Samfundsfag

Betalingsbalancen

21. juni 2007 af T.Fuglsang (Slettet)
Hej
Jeg ved der er blevet postet om dette før, men jeg får står ikke helt de gamle poster.

Jeg ved at betalingsbalancen består af 2 poster; De løbende poster og kapitalposterne. Mine spørgsmål er så følgende:


Nogen der kan komme med eksempel på de løbende poster og kapitalposterne?

Er kapitalposterne de overførsler af udenlandsk valuta som sker mellem Danmark og andre lande?

Et underskud på de løbende poster vil det altid blive opvejet ved et overskud på kapitalposterne, og et overskud på de løbende poster vil dette blive trukket ned af et underskud på kapitalposterne. Eller sagt med andre ord: De løbende poster+kapitalposterne=0 ?


Håber nogen vil svare på trods af at der før er blevet skrevet om betalingsbalancen herinde.

Brugbart svar (1)

Svar #1
21. juni 2007 af chinpo (Slettet)

De løbende poster indeholder en rækker poster, som vedrører indkomstdannelsen i Danmark, og angiver ændringen i landets samlede formueposition.

Handelsbalancen
+ Tjenestebalancen

= Vare- og tjenestebalancen*
+ Løn og formueindkost fra udlandet(NETTO)
+ Løbende overførsler

= LØBENDE POSTER

Her kan du altså så, hvilke delposter som indgår i de løbende poster. Det der bl.a. påvirker de løbende poster, er altså vores køb og salg af varer og tjenester.

*Vare - tjenestebalancen viser hvorledes udlandet(NETTO) påvirker efterspørgslen efter varer i vores økonomi.

Mht. kapitalposterne, også kaldet de finansielle poster, kan det jo siges, at de holder styr på alle finansielle handler og overførsler, et eksempel kunne være investeringer.
_____________________________________________________

Man vil altid sige, at den samlede betalingsbalance, skal give 0 pga. det dobbelte bogholderis princip, altså:

Løbende poster
+ finansielle poster
+ Udlignende poster(fx fald i valutareserven)
= 0 !!

Så ja, hvad du skriver er korrekt.

Men under frit flydende valutakurs, vil de udlignende poster være identisk med 0, og derfor er det altså alene markedskræfterne, som bestemmer kursen, derfor:

Løbende poster + finansielle poster = 0

Derved bliver ovenstående ligning en ligevægtsbetingelse for valutamarkedet når kursen er frit flydende..

Håber det hjalp lidt.. Fik ikke lige tjekket hvilket niveau du er på, men håber ikke, at det blev alt for voldsomt?

Svar #2
21. juni 2007 af T.Fuglsang (Slettet)

okay, takker for svare. Det var på lidt højere niveau end jeg havde håbet på, men forstod da noget af det. Men jeg forstod ikke lige det her:

"Men under frit flydende valutakurs, vil de udlignende poster være identisk med 0, og derfor er det altså alene markedskræfterne, som bestemmer kursen, derfor:

Løbende poster + finansielle poster = 0

Derved bliver ovenstående ligning en ligevægtsbetingelse for valutamarkedet når kursen er frit flydende.. "

Kunne du skrive det lidt mere simpelt, eller meget mere simpelt, så jeg kunne forstå det. Jeg har "kun" national økonomi på C-niveau :)

Brugbart svar (0)

Svar #3
21. juni 2007 af chinpo (Slettet)

Okay, det var også det afsnit jeg var lidt bange for, om du ville få fat i.
Hvis det drejer sig om C-niveau, så synes jeg bare du skal gemme det med valutakursen.
I har sikkert ikke beskæftiget jer særlig meget med fast og flydende valutakurs endnu?

Svar #4
21. juni 2007 af T.Fuglsang (Slettet)

nej det har vi ikke rigtig været inde på. Men jeg forstår bare ikke helt hvorfor at den samlede betalingsbalancen giver 0.

Hvis nu Danmark investere i Brasilien ved at købe nogle brasilienske oblikationer, for f. eks 100 mill.kr. Hvordan bliver denne negative kapitalpost eller finansiellepost så opvejet af de løbende poster, så den samlede betalingsbalance giver 0?

Ved ikke om det er et total dumt spørgsmål, men jeg kan bare ikke lige se hvordan det kan være at den samlede betalingsbalance giver 0.

Brugbart svar (2)

Svar #5
21. juni 2007 af chinpo (Slettet)

Jeg ved ikke om du har haft erhvervsøkonomi og kender til det dobbelte bogholderis princip?
Dette siger, at alle transarktioner skal posteres to gange, for at undgå fejl. Hvis du køber en varer debiterer du denne på varerlageret og krediterer kasse, hvis varen betales kontant - et lille sidespring, men du kender med garanti til debet og kredit?

Lad os sige, at Danmark køber for 1 million kroner bananer i Brasilien. Vi har nu 1 million på de løbende poster (under handelsbalacen)som viser et minus, da handlen har forværret vores løbende poster.

Der skal jo betales for disse bananer, hvilket vil påvirke de finansielle poster med den samme sum, da Brasilien selvfølgelig ikke vil acceptere et andet beløb. De finansielle poster viser nu et plus på 1 million kroner.

Disse to transarktioner udligner hinanden, og derfor vil betalingsbalancen balancere og give 0.

Gav det mere mening?

Brugbart svar (2)

Svar #6
21. juni 2007 af chinpo (Slettet)

For god ordens skyld, skal jeg måske lige sige, at når Danmark importerer varer/tjenester bliver dettte registeret som DEBIT på de løbende poster.
Dette medfører selvsagt en KREDITERING på de finansielle poster, for at skabe balance, men det skulle nu gerne fremgå af mit tidligere indlæg.

Skriv et svar til: Betalingsbalancen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.