Samfundsfag

sammenligning..

27. december 2008 af Maria_89006 (Slettet)

Hej.

Jeg skal i en opgave sammenligne konjunkturforløbene i Danmark med et selvvalgt land siden 1990.

Hvilket land ville være mest relevant at sammenligne Danmark med?


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. december 2008 af Erik Morsing (Slettet)

Det kommer an på, om det skal være et land, der minder om Danmark i den henseende, eller det skal være et land med et diametralt modsat konjunkturforløb. Men du bør vel vælge et land, som du har lidt kendskab til.


Svar #2
27. december 2008 af Maria_89006 (Slettet)

Jeg vil gerne vælge et land der minder lidt om Danmark, men ved bare ikke hvilket land.


Brugbart svar (1)

Svar #3
27. december 2008 af Erik Morsing (Slettet)

så vælg Sverige, det er det land, vi oftest sammenligner os med


Svar #4
27. december 2008 af Maria_89006 (Slettet)

jo det er rigtigt nok..

Når der står at man skal sammenligne konjunkturforløbene i Danmark med et andet land siden 1990, hvad skal man så komme ind på?

Forstår ikke rigtig hvad der bliver bedt om. Må man selv om hvilke parametre man vil komme ind på? F.eks. arbejdsmarked, uddannelse, indkomst, forbrug osv.?


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. december 2008 af Erik Morsing (Slettet)

Ja det er gode ting, du tager frem der


Brugbart svar (0)

Svar #6
28. december 2008 af casparado (Slettet)

Måske skulle du overveje at sammenligne med relevante lande som Tyskland og England. Deres konjukturer har stor indflydelse på deres import af danske varer, og dermed DKs eksport. Det er Tyskland og England som er nogle af de lande vi eksporterer mest til. Det giver ikke så meget mening at sammenligne med sverige.


Brugbart svar (0)

Svar #7
28. december 2008 af Erik Morsing (Slettet)

"Sverige er det land, vi oftest sammenligner os med" Citatet er fra utallige avisartikler, så du kan roligt tage Sverige. Der er ingen mening i at sammenligne med Tyskland eller England, med mindre man vil fokusere på samhandelen. Konjunkturer er andet end økonomi, men det er rigtigt, at konjunktur som regel er forbundet med følgende begreber: Markedsbetingelser, trend i bred betydning, handelsbetingelser, pristrend, opsving og depression. Så det ville være et godt valg at undersøge, på hvilke punkter Sverige kan sammenlignes med Danmark, og på hvilke punkter vi er forskellige med hensyn til ovennævnte.


Brugbart svar (0)

Svar #8
28. december 2008 af casparado (Slettet)

Man kan sammenligne Danmark og Sverige i rigtig mange tilfælde, de skyldes at vi er meget ens på mange punkter, men i denne sammenhæng giver det ikke god mening. Og igen må jeg påpege at dine holdninger og meninger ikke har en faglig relevans. Du er kompetent på rigtig mange områder bare ikke lige det her.  Du har fx skrevet i en artikel at det er underordnet om DK er med i Euroen eller ej fordi vi har vores rente tilpasnings politik. Det passer bare ikke fordi at renten fra ECB bliver sat i forhold til de 15 lande som har Euroen som valuta, og der er evidens for at rente tilpasningen i ECB i en lang række tilfælde ikke har været optimal i forhold til den danske økonomi.

Det giver god mening at sammenligne med vores største samhandelspartnere fordi at i en lille og åben som den danske, så har deres økonomi stor betydning for vores. Den økonomiske udvikling i Danmark er selvfølgelig ikke fuldstændig bestemt af internationale forhold, fordi at den økonomiske politik også kan have stor betydning for konjuktur udviklingen.

Gode parametre til følge konjuktur udviklingen er efterspørgsels komponenterne (BNP):

Privat forbrug

Investeringer

Offentlig forbrug

Eksport

Import

Der er sikkert massere data på OECD´s hjemmeside


Brugbart svar (0)

Svar #9
28. december 2008 af FredeW (Slettet)

Generelt kommer det vel an på, om der er et dybere formål med sammenligningen (det synes ikke rigtig, Maria skriver så meget om?).

Hvis formålet er at forudsige noget om den danske økonomi i fremtiden, er det vel ganske rigtigt fornuftigst at vælge nogle af vores samhandelspartnere. Hvis formålet er at sige noget, om hvordan økonomien i små, åbne, industrialiserede økonomier udvikler sig, er det måske ikke så smart at vælge England eller Tyskland. Hvis formålet er at vise hvor forskelligt to landes økonomier kan udvikle sig, er det vel smartest at vælge Somalia eller noget i den stil. Osv...

(I øvrigt er Danmarks samhandel med Sverige jo alt andet end ubetydelig)


Brugbart svar (0)

Svar #10
28. december 2008 af casparado (Slettet)

Vores største handelspartnere er mig bekendt Tyskland og England, Tyskland er vores vigtigste handelspartner. Det er bare ikke fornuftigt at sammenligne DK og sverige ud fra devisen at man i en lang række avis artikler sammenligner de to lande. Desuden så rammer en større økonomisk nedgang i Tyskland os hårdere end f.eks. i Sverige. Men okay, den bedste sammenligning er jo nok egentlig OECD landene, eller som du siger et eller andet land syd for Sahara. Grunden til jeg nok er lidt fremme i skoene overfor Erik Morsing er at han i mange tilfælde basere sine kommentare ud fra sine egne personlige holdninger og hvad han læser i avisen.


Brugbart svar (0)

Svar #11
28. december 2008 af FredeW (Slettet)

CIA siger Tyskland, Sverige og Storbritannien: https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/da.html - gider ikke lige tjekke andre opgørelser.

Men ellers er vi vist ikke så uenige... Man skal selvfølgelig ikke bare vælge et sammenligningsgrundlag, "fordi det plejer man at gøre", men så længe det nærmere formål med med sammenligningen ikke fremgår (eller er det bare mig?), bliver udvælgelsegrundlaget jo lidt tyndt.


Svar #12
28. december 2008 af Maria_89006 (Slettet)

I min opgave bliver der bare bedt om at sammenligne konjunkturforløbene i Danmark med et selvvalgt land siden 1990. Så tror egentlig bare som du Casparado selv skriver, at formålet er at vise hvor forskelligt to landes økonomier kan udvikle sig.. Det er sådan jeg opfatter det. Så er det vel bedst at sammenligne med et OECD land?


Brugbart svar (0)

Svar #13
29. december 2008 af klotte (Slettet)

# 10 nemli ;)

#12 jeg vil anbefale di at kikke på tyskland udfra perioden. Her har du så et interessant forklaringselement nemlig at du kikker på tyskland ummidelbart efter berlinmurens fald. Det kostede kassen !


Brugbart svar (0)

Svar #14
29. december 2008 af casparado (Slettet)

@ Frede, CIA plejer jo at have ret, desuden kan jeg også se at samhandlen med UK er blevet væsentlig mindre, og at samhandlen med Sverige er stort set lige så stor som med Tyskland. Men øverst står spørgsmålet, hvilket land er mest relevant? Og det afhænger jo hvad man vil undersøge som du ganske rigtig påpeger.

Så Maria, hvad med at sammenligne med OECD Europa? og behandle det som et land. Faktisk kan du se en graf på side 17 i Beskrivende dansk økonomi, 2008 3. udgave ;-) (de har brugt data fra oecd http://www.oecd.org )


Svar #15
29. december 2008 af Maria_89006 (Slettet)

#14: Kan man det? Altså tage OECD Europa og behandle det som et land? Kan man finde mange dataer for OECD Europa?


Svar #16
29. december 2008 af Maria_89006 (Slettet)

Hvis jeg nu skal have nogle data for danmark og for et andet land, hvilke priser ville så være bedst at regne i?

Løbende, faste priser el. andet?


Brugbart svar (0)

Svar #17
29. december 2008 af klotte (Slettet)

brug nettoprisindex  NPI....de er renste fror inflation osv....


Skriv et svar til: sammenligning..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.