Oldtidskundskab

Platon

01. juni 2007 af Hannibal den store (Slettet)
Hej

er der nogen som ligger inde med noter til hulelignelsen af platon?

har allerede læst dem igennem som er her på siden, men de virker ikke så gennemarbejdede.

på forhånd mange tak.

Brugbart svar (5)

Svar #1
01. juni 2007 af rosiette (Slettet)

det har jeg ..kan lige skrive dem ned senere, for har rimelig meget stående, så du må selv sortere i det :-)

Brugbart svar (4)

Svar #2
01. juni 2007 af rosiette (Slettet)

Jeg har de her noter, håber du kan bruge dem til noget :-)

• Hulen er et billede af fænomenverden (uvirkelighed fordi den er uforanderlig) og fangen som frigøre sig og vandrer op i lyset symboliserer sjælens intellektuelle rejse til idéverden
• Hulelignelsen findes i værket ”staten” kap 7
• Den kaldes en lignelse fordi det er et billede på hvordan vi er og vi bør blive = kloge og opnå indsigt, få viden ved at bruge fornuften og tænkningen for at komme til idéverden
• Hulelignelsen er et billede på en vandring af sjælen til idéverden
• Hulelignelsens symboler: fangerne er lig os almindelige mennesker = tror på vores sanser og er vanemennesker, bålet er lig solen i den fysiske verden, hulen er lig fænomenverden, udenfor hulen er lig idéverden, mennesker udenfor hulen er lig filosofferne ( sjælen, ideen menneske), solen er lig det godes ide = Platons filosofiske gudsbegreb, idéverdens højeste ide = etik << det godeste (bedste)
erkendelsen << det sandeste,
Æstetik << det skønneste
• Hvad er problemet: problemformulering: uddannelse og menneskets Natur (linje 1- 3)
• Hulemenneskerne ligner os fordi vi for det meste er tilfreds med hvad vi ser uden at tænke nærmere over hvor skyggen kommer fra (l 4-65)
• Konklusionen er at fangerne mener (doxa) at skyggerne er det virkelige
• Hvad sker der med den frigivne: Når fangen kommer op i lyset, bliver han blændet og forvirret og mener at skyggerne i hulen er sandheden (l 66 – 91)
• Hvilke stadier skal den frigivne igennem for at nå erkendelse: Tvang, lidelse, forvirring, vrede 2: kan først se spejlbilleder og sanse om natten i månelys (lavere form for erkendelse (l 118-128), 3: I stand til at se solen (højere form for erkendelse (l 130- 135), 4: forstår at solen er årsag til alt (højeste form for erkendelse). Det godes ide er årsag til alt (l 140-145) (L 92- 145)
• Hvordan ser den frigivne på sin gamle hulebolig nu: den frigivne er nu glad for sin indsigt i idéverden og tager afstand fra huletilværelsen ( l 149- 155) ( l 165- 175)
• Hvordan ville det gå ham hvis han gik ned i hulen igen: Hvis den kloge kom ned i hulen igen ville han muligvis hånes for manglende ” hule-evner” og måske slås ihjel ( Platon tænker på Sokrates)

Svar #3
01. juni 2007 af Hannibal den store (Slettet)

tusind tak.. det var lige det jeg manglede..:)


Brugbart svar (1)

Svar #4
01. juni 2007 af rosiette (Slettet)

Det glæder mig! Held og lykke :-)

Brugbart svar (1)

Svar #5
27. maj 2011 af Sandi1992 (Slettet)

tusind tak, det er lige hvad jeg skal bruge til filosofi!

men jeg har lige et spørgsmål til det sidste punkt: hvorfor vil han blive slået ihjel hvis han kom tilbage til hulen? vil han ikke bare føle at de andre er dummere, fordi han netop er blevet klogere af at komme ud og opleve tingene selv?


Skriv et svar til: Platon

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.