Christopher
Sprog: Engelsk
Emne: frihedsbevægelser ; guerillabevægelser ; terrororganisationer ; separatistbevægelser ; løsrivelsesbevægelser ; oprørsbevægelser
BOG: ABC-Clio, 2000 • 14 biblioteker •
Christopher Hewitt and Tom Cheetham
2000. xv, 366 sider, illustreret
Forlag: ABC-Clio
Sprog: Engelsk
Form: leksika
Opstilling i folkebiblioteker: 32.1
ISBN: 1-57607-007-7
Pris ved udgivelsen: kr. 715,00
…………………………………………
www.bibliotek.dk
emne=guerillabevægelser og materiale=skolemateriale
Medellín : verdens farligste by
Griswold, Eliza
Emne: Colombia ; Medellín ; kriminalitet ; narkotika ; vold ; guerillabevægelser ; politiske forhold
Lovlydighed er en sjælden luksus i den colombianske by, hvor voldelige narkobander og guerillaer kæmper om magten over gaderne
TIDSSKRIFTSARTIKEL: National geographic Danmark. - 2006, nr. 7. - S. 20-39 : ill. • 108 biblioteker •
Eliza Griswold
I: National geographic Danmark. - 2006, nr. 7. - S. 20-39 : ill.
Der findes et hav af materiale på www.bibliotek.dk
Men svært for mig at foreslå noget konkret materiale, da du ikke oplyser et specifikt land
Håber det hjalp lidt ( :
Prøv at gøre op med dig selv, hvad du gerne vil undersøge/vide?
........................
Den mest berømte af oprørerne i Sydamerika er selvfølgelig:
Guevara, Che
artikel i fx Lademanns Leksikon
……………………
Den Store Danske Encyklopædi:
Prøv at søge på ordene:
Latinamerika, Che Guevara, Gode Nabos Politik, guerilla, Sydamerika, Chaco(Chacokrigen)
Den Store Danske encyklopædi:
Søgte på (søg i hele teksten)”Sydamerika oprør” : Bolivia, Brasilien, Colombia, Ecuador, Peru,
Ved de enkelte lande står der noget om oprør i afsnit ”historie”
Fx ”Peru” er der henvisninger til andre artikler i Den Store Danske encyklopædi :
Lysende Sti, Den: peruviansk guerillaorganisation, blev oprettet i 1970.
MRTA: peruviansk guerillabevægelse, blev i 1984 en guerillabevægelse.
…………………………………………
Der er en bogserie om latinamerikanske lande:
Prøv at skrive i fritekst på www.bibliotek.dk :
”Lande i lommeformat. Syd- og Mellemamerika”
Og du vil få en masse lande.
Der er mange korte bøger i serien, som du måske kan bruge, som er hurtigt læst.
…………………
Hvis du vil vide noget om nuværende situation i landene: http://www.um.dk/da
Landefakta kan du også søge på nettet via ”bibliotekernesnetguide”
……………………
Netartikel om de to førnævnte guerillabevægelser fra Peru:
www.bibliotek.dk :
fritekst=guerillabevægelser og sprog=dansk og materiale=netdokumenter
Perus politiske fanger
Nielsen, Stig
Emne: Peru ; fængsler ; politiske fanger ; fængselsvæsen
Der blev slået hårdt ned på alle der var med i eller på mindste måde var mistænkt for at støtte de to guerillabevægelser i Peru. I dag sidder der knapt 2.000 politiske fanger i fængslerne
TIDSSKRIFTSARTIKEL: (Peru - sandhed uden forsoning?)Amnesty. - 2003, nr. 4. - S. 18-20 : ill. • 85 biblioteker •
Serie: Peru - sandhed uden forsoning?
I: Amnesty. - 2003, nr. 4. - S. 18-20 : ill.
Interviews
……………………
www.bibliotek.dk
emne=guerillabevægelser og ma=(fag1 og bå)
Encyclopedia of modern separatist movements
Hewitt, Christopher
Sprog: Engelsk
Emne: frihedsbevægelser ; guerillabevægelser ; terrororganisationer ; separatistbevægelser ; løsrivelsesbevægelser ; oprørsbevægelser
BOG: ABC-Clio, 2000 • 14 biblioteker •
Christopher Hewitt and Tom Cheetham
2000. xv, 366 sider, illustreret
Forlag: ABC-Clio
Sprog: Engelsk
Form: leksika
Opstilling i folkebiblioteker: 32.1
ISBN: 1-57607-007-7
Pris ved udgivelsen: kr. 715,00
…………………………………………
www.bibliotek.dk
emne=guerillabevægelser og materiale=skolemateriale
Medellín : verdens farligste by
Griswold, Eliza
Emne: Colombia ; Medellín ; kriminalitet ; narkotika ; vold ; guerillabevægelser ; politiske forhold
Lovlydighed er en sjælden luksus i den colombianske by, hvor voldelige narkobander og guerillaer kæmper om magten over gaderne
TIDSSKRIFTSARTIKEL: National geographic Danmark. - 2006, nr. 7. - S. 20-39 : ill. • 108 biblioteker •
Eliza Griswold
I: National geographic Danmark. - 2006, nr. 7. - S. 20-39 : ill.
Der findes et hav af materiale på www.bibliotek.dk
Men svært for mig at foreslå noget konkret materiale, da du ikke oplyser et specifikt land
Håber det hjalp lidt ( :
Svar #2
06. juni 2007 af GuffeHamSelv (Slettet)
takker for hjælpen :) har allerede min problemformulering i stil med det ovenstående, så en indskrænkning er nu ikke en mulighed... glæder mig til at komme igang med det!
Svar #3
06. juni 2007 af GuffeHamSelv (Slettet)
så altså.. det er den generelle tendens i verdensdelen, som der i hovedtræk skal tages fat på
Skriv et svar til: latinamerikanske oprørsbevægelser
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
