Oldtidskundskab

Platon

28. februar 2008 af LKDK (Slettet)
Hey oldtidskundskabs læsende mennesker..

Jeg skal snart aflevere mit AT 12 projekt, og har lidt brug for hjælp. (ellers ville jeg nok ikke skrive her)

Spørgsmål: var Platon tilhængere af aristokratiet eller oligarkiet(enemandsvælde)?

Brugbart svar (1)

Svar #1
28. februar 2008 af Sherwood (Slettet)

Jeg kan ikke svare dig. Men oligarki er ikke enemandsvælde!! Det er fåmandsvælde.

Brugbart svar (1)

Svar #2
28. februar 2008 af JuMMe^ (Slettet)

Fra wikipedia og hulelignelsen:
Det kan se mærkeligt ud, at i samme åndedrag, som han indser den politiske uegnethed hos den, som “vender tilbage efter at have gennemtænkt det guddommelige”, er Platon i gang med at beskrive idealstaten, styret af filosof-konger, en betegnelse, der betyder, at de har regelmæssig kontakt med det godes væsen. I realiteten modsiger han ikke sig selv, for pointen i "Staten" er, at nogle (filosof-kongerne) er egnede til at styre, mens andre kan tjene staten ved at være soldater og resten må gøre gavn i de forskellige erhverv, de nu er bedst egnede til.

Det er altså forbeholdt nogle enkelte at "se lyset", som man siger endnu i dag. Disse få bliver derved sat i stand til at lede samfundet til alles bedste. Det ses, at demokratiet bestemt ikke var Platons idealstat, og at han snarest foretrak et styre ved en slags vidensaristokrati, hvor det er en minioritet (filosofferne), der bestemmer.


Brugbart svar (1)

Svar #3
01. marts 2008 af Epimetheus (Slettet)

Man kunne vel kalde det et meritokrati. Iøvrigt er det interessant at der i øjeblikket arbejdes på en demokratisk konstruktion i Kina, som bygger på netop denne tanke.

Brugbart svar (1)

Svar #4
01. marts 2008 af Barehende (Slettet)

Epimetheus: Ved du hvor i Kina det er, og hvor man kan finde materiale om det? Det lyder rigtig spændende, og jeg kan nemt bruge det i min AT-opgave.

Brugbart svar (1)

Svar #5
06. marts 2008 af Carlita91 (Slettet)

Han gik vel ind for oligarki, altså fåmændsvælde, i det han mente, at få og kompetente mennesker burde styre samfundet (her menes filosofferne).

Brugbart svar (1)

Svar #6
31. maj 2010 af Kool_Beans (Slettet)

 Han gik ind for et aristokrati, altså et styre af de bedste. Princippet er at de bedste (altså, de kloge) styrer for alles bedste. Derfor er hans samfund inddelt i 3 grupper, som han forklarer som en krop:

Øverste: 

Hovedet: Filosofferne (De besidder SOFIA = visdom)

Brystet: Vogterne - statens beskyttere, soldater (De besidder ANDREIA = mod)

De lavere dele: Producenterne (som besidder mådehold = sofrosyne)

Han går altså ikke ind for et demokrati og OLIGARKI!

Oligarki var fx. Spartas styreform, og den kan bedst beskrives som et styre af de bedste for deres eget bedste. 


Skriv et svar til: Platon

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.