Historie

Kildekritik!

10. juni 2007 af MiaMette (Slettet)
Man kalder Herodot for historiefagets fader*, men han opfyldte jo langt fra kravene om kildekritik og angivelse af troværdig kilde. Fx er historien om Kroisos jo også et sagn/myte, hvor Herodot prøver at forklare Kroisos' uheld med historien om Gyges og hybris/nemesis. Kroisos møder også Solon, som slet ikke levede på samme tid som Kroisos.

Hvorfor er det så alligevel, at man mener at Herodot er "historiens fader"?

*"Der er tidligere historieskrivere end Herodot, først og fremmest Hekataios, men Herodot er den første, der er overleveret, og allerede i oldtiden blev han opfattet som grundlægger af historiegenren. Cicero kalder ham således "historiens fader" (pater historiae)." - http://da.wikipedia.org/wiki/Herodot

Brugbart svar (0)

Svar #1
10. juni 2007 af GitteMH (Slettet)

Hej, er ret sikker på at der er oprettet et indlæg om nøjagtig samme emne for et par dage siden - prøv evt. at søge efter det - det kan jo være at svaret på spørgsmålet findes der..

Svar #2
10. juni 2007 af MiaMette (Slettet)

Det er der ikke. Det var nemlig mig, der oprettede indlægget :/
Beklager for dobbeltpostningen, men det andet var ikke særlig tydeligt, og derudover fandt jeg også ud af nogle af spørgsmålene.

Brugbart svar (0)

Svar #3
10. juni 2007 af jeppetoft (Slettet)

Det mener jeg er fordi, at Herodot var den første til at beskrive noget, der rent faktisk VAR foregået. Tidligere var der blot tale om historier, men ikke historiske begivenheder. Herodots værker er dog som du selv skriver ret utroværdige, da han vælger at tilføje nogle mytiske træk: Achilleus i Iliaden og Odysseus' rejse - bare for at nævne et par eksempler.

Men tag lige svaret med forbehold, for jeg er ikke engang helt sikker.

Mvh.
Jeppe

Svar #4
10. juni 2007 af MiaMette (Slettet)

Ok... tak.

Herodot skrev ikke Iliaden eller Odysseen, det gjorder Homer, men han skrev "Historie" (tror også det var ham, der fandt på ordet historie, hvilket betyder undersøgelse).

Skriv et svar til: Kildekritik!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.