Oldtidskundskab

odysseen og forhalingsteknik!

24. oktober 2004 af Blue_Dragon (Slettet)
Halløj derude..

Har om Odysseen, og skal give nogle eksempler på forhalingsteknik, men øh hvad er det lige det er? Har tjekket nettet ud, men kan ikke rigtig finde noget. Tror det er noget med at trække i langdrag, er dog ikke sikker.
Men hvis det er rigtig, er det så noget med alle gentagelserne og sammenligningerne, der menes? Eller måske de detaljerede beskrivelser?

Håber nogen kan hjælpe :)

Svar #1
25. oktober 2004 af Blue_Dragon (Slettet)

Slet ingen?
Det er til imorgen, og kunne virkelig godt bruge lidt hjælp...

Brugbart svar (1)

Svar #2
14. november 2004 af PiaZorro (Slettet)

måske er det her for sent....
forhalingsteknikken er en teknik der bruges for at få tiden til at virke mere "korrekt" - altså en illussion om at tiden går når den rent faktisk ikke gør det
da jeg ikke har læst odysseen men kun illiaden kan jeg kun give eksempler fra den
1) 1 sang: achilleus sidder på stranden og tuder og kalder på mor. mor siger at hun vil bede zeus om hjælp, men han er til fest oog kommer først hjem om 11 dage. så "skifter" scenen og vi hører om grækerne (odysseus mener jeg det er) der ofrer til guderne. deres handlinger tager højst en dags tid, men straks efter de er færdige og vender tilbage til lejren hører vi om thetis (achilleus's mor) der beder zeus om hjælp. her er de 24 reelle timer blevet til de 11 dage hvor guderne festede
2) 6 sang: helenos sender hektor ind i byen for at bede sin mor om at ofre til athene og for at bede paris om at komme ud og kæmpe. efter hektor har begivet sig ind i byen hører vi om glaukos og diomedes????? der møder hinanden i kamp. her fortæller den ene en laaang historie om hans forfader bellerofontes og hvordan han nedkæmpede en drage og reddede en prinsesse. denne "side-historie" med diomedes, glaukos og bellefontes er der da det vil tage hektor et stykke tid at komme ind fra slagmarken og ind i byen og finde rundt der.

Brugbart svar (0)

Svar #3
14. november 2004 af frodo (Slettet)

det er sikkert for sent til den specifikke opgave, MEN det er aldrig for sent at få ny viden!

Brugbart svar (0)

Svar #4
14. november 2004 af PiaZorro (Slettet)

lige hvad jeg tænkte - og så røg jeg ovenikøbet en ekstra grad op pga af indlægget

Brugbart svar (0)

Svar #5
26. november 2004 af JulieJense (Slettet)

#5: Jeg tror du tænker på filmen Odyseen nu. I bogen er Odysseus ikke hos Kirke i ret meget længere tid end en uge, men i filmen er det 5 år. Eftersom Odysseus' rejse fra Troja til han kommer hjem til Ithaka i alt tager 10år, hvoraf han de 7år befinder sig hos en anden "heks" som du kalder hende ;) Kalypso, kan han ikke have været ret lang tid hos Kirke.

Og igen, som det blev prioriteret i #3:
"det er sikkert for sent til den specifikke opgave, MEN det er aldrig for sent at få ny viden!"

Brugbart svar (0)

Svar #6
26. november 2004 af JulieJense (Slettet)

Hov glemte lige at sige, til #7:
Jo, den Trojanske krig varede i 10år, men Odysseus kommer kun med i krigen i slutningen, så han er kun væk i ca. 10år.

Brugbart svar (0)

Svar #7
23. maj 2005 af Dubio (Slettet)

Faktisk er det 7 år.. sidder og terper for tiden : ), så i har begge lidt ret...
Og det om hun er heks eller nymfe kan også diskuteres, idet hun har træk fra begge dele, og det er også lidt efter hvilken oversættelse man har fat i..

Og så vidt jeg husker er od. hjemmefra i cirka 20... kan huske det fordi der er noget med en hund, der i såfald vile være meget meget gammel. Han er i øvrigt også med under hele krigen, men man hører bare ikke om ham før til sidst...

Brugbart svar (0)

Svar #8
23. maj 2005 af kiamus (Slettet)

Ja for han tog hjemmefra da Telemachos var spæd, og han er jo 20 år ca. da guderne har forsamling om Odysseus hjemkomst(1. sang)!!

Brugbart svar (0)

Svar #9
25. maj 2005 af Essal85 (Slettet)

Lige en lille rettelse til #10 der mener at Odysseus kun er hos Kirke i en uges tid. Det er helt forkert, da Odysseus er hos Kirke i lige over et år.

Jeg citerer Steen Otto Dues udemærket oversættelse ordret fra 10. sang, hvor Odysseus fortæller om sin hjemrejse:

"Med da det år med alle dets tider var rundet og omme, måneder kommet og gået og dagene atter blev lange, kom mine tro kammerater og kaldte mig ud af paladset".

Skriv et svar til: odysseen og forhalingsteknik!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.