Studieretningsprojekt/-opgave (SRP/SRO)

Help Wanted !! Ellipse/Keglesnit

16. december 2008 af Ruzo (Slettet)

Har fået stillet den her opgave, men kanik komme vider. Kan nogen hjælpe !!

Opgave 1

a) Denne opgave er i bilag 2. Planeterne bevæger sig i ellipseformede baner som solen. For disse bevægelser angives ofte den største, aphelion, og den mindste afstand, perihelion, planeten har til solen; se figuren. Idet solen befinder sig i ellipsens ene brændepunkt F,

og de to afstande betegnes a og p, skal det vises om excentriciteten e, at ;  e=(a-p) / (a+p)

(tegning vedhæftet til denne opgave)


Hint:

a står for to forskellige ting i de to udtryk, for e . Du kan jo for klarhedens skyld omdøbe a i fig. 12 til d. Så a nu kun står for den halve storakse. Dvs. at d+p =2a og d-p = F1F2, fordi det andet brændpunkt også ligger i afstanden p fra "spidsen". Tegn evt. en ny tegning med de nye betegnelser, og hvor brændpunkt nr. 2 også er indtegnet.


b) Planet- og kometbaner er tilnærmelsesvist ellipseformede med Solen i det ene brændepunkt. Bestem den mindste og største afstand mellem jorden og solen, når vi sætter jordbanens halve storakse til 149,6•106 km = 1 AE (astronomisk enhed), og excentriciteten e = 0,0167. For kometen Olbers, der blev opdaget i 1815, er den største afstand til solen 32,6 AE, mens den mindste er 1,2 AE. Bestem kometbanens halvakser og excentricitet.

Hint:

Her benytter du opgave a) og får med den nye betegnelse e(d+p)=d-p
Da d+p =2a og d-p = F1F2 =2a-2p.

Du får altså e*2a = 2a-2p, som du ved lidt omskrivninger får til p= a(1-e). Så kan du sætte oplysningerne ind og du får p som er den mindste afstand (ca.147.1*10^6. prøv så selv af finde den største afstand (ca. 152.1 *10^6).
 

Vedhæftet fil: Dok1.doc

Skriv et svar til: Help Wanted !! Ellipse/Keglesnit

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.