Historie

help middelalder

07. januar 2008 af Nisa1 (Slettet)
nogen der kan fortælle lidt om københavns grundlæggelse i 1167?

Brugbart svar (0)

Svar #1
07. januar 2008 af akadina (Slettet)

Jeg tror at du vil have gavn af dette http://da.wikipedia.org/wiki/K%C3%B8benhavns_historie

Brugbart svar (0)

Svar #2
07. januar 2008 af akadina (Slettet)

Prøver lige igen : http://da.wikipedia.org/wiki/K%C3%B8benhavns_historie

Ellers så søg på 'Københavns historie' på Wikipedia

Brugbart svar (0)

Svar #3
08. januar 2008 af TanteOda (Slettet)

Tryk på linket og tilføj resten i adressefeltet.

Brugbart svar (0)

Svar #4
11. januar 2008 af Chr26 (Slettet)

Her er nogle artikler og bøger om København i middelalderen og Kbh. i 1100 tallet, du kan vælge imellem :



Lademanns leksikon. Søg på: ’København/Historie’, ’Absalon’
………………………………………………

Den store danske encyklopædi. Søg på: ’København/Historie’, ’Absalon’
………………………………………………

Her er noget om emnet på en pålidelig netside:

http://www.danskhistorie.dk/index.php?id=648

………………………………………………


Fundet via www.bibliotek.dk :

Du søgte på: fritekst=1100 og emne=københavn og emne=historie og ma=bå og sprog=dansk

Pless, Irene
Ind til byen : Københavns Bymuseum
tekst: Irene Pless og Jørgen Selmer
Emne: historie ; byudvikling ; København
BOG: Skoletjenesten, 1997 • 16 biblioteker •
tekst: Irene Pless og Jørgen Selmer, fotos...: Torben Eskildsen, kort: Lars Møller Nielsen
36 sider, illustreret (nogle i farver) + 1 lærervejledning
Forlag: Skoletjenesten
Form: undervisningsmaterialer
Målgruppe: for folkeskolen
Opstilling i folkebiblioteker: 46.3
Biblioteket anbefaler: Fra 14 år
Udgivet i forbindelse med udstilling på Københavns Bymuseum
På omslaget: En rejse fra Høje-Taastrup i 1990'erne til Havn i 1100-tallet
Med litteraturhenvisninger
ISBN: 87-87902-70-2
Pris ved udgivelsen: kr. 25,00 net.
Indhold: Ind til byen ; Høje-Taastrup, Albertslund, Brøndbyøster 1990'erne - 1950'erne ; Rødovre 1940'erne - 1920'erne ; Valby 1890'erne ; Sorte Hest 1880'erne ; Vesterbro Torv 1870'erne ; Trommesalen 1860'erne ; Vestervold 1850'erne ; Inden for byens porte 1850-1800 ; Højbro Plads 1795 ; København i 1700-tallet ; København i 1600-tallet ; Skoubogade i 1500-tallet ; Havn i 1100-tallet

………………………………………………
Jensen, Nils Aage, f. 1935
Absalon : en biskop i krig
Emne: Absalon ; København ; venderne ; krige ; middelalderen ; historie ; 1100-1199
Fortælling om biskop Absalon, hans politiske indflydelse og krigene mod venderne
BOG: 1. udgave, 1. oplag. Politiken, 2006. (Politikens børnebøger) • 68 biblioteker
illustreret af Ingo Milton, redaktør: Lea Carlsen og Kamilla Jørgensen
57 sider, illustreret i farver
Forlag: Politiken
Serie: Politikens børnebøger
Opstilling i folkebiblioteker: skønlitteratur
Biblioteket anbefaler: Fra 10 år
Originaludgave: 2006
ISBN-13: 978-87-567-8286-9
ISBN: 87-567-8286-1
Pris ved udgivelsen: kr. 89,00

………………………………………………
Fabricius, Hanne
Københavns topografiske udvikling indtil 1300
Emne: topografi ; historie ; København ; middelalderen ; 1000-1099 ; 1100-1199 ; 1200-1299
BOG:
redaktion: Ulla Lund Hansen og Birger Storgård. Det Kongelige Nordiske Oldskriftselskab, 1999. (Aarbøger for nordisk oldkyndighed og historie, 1998) • 5 biblioteker •
283 sider, illustreret
Forlag: Det Kongelige Nordiske Oldskriftselskab
Serie: Aarbøger for nordisk oldkyndighed og historie ; 1998
Opstilling i folkebiblioteker: 46.3
ISBN: 87-87483-47-5

………………………………………………
Kræmmer, Michael
Den hvide klan : Absalon, hans slægt og hans tid
Emne: Absalon ; Hvide, slægten ; 1100-1199 ; middelalderen ; København ; Roskilde ; Lund ; Sverige ; historie
Om ærkebiskop Absalon (ca. 1128-1201) og den udvikling der sker i middelalderens Danmark, hvor Absalons venskab med Valdemar den Store bliver udgangspunktet for en dynamisk og magtfuld alliance mellem konge og kirke
BOG: 2. oplag. Spektrum, 1999 • 104 biblioteker
kort og slægtstavler er tegnet af Inger Bjerg Poulsen
197 sider, illustreret
Forlag: Spektrum
Opstilling i folkebiblioteker: 96.1
På omslaget: Om Absalon og hans slægt og om magtspillet og magtens mænd i Danmark i det 12. århundrede
Med litteraturhenvisninger
ISBN: 87-7763-195-1
Pris ved udgivelsen: kr. 248,00
………………………………………………

Du søgte på: fritekst=middelalder og emne=københavn og emne=historie og ma=bå og

Københavns Amt - kulturhistorisk oversigt
Emne: historie ; bebyggelse ; byudvikling ; Københavns Amt ; København
Beskrivelse af byudviklingen i amtets kommuner
BOG: • 1 bibliotek •
3 bind, illustreret (nogle i farver)
Form: registranter
Med litteraturhenvisninger
[Bind 1] : Nyere tid 1536-1997 / Peter Sorenius, Jens Johansen, Niels Peter Stilling ; redaktion Peter Sorenius. - 1999
[Bind 2] : Middelalder 1050-1536 / Jens Henrik Jønsson. - 2002
[Bind 3] : Oldtiden indtil 1050 / Linda Didia Boye. – 2006

………………………………………………
Gabrielsen, Karsten
Bispeby & kongestad : København i middelalder og renæssance
Emne: historie ; middelalderen ; renæssance ; København
BOG: Skoletjenesten, for Københavns Bymuseum, 1999 • 27 biblioteker •
52 sider, illustreret (nogle i farver)
Forlag: Skoletjenesten
Opstilling i folkebiblioteker: 46.3
Biblioteket anbefaler: Fra 15 år
Udgivet i forbindelse med udstilling på Københavns Bymuseum
Med litteraturhenvisninger
ISBN: 87-87902-73-7
Pris ved udgivelsen: kr. 40,00 net
………………………………………………

Wozniak, Stine
Absalons hemmelighed : vi graver efter historien
Emne: København ; historie ; arkæologi
Om arkæologernes fund i København fra middelalderen til i dag og hvad historien fortæller os om mennesker og by
BOG: DR, 2007 • 1 bibliotek •
illustrator: Jesper Tom-Petersen
48 sider, illustreret i farver
Forlag: DR
Opstilling i folkebiblioteker: 46.3
Biblioteket anbefaler: Fra 12 år
ISBN-13: 978-87-7680-273-8
Pris ved udgivelsen: kr. 199,95

Du kan læse mere om denne bog ved at søge ’1167’
på : http://www.historie-online.dk

………………………………………………

Denne bog kan købes fra 7. januar 2008:

København
af Hans Gregersen
Pris: DKK 198,00
Levering: 3-10 hverdage

Indbinding: Hæftet
Forlag: Højers
Udgivet: 07-01-2008
Udgave: 1
Udg./opl.: 1. udgave, 1. oplag
Sprog: Dansk
ISBN: 8791111978
ISBN-13: 9788791111976
København har siden begyndelsen af 1400-tallet været Danmarks hovedstad, og det har selvfølgelig sat sit præg på byen, at landets monarker siden har boet her. Det er også fra København, at regering og Folketing leder Det danske Rige.

En række vigtige begivenheder i Danmarks historie har udspillet sig i hovedstaden, og det gør historien levende, at det stadig er muligt at opleve mange af de steder, hvor det skete: Ildebrande, belejringer og andre krigshandlinger, pestepidemier og politiske begivenheder. Hertil kommer de mange berømtheder, der har færdedes i byens gader. Samtidig med at historien er nærværende rundt om i den indre og ældste del af byen, er København en sprællevende moderne metropol med en bankende puls døgnet rundt. Her er cafeer, restauranter, teatre, museer, biografer, forlystelser og en række specialforretninger, der alt sammen er med til at lokke et stort antal danske og udenlandske turister på besøg.

Bogen fortæller i overskuelig form om København fra byens officielle grundlæggelse i 1167 og frem til i dag. Det er først og fremmest det gamle København, der behandles. Altså det, vi kender som den indre by eller København bag voldene. En række seværdigheder bliver også omtalt.
Bogen er især tiltænkt lærere og elever, der skal på lejrskole i København. Den vil ligeledes være oplagt i forbindelse med opgaveskrivning og projektarbejde og som en generel introduktion til hovedstaden.

Bogens kapitler er:


Fra Havn til København
Christian 4.s København
Enevældens by
Guldalderen og dens mennesker
Byen får vokseværk
Nye tider
Hvad skal du ellers se?

Bogen er fyldt med masser af farve- og enkelte sh-fotos. Bogen indeholder desuden en række opgaver.
………………………………………………

Politikens oplysning
Hvornår blev København hovedstad?

http://politiken.dk/pol_oplys/article170497.ece

Det nærmeste, vi kommer det, er dette citat fra Salmonsens Konversationsleksikon under opslagsordet Kjøbenhavn: »28. oktober 1422 udstedte Erik af Pommern sine Privilegier for Kjøbenhavn, som fra nu af udviklede sig til at blive Rigets Midtpunkt - hertil bidrog især, at den fra nu af blev Station for Rigets Flaade - og senere hen Regeringens Sæde«.
Københavns grundlæggelse skete i 1167, og byen blev fejret med et stort 800-års jubilæum i 1967.

………………………………………………

Måske kan du få tilsendt brochure om emnet fra Københavns bymuseum? :
Eller hvis du bor på sjælland evt. tage hen på museum.

http://www.bymuseum.dk

http://www.aok.dk/udstilling/koebenhavns-bymuseum

………………………………………………
Du kan også finde lidt på Københavns kommunes egen hjemmeside : http://www3.kk.dk/

Ved på siden at søge : Københavns historie
………………………………………………

Der er også lidt på den officielle turist side for København og omegn:

http://www.visitcopenhagen.dk

Ved på siden at søge : 'Om København'


I 1167 får Biskop Absalon magten over byen
Saxo Grammaticus' Danmarkskrønike 'Gesta Danorum' (Danernes Bedrifter) er den primære kilde til landets tidlige historie. Den blev beordret af Biskop Absalon, der om nogen kan siges at være grundlæggeren af København.

Saxo skriver, at Kong Valdemar i cirka 1150 gav Absalon magten over byen, hvorefter han i 1167 "bygged borg ved havn". Således grundlagde han den by, han kaldte København, købmændenes havn.

Danmarks kystlinie var blevet plyndret af vendiske sørøvere i mange år, så Absalon fik til opgave at bygge et fort omkring sin nye by. Ruinerne fra dette fort kan stadig ses i et museum under Chritiansborg. Sørøverne blev holdt væk takket være fortet, der også blev udganspunktet for Danmarks baltiske rige.

………………………………………………

Mere om Absalon:
http://www.emu.dk/gsk/fag/his/historie-kanon/absalon.html


Håber det var en hjælp. ( :


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. januar 2008 af Chr26 (Slettet)

Fandt nogle flere links om emnet her:

http://www.bymuseum.dk/lista2.asp?cat=186&posid=186


Skriv et svar til: help middelalder

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.