Historie

Plinius' to breve

30. april 2008 af mtth (Slettet)
hvor er det muligt at få fat i Plinius' to breve?
jeg har søgt på bibliotek.dk, men der er det ikke muligt at bestille bogen hjem, da den kun findes på det kongelig bibliotek.

jeg er ikke så meget for at få dem fra et tilfældigt sted på nettet, da lærerne ikke altid mener det er troværdigt derfra.

Brugbart svar (1)

Svar #1
30. april 2008 af TanteOda (Slettet)

Ring til Det Kongelige Bibliotek og bed om en aftale der evt. omfatter kopiering af vigtige dele af breve. Efterfølgende kan du bruge dem som bilag i din opgave. Hvor du så har læst brevene i den mellemværende periode, er jo flintrende ligegyldigt, idet du jo skriver i kildelisten at bilagene er kopi efter aftale fra KB. Se også http://www.kb.dk/da/priser/index.html.

Blot et forslag!

TanteOda

Brugbart svar (1)

Svar #2
04. maj 2008 af Bruger slettet (Slettet)

I Danmark findes autoriseret opgavefordeling mellem bibliotekerne, så ring ALDRIG ALDRIG til Det kongelige Bibliotek og bed dem skaffe ting, du har fundet i bibliotek.dk!!!
Dit lokale folkebibliotek har bedre opslagsmuligheder end bibliotek.dk, de er mere trænede i at slå op - og de får offentlige kroner til at lave den slags undersøgelser for dig. Det gør Det kongelige Bibliotek ikke.

Inden vi går i gang med at skaffe noget, skal vi lige vide, HVILKE to breve, du tænker på, og hvilket SPROG du skal bruge brevene på? Og i virkeligheden også: HVILKEN Plinius? For der er to, Plinius den Ældre (23-79), der var videnskabsmand og forfatter - og morbror til Plinius den Yngre (61-113), der var politiker og kendt for sine breve.

Plinius den Yngre har blandt andet skrevet to breve, der handler om, hvorledes hans morbror, Plinius den Ældre døde:
"Ved Vesuvs udbrud 24.8.79 døde Plinius [den Ældre] under udforskningen af naturfænomenet, formentlig kvalt af giftgasser fra eruptionen. Hans nevø har givet en fremragende øjenvidneskildring af katastrofen og morbroderens død i to breve til Tacitus (ep. 6.16 og 6.20)."

Citeret fra Gyldendals Online Leksikon

Måske er det de to breve, du søger?

Originalsproget latin eller en oversættelse?

De latinske tekst findes i masser af undervisningsbøger i latin.

Du kan finde en dansk oversættelse her:

BOG
Opstilling i folkebiblioteker: 88.2
Plinius Caecilius Secundus, C.
Plinius' breve / udgivet af Selskabet til Historiske Kildeskrifters Oversættelse ; oversat fra latin af Gunnar Andersen. - Munksgaard, 1966. - 419 sider

De findes udgaver, som folkebibliotekerne har købt, hvor der er parallel originaltekst på latin og dansk oversættelse:

BOG
Opstilling i folkebiblioteker: 88.1
Plinius Caecilius Secundus, C.
Plinii atque Traiani epistolae selectae e libro decimo = Plinius og Trajan : udvalgte breve fra 10. bog / udvalgt og oversat af Jørgen Bjernum. - Nyt Nordisk Forlag, 1973. - 55 sider og gloser (12 sider). - (Latinske texter med dansk paralleloversættelse ; 2)
ISBN: 87-17-01739-4
Latinsk og dansk tekst

BOG
Opstilling i folkebiblioteker: 88.2
Plinius Caecilius Secundus, C.
Breve fra Plinius : Epistolæ, 6. bog, kap. 16 : epistolæ, 6. bog, kap 36 : epistolæ, 6. bog, kap 20 ; Indskrifter fra Pompeji. - Kbh. : Alati, u.å.. - 11 sider. - (Oversættelse ; nr. 25 B)
Oversat fra latin

Henvend dig til dit lokale folkebibliotek, forklar, hvad du skal bruge og bed dem skaffe materialet.

Så findes der er fremragende sted på nettet, der hedder PERSEUS DIGITAL LIBRARY. Det har specialiseret sig i den klassiske oldtid og det vedligeholdes af TUFTS University, så det er ikke noget, hr hvem-som-helst har lagt ud - hvis din lærer ikke kender det, vil det glæde ham at få henvisningen :)
www.perseus.tufts.edu/
Her ligger parallel originaltekst på latin og engelsk oversættelse.
Der er desværre problemer med webstedet lige nu, ikke alene på Tufts University, men også på de kopier, der ligger blandt andet på en server i Berlin, så lige nu kan jeg ikke give dig mere præcis henvisning end ovenstående link dette:

Perseus Texts & TranslationsTexts and Translations of ancient Greeks, and Romans.
www.perseus.tufts.edu/Texts.html
Prøv senere

Og print i øvrigt denne forumpost ud og tag den med på folkebiblioteket, hvor de kan hjælpe dig med at få fat i lige de to breve, du efterspørger. På det sprog, du efterspørger :)
Mvh
Ms Nielsen



Brugbart svar (1)

Svar #3
04. maj 2008 af Bruger slettet (Slettet)

Glemte: HVis du benytter PERSEUS fra Tufts eller søger en anden engelsk oversættelse, så husk at i den angelsaksisk-sprogede del af verden, kalder de Plinius for Pliny, se fx http://en.wikipedia.org/wiki/Pliny_the_Younger

Brugbart svar (1)

Svar #4
11. maj 2008 af Bruger slettet (Slettet)

Plinius den Yngres breve findes på Perseus Digital Library's gamle server her:
http://www.perseus.tufts.edu/cgi-bin/ptext?doc=Perseus%3Atext%3A1999.02.0139;layout=;loc=1.1.1;query=toc

Vil i øvrigt gøre opmærksom på, at Perseus Digital Library har en online:
* engelsk-latin/latin engelsk ordbog
*engelsk græsk / græsk engelsk ordbog
http://www.perseus.tufts.edu/hopper/search

Der er hul igennem nu, men det virker MEGET langsomt :)

Brugbart svar (1)

Svar #5
11. maj 2008 af Bruger slettet (Slettet)

Øv! Studieportalen har klippet første link over, så det dur ikke :(

Her er linket til Plinius' breve på Perseus' gamle server igen, men jeg har indføjet et mellemrum efter www og før .

Så kan du se, hvorledes linket ser ud - men du må selv fjerne mellemrummet, når du kopierer adressen over i adressefeltet på din browser:

http://www .perseus.tufts.edu/cgi-bin/ptext?doc=Perseus%3Atext%3A1999.02.0139;layout=;loc=1.1.1;query=toc

Brugbart svar (1)

Svar #6
30. maj 2008 af Ejsing (Slettet)

Brevene kan findes i: Ansigt til Ansigt med Romerne, Dagligt liv i Pompeji og Herculaneum (Arendse og Johnny Thiedecke)
Også i bogen: Vesuv, en meget farlig vulkan (Henning P.B. Andersen)

Brugbart svar (0)

Svar #7
26. april 2012 af hystadefisk (Slettet)

http://www.vulkaneksperten.dk/default.asp?show=page&id=2519

 

der er de :) 

 

Skriv et svar til: Plinius' to breve

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.