Historie

Hossbach-notatet

12. juni 2007 af mariamariamariamaria (Slettet)
Jeg skal snart op i historie, men jeg har problemer med helt at forstå Hossbach-notatet, fordi jeg synes det er indviklet. Er der nogen, som kan give mig et referat af teksten/kilden, samt en analyse? Jeg har kilden fra "Mellemkrigstiden og 2. Verdenskrig 1919 - 1945.
Det ville være rart hvis nogen vil hjælpe :)
På forhånd tak.

Brugbart svar (0)

Svar #1
12. juni 2007 af holretz (Slettet)

Prøv at præciser hvad det er du ikke forstår - der er ikke nogen her, der gider at lave arbejdet for dig...

Svar #2
12. juni 2007 af mariamariamariamaria (Slettet)

Jeg har læst kilden, men jeg forstår ikke hvad det går ud på.
Hvis nogen kan fortælle mig det i korte træk eller selv havde noter liggende ville det være perfekt. Det er jo ikke fordi jeg vil have jer til at sætte jer ned og læse det osv.
Kun hvis i har noget liggende om det!

Brugbart svar (1)

Svar #3
12. juni 2007 af holretz (Slettet)

I dette møde gør Hitler rede for sit syn på Tysklands nuværende stilling i verden, og hvilke mulige fremtidsscenarier der findes for landet.

Han indleder med at fortælle at målsætningen for den tyske politik er at skaffe livsrum "lebensraum" for det tysk folk (og også dem uden for Tyskland, der blev betragtet som en del af det tyske folk. Østrigerne, og de tyske mindretal i østlandene blev medregnet - det er det der hedder "medlemmer af racefælleskabet" - det er dem han tænker på, når han snakker om racefællesskabet (min kommentar))

Hitler mener at Tyskland (og "racefællesskabet") vil bukke under, hvis der ikke findes ekstra livsrum i løbet af 2-3 generationer. Primært p.g.a. overbefolkning.

Inden man kan komme så vidt at der kan findes en løsning på dette skal Tyskland gøres stærkere.

Han diskuterer forskellige løsninger på dette problem:

1) Man kan forsøge at gøre Tyskland selvforsynende med råvarer, men det er ikke nogen farbar vej. Alene det at skaffe fødevarer nok til den voksende befolkning er umuligt hvis der kun skal bruges tyskproducerede råvarer.

2) Man kan deltage mere i verdenshandelen for at opbygge Tyskland af den vej

Han springer så noget i det, foi istedet for at snakke om verdenshandel begynder Hitler at snakke om de andre europæiske magter, især England og Frankrig. Han belyser deres styrker og svagheder, og kommer frem til at det ikke er en farbar vej for Tyskland at blive en kolonimagt. Udvidelsen af det tyske territorium skal ske i nærheden af Tyskland istedet.

Hitler går så over til at diskutere forskellige tidshorisonter for hvornår det vil være mest gunstigt at starte en krig, og hvoledes England og Frankrig vil stille sig til erobringen af Østrig og Tjekkoslovakiet. Han opregner også fordelene ved at erobre Østrig og Tjekkoslovakiet.

Der følger så en længere diskussion frem og tilbage om de militære muligheder for de ovennævnte operationer.

Dette er i korte træk hvad diskussionen går ud på.


Svar #4
12. juni 2007 af mariamariamariamaria (Slettet)

"Medlemmer af racefælleskabet" - er det dem, som kaldes for "Sudetertyskerne"?

Og mange mange tak! Det giver meget bedre forståelse! :)

Brugbart svar (0)

Svar #5
12. juni 2007 af holretz (Slettet)

Nej, det er ikke kun Sudetertyskerne. Østrigerne, sudetertyskerne (I Tjekkoslovakiet), nogle tyske mindretal i Polen (I Gdansk området - på tysk kaldet Danzig) og nogle tyske mindretal i de øvrige østlande inklusive Rusland (så vidt jeg ved) blev alle regnet som en del af det tyske folkefællesskab.
På samme måde var (og er) der i grænseområderne mellem Tyskland og Frankrig tyske mindretal, og det tyske mindretal i Sønderjylland o.s.v. Alle disse blev medregnet fordi de kort og godt ansås for at være "tyskere" - også selv om de ikke geografisk var i Tyskland.





Brugbart svar (1)

Svar #6
09. juni 2008 af Sød lakrids (Slettet)

Du skal være opmærksom på, at man som kildekritik ved dette notat har diskuteret, om det er "rigtigt" eller om det blev opfundet til bevisføringen ved Nürnbergprocessen.

Skriv et svar til: Hossbach-notatet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.